Nina’s Kersttip – Een wereld van gemeenschappen

door • 17 december 2023 • Opinie

Mijn kerstttip voor dit jaar is een cadeau waar Sinterklaas mij mee verblijdde: het boek ‘Een wereld van gemeenschappen’ van Floor Ziegler (jawel, de zus van …!) & Teun Gautier.

Het staat boordevol inspirerende voorbeelden van bewonersinitiatieven uit buurten van heel Nederland, die samen parken, energiecoöperaties, verenigingen, buurtplekken, broedplaatsen, bijlessen, taallessen, buurttuinen en wat al niet meer organiseerden en realiseerden. Het zijn voorbeelden van gewone mensen die samen een bijdrage leveren aan het zorgen voor elkaar, het tegengaan van eenzaamheid, het verminderen van armoede, het vergroenen en verduurzamen van wijken. Het aanboren van die vermogens is van onschatbare waarde voor het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd.

De wijkinitiatieven worden afgewisseld met interviews, brieven en tips. Het boek is gelardeerd met een paar prachtige miniaturen – die op p. 92 ‘De ontmoeting vindt plaats in de ruimte’ sprak mij zeer aan – en eindigt met een inspirerend manifest.

Ik trof er naast inspiratie ook veel herkenning in over onze straat en wijk, met ruimte voor ontmoeting, het groene initiatief van de regentuinen van de Groene Graaf, het autodelen van Samen Slim Rijden Middelland.

Een tip voor de schrijvers: in de volgende editie kun je onze buurt ook opnemen!

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.