Samen Slim Rijden Middelland van start!

door • 30 oktober 2023 • Groen

Na een jaar lang mogelijkheden verkennen en buurtgenoten enthousiasmeren is het nu zover: we kunnen gaan rijden!

Feestelijke start

Vrijdag 27 oktober was de feestelijke start van het buurtinitiatief ‘Samen Slim Rijden Middelland’. Dit is een initiatief van de bewoners van de wijk Middelland in Rotterdam om samen elektrische auto’s te delen.

De bijeenkomst starte met een hapje, een drankje, en een openingswoord door de buurtambassadeurs. Daarna volgde een fotomoment en een feestelijke onthulling van de nieuwe auto’s. De reacties waren zeer positief. Een van de geïnteresseerde aanwezigen was zo enthousiast dat hij zich staande de feestelijke bijeenkomst aanmeldde.

Lees ook het nieuwsbericht op OpenRotterdam over de opening en het initiatief.

Nina, Luuk en Franz – de ambassadeurs van Samen Slim Rijden

Het idee

De initiatiefnemers maken zich sterk voor straten waar meer ruimte is om te lopen, te verblijven en te spelen. De gedachte hierachter is: Al die geparkeerde auto’s in de straat, dat kan slimmer, goedkoper en groener.

Voor veel bewoners geldt dat ze hun auto maar een klein deel van de tijd nodig hebben. Auto’s staan dus het overgrote deel van de tijd stil. Dat legt beslag op de waardevolle buitenruimte. De deelauto vaak komt in plaats van de eigen auto, dus zijn er veel minder auto’s nodig. Bovendien vallen de kosten per gebruiker bijna altijd lager uit als je deelt.

De redenen nog eens bondig samengevat:

🚗 – van bezit naar gebruik
⚡️ – van fossiel naar elektrisch
🌱 – vergroenen van onze wijk
🅿️ – minder parkeerplaatsen nodig
💶 – goedkoper voor iedereen

De gemeente heeft de vergunningen voor de eerste 3 auto’s afgegeven en werkt nu aan laadpalen en een vaste parkeerplaats voor deze auto’s.

De Volvo van Franz – nog heel even in de straat

De droom van de initiatiefnemers is dat over een aantal jaar hele straten vergroend kunnen worden, omdat er veel minder parkeerruimte nodig is en dat er voor alle bewoners die het nodig hebben, elektrische deelauto’s beschikbaar zijn in coöperatief beheer.

Zo’n 15 huishoudens starten nu met het samen delen van 3 auto’s. De helft daarvan heeft of had tot voor kort een eigen benzine of dieselauto, en ruilt die nu in voor een gedeelde elektrische auto. De andere helft maakte vooral gebruik van huurauto’s. Als meer mensen meedoen, komen er meer deelauto’s bij en gaan er nog meer (fossiele) auto’s de straat uit.

Het buurtinitiatief werkt samen met het bedrijf Onze Auto, dat als missie heeft dat kinderen weer kunnen stoepranden in hun buurten, en als motto: Samen voor een toekomst met minder auto’s en meer groen.

Hoe werkt het?

de Onze Auto app

Voordat je meedoet maak je een inschatting van het aantal uur en het aantal kilometer dat je per maand verwacht te rijden. Op basis hiervan wordt het maandelijkse voorschotbedrag bepaald (€50, €100, €200 of €300). Dit bedrag wordt maandelijks afgeschreven. Rijtegoed dat je niet opmaakt kun je meenemen naar de volgende maand (tot 6 maanden). Als je meer rijdt dan je voorschot, betaal je bij conform het uurtarief van jouw abonnementsvorm.

Een reservering mag maximaal drie dagen duren. Als je een reservering maakt voor 24 uur, dan worden er max 14 uur afgerekend.

Je kunt per huishouden meerdere personen inschrijven en via de app een auto reserveren. De reservering kun je later wijzigen of ongedaan maken. Je kunt met je huishouden ook meerdere auto’s tegelijk rijden.

Als het eenmaal zover is en je gaat rijden, kun je via de app de auto vinden (zolang de plekken nog niet vast zijn) en de deur openen. Binnen ligt het pasje waarmee je de stekker kunt koppelen en ontkoppelen. Als je de stekker ontkoppeld hebt, kun je gaan rijden voor de periode van je reservering. Het pasje werkt op alle laadpalen in binnen- en buitenland en de elektriciteit is bij de prijs inbegrepen.

Als je terugkomt, zet je hem bij voorkeur weer in de laadpaal. Mocht daar geen plek zijn en je batterij toch bijna leeg, kun je hem later alsnog even aan een paal zetten. Een korte reservering (tot vijf minuten) kost niks. Dit zal niet meer voorkomen wanneer binnen enkele maanden de vaste parkeerplekken en palen er komen.

Als er vragen zijn of problemen dan heeft Onze Auto hiervoor een helpdesk die 24/7 bemand is. Onderhoud en pechhulp zijn allemaal inbegrepen. Verder zitten alle deelnemers met elkaar in een app groep, dus onderlinge hulp is ook snel geregeld .

Is er altijd een auto beschikbaar?

de locaties van de auto’s

Met drie auto’s en 15 deelnemers is er uiteraard een kans dat er momenten zijn waarop er geen auto beschikbaar is. De ervaring met andere deel initiatieven leert echter dat dit erg weinig voorkomt.

Als er structureel naast gegrepen wordt, kan dit ook een teken dat de wagens dusdanig veel gebruikt worden dat het tijd wordt voor eentje extra. OnzeAuto houdt dit in de gaten. We zullen het in de praktijk gaan ervaren.

Een optie is om voor deze eventualiteit zelf een MyWheels abonnement te nemen als backup. Als we een coöperatie vormen, kunnen we dit ook vanuit het collectief doen.

Welke auto’s zijn het?

Zoals gezegd zijn we van start gegaan met drie auto’s, waarvan er twee in de Graaf Florisstraat staan en één in de Schermlaan op de hoek bij de Jan Porcellistraat.

Het zijn twee Peugeots E208 en een Hyundai Kona. Deze laatste is iets groter dan de Peugeots en een goede optie wanneer je met vier personen een langer stuk wilt rijden.

De auto’s bieden verder alles wat je van een moderne wagen mag verwachten. De actieradius op een volle accu varieert bij temperatuur en rijgedrag maar ligt ergens tussen de 320 en 400 kilometer. De kleur is wit en er is een bescheiden logo van Onze Auto aanwezig.

Ook meedoen?

Er is plek voor meer deelnemers. Je kunt ook een 3 maanden kennismakingsabonnement nemen, waarbij je geen vaste kosten hebt maar alleen voor het gebruikt betaalt.

Voor meer informatie kun je naar de site van Onze Auto of één van de ambassadeurs benaderen via middellanddeelt@gmail.com.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.