Marieke’s Kersttip – Brei jezelf gelukkig (en warm)

door • 24 december 2022 • Opinie

Dochter Lena werkt dit jaar aan haar eindscriptie voor de Bachelor ‘Textiele communicatie’ in Kopenhagen. Ik ondersteun haar als eindredacteur van de tekst, en zo heb ik behoorlijk wat opgestoken over de relatie tussen repetitieve, creatieve handwerktechnieken (zoals breien) en mentale gezondheid. Deze relatie is onderwerp van haar onderzoek, en dan met name met betrekking tot de vraag: hoe zet je deze technieken in om studenten met een burn-out te ondersteunen bij het weer oppakken van de studie?

Wat blijkt? Breien is gezonder dan je denkt. Onderzoek laat zien dat breiende mensen op een diepe manier tot rust komen. Al breiend komen zij in een flow en worden mindful. Zij vergroten hun zelfwaarde, zo ook hun zelfexpressie, en hebben positieve emoties doordat zij genieten van een ‘imediate gratification’. Het maakt niet uit of je beginnende breier bent of al bijna pro, als je maar aan een brei-project werkt dat past bij je eigen vaardigheden en je net voldoende uitdaagt om in de flow te komen, maar niet te complex is zodat je niet gefrustreerd raakt.

Het mooie is dat dit alles het beste tot zijn recht komt wanneer je niet alleen thuis op de bank gaat breien maar in een gezellige sociale omgeving. Zoals ons hoekpandje bijvoorbeeld 🙂

Dus misschien helemaal geen gek idee om de ouderwetse brei-kransjes weer op te pakken, en deze te organiseren in het hoekpand. Want het blijkt ook nog eens preventief te werken als het om mentale gezondheid gaat. Daarnaast hou je er ook gewoon een warme trui, sok, muts of deken aan over, wat in 2023 ook heel welkom is.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.