Liesbeth’s Kersttip – de stille Beatle en de jongen met babbels

door • 17 december 2023 • Opinie

Met kerst zit ik hoog in de Italiaanse Dolomieten. Aangezien ik de enige van het gezelschap die niet kan skiën breng ik de kerstdagen in relatieve eenzaamheid door. Ofwel in het chalet met een thermostaat op de laagste stand of als de zon schijnt op een terras.  Elk jaar zorg ik om die reden dat ik smulboeken te lezen heb. Zo ook dit jaar.

Om te beginnen de biografie van George Harrison van Beatles biograaf Philip Norman. George Harrison noemde zichzelf altijd de ‘economyclass Beatle en het is opmerkelijk dat 22 na zijn dood nu pas een biografie over hem verschijnt. Deze biografie onthult dat Harrison de eerste Beatlewet overtrad door vreemd te gaan met de vrouw van Ringo Star.  Harrison hield van mediteren en yoga maar ook van snelle auto’s en benzine. Kortom dat belooft wat!

Net als Philip Norman plaatst biograaf Anette Mooij interviewer en schrijver Ischa Meijer niet op een voetstuk. Dit in tegenstelling tot schrijfster Conny Palmen die in I.M een ode bracht aan haar relatie met hem. Het heeft jaren geduurd voor dat Ischa Meijer weer tevoor -schijn kwam uit de schaduw van Palmen. Dat is nu gebeurd in de biografie ‘Alles gaat op vroeger terug’.
Daarin beschrijft en doorgrondt Anette Mooij op basis van een groot aantal bronnen Ischa Meijers even creatieve als destructieve leven dat werd getekend door zijn dramatische gezinsgeschiedenis.
In mijn jeugd wat Ischa Meijer een gevierd en gevreesd journalist. Zijn polygamie was berucht. Een goede vriendin van mij, die ook voorkomt in de biografie, had vijf jaar een ondergrondse relatie met hem. Zij stelde aan Ischa voor om samen met mij en hem te dineren maar dat sloeg hij af met een niet al te vleiende reden.

Ik vertelde het aan mijn vader, een toentertijd gevierde huisarts eveneens getekend door een dramatische familiegeschiedenis. “Ik hou niet van jongens met babbels”, was zijn commentaar toen ik hem vertelde hoe ik zonder überhaupt gezien te zijn was afgewezen.  Deze biografie is voor mij nu al verbonden met deze dierbare herinnering aan mijn vader.

PS. wat ik natuurlijk niet onvermeld kan laten is de 800 pagina tellende eerste deel van de geschiedenis van de filosofie geschreven door Gerard en zijn collega Bob van Geffen die de titel Werelddenkers, draagt.  Heerlijk leesvoer voor iedereen die geïnteresseerd is in wat de denkers van weleer on nu te vertellen hebben.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.