In 2017 schreven we al eens over Ramona en haar café Licurici op de hoek van de Graaf Floris en de Beukelsdijk. Net als veel andere horeca ondernemers heeft ook Ramona het niet makkelijk gehad tijdens de coronacrisis. Het café moest dicht en een deel van haar vaste klandizie – Roemeense Rotterdammers – vertrok terug naar het moederland.
Maar Ramona is niet bij de pakken neer gaan zitten. Het café heeft een keukenvergunning en Ramona is serieus aan de slag gegaan met haar culinaire passie. Voorheen werkte ze als kok in de keuken van het American Dreamcafé en de Harbour Club. In haar eigen café gaat ze terug naar de keuken van haar moederland, Roemenië.
Hoe werkt het?
Ramona kookt elke dag behalve maandag. Als je haar ’s ochtends appt, krijg je een bericht met wat de pot die dag schaft. (Ze zet het ook in de WhatsApp afbeelding.) Je kunt dan een bestelling plaatsen en deze ’s avonds zelf afhalen bij het café. Ramona doet niet aan thuisbezorgd.nl. Bij lekker weer kun je ook op het terras eten, tot 8 personen.
Ramona wil haar culinaire activiteiten low profile en behapbaar houden, maar ik mocht haar nummer doorgeven aan de buurtgenoten.
Daar komt het: 06-28575424
Je kunt een hele maaltijd bestellen bestaande uit voorgerecht, soep en hoofdgerecht à €15,- p.p.
Je kunt ook los een voorgerecht (~€3,50), soep (~€4,50) of een hoofdgerecht (~€7,-) bestellen. Afrekenen kan in het café met pin of contant.
De Roemeense keuken
Tricky om de Roemeense keuken in een paar zinnen te omschrijven. Er zijn veel Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden, lees ik op Wikipedia. In wat ik tot nu toe geproefd heb, klopt dat: paprika, pittige kruiden, rijst, linzen, polenta, knoflook. De creme frèche en groene kruiden als dille doen mij ook aan de Russische keuken denken.
De Roemeense keuken kent veel vleesgerechten. Ramona bestelt alles vers van een Roemeense slagerij in Dordrecht. Daarnaast heeft ze voor vrijwel alle gerechten ook vegetarische varianten beschikbaar. Wat kookt ze zoal?
Voorgerechten
Een paar van de typische voorgerechten die ze vaak maakt:
- Gevulde eieren op bedje van mayo en champignons
- Bloemkooltapenade met knoflook en brood
- Auberginetapenade met brood
- Russische salade
Hoofdgerechten
- Sarmale – zuurkoolrolletjes gevuld met gehakt en rijst – vegetarische variant met champignons, wortel en een mix van linzen en rijst. Geserveerd met brood en creme freche of met polenta.
- Tocanita de Vita – beefstew met polenta en tsatsiki
- Ardei umpluti – gevulde paprika’s met gehakt, rijst en tomatensaus
- Ficăței – kippenlevertjes met huisgemaakte knoflooksaus en aardappeltjes
Ardei umpluti Ficăței Sarmale
Soepen
- Botersnijbonensoep (vegetarisch of met gerookt varkensvlees)
- Roemeense Kippensoep
- Roemeense Linzensoep
- Supa de Salata (salade soep) – oorspronkelijk een gerecht voor de arme mensen obv gefermenteerde melk
Catering – Salades
Als je het een paar dagen van te voren bestelt, verzorgt Ramona ook voor grotere groepen eters de catering.
Eet smakelijk!
En nu heb ik de Miki (Roemeense Kebab) die ze elk weekend serveert met brood en mosterd nog niet genoemd! En, oh ja, voor kinderen frituurt ze ook graag een patatje.
Het smaakt allemaal goed en het is totaal wat anders dan de Italiaanse, Surinaams en Chinese bakjes die we de het afgelopen jaar hebben laten langskomen. Een aanrader dus!
- Nieuwe Buren: Osas en Puck van 22a - 11 oktober 2024
- Cindy en Olaf op 33b – Nieuwe Buren - 11 juli 2024
- Barhangen bij Midland - 6 april 2024
Soupefestijn Volgend artikel:
Kids in the street: Maurits