Tony’s Kersttip – Willem van Oranje

door • 24 december 2022 • Opinie

Wie heeft ze niet ooit met eigen ogen gezien, de kogelgaten in de muur van het trappenhuis van de Prinsenhof in Delft, kogelgaten als stille getuigen van de moord op Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd. Dat gebeurde op 10 juli 1584 door ene Balthasar Gerards. Hoe kon dat gebeuren? Willem van Oranje was namelijk door de Spaanse koning Filips de Tweede vogelvrij verklaard, met een hoge beloning in het vooruitzicht voor de moordenaar. Van Oranje, prins van Nassau had zich in de jaren daarvoor opgeworpen als leider van de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden. Het verzet tegen de Spaanse overheersing kwam vooral voort uit hardhandige, zeg maar wrede onderdrukking van protestanten, die volgens de katholieke kerk ketters waren. De moord was geslaagd, maar met Balthasar G. liep het niet best af, hij werd heel snel gepakt en stierf al 4 dagen later een gruwelijke marteldood.

Maar wat voor man was Willem, prins van Oranje, graaf van Nassau eigenlijk Wilhelm geheten? Hoe is hij uitgegroeid tot de Vader des Vaderlands, de grondlegger van ons Nederland? En waar komt dat Oranje eigenlijk vandaan? Je ziet onze topvoetballers bij de moeizame pogingen het Wilhelmus mee te zingen, kijken zo van ….waar gaat dit in’s hemelsnaam over, Nassau, de Spaanse koning, Oranje?? What the f…

Ja, je kan niet anders concluderen dat Willem van Oranje een bijna bizarre loopbaan heeft gehad, geboren op 24 april 1533 in Dillenburg als graaf van Nassau, op 22- jarige leeftijd al kapitein-generaal , opgegroeid in Brussel onder toezicht van keizer Karel5, in dienst geweest bij diens zoon Filips2, koning van Spanje en vervolgens een sleutelrol had bij de opstand tegen de Spaanse overheersing, het begin van de 80- jarige oorlog, van 1568 tot 1648. Over die duizelingwekkende loopbaan is vorig jaar een boek verschenen, De Zwijger, het leven van Willem van Oranje, geschreven door Rene van Stipriaan, die daar maar liefst 20 jaar over gedaan heeft. Maar het is zonder meer fascinerend om mee te maken hoe toen geleefd en ook oorlog gevoerd werd, paralellen volop met de huidige tijd. Zo vind ik zelf de communicatie tussen alle betrokkenen verrassend, er werd wat afgeschreven, niet alleen in brieven, maar ook in pamfletten met informatie en vooral desinformatie. En overleggen, vergaderen, deals sluiten, besluiten nemen en die weer terugdraaien, er is eigenlijk helemaal niets veranderd, behalve dan raketten, internet etc. Van al de brieven die Willem geschreven heeft, zijn er maar liefst 13000 (dertienduizend!) bewaard gebleven, en grotendeels gedigitaliseerd, google maar eens ‘briefwisseling Willem van Oranje’ en verbaas je. Om die brieven te kunnen lezen, is geschiedenis op zijn top, dichterbij de mens Willem van Oranje kan je niet komen, ronduit fascinerend. 

Kopen en lezen dat boek! 700 blz topgeschiedenis en als je het uit hebt, ik geef toe, het is een klusje, niet te doen in 2 kerstdagen, wil je maar een ding…..die kogelgaten in de muur van het trappenhuis van de Prinsenhof in Delft nog een keer live, met eigen ogen zien!! En bedenk, het heeft maar een haar gescheeld of we hadden bij bar Simon moeten bestellen met… Una serveza, por favor😁. Nou ja, als we de zon erbij zouden krijgen…. 😉

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.