Huishoudschool: foto’s uit de oude doosch

door • 20 augustus 2009 • Geschiedenis

Vanmorgen ontvingen we deze mail in de Graaf Florisstraat:
“Goedemorgen, mijn naam is Henk Bos en woon in Moordrecht.
Een paar jaar geleden was ik bij een kennis in Zoetermeer en deze zat ergens mee. Hij had al jaren twee dozen/kisten met glasplaatnegatieven staan die ooit bij z’n vader op zolder hadden gestaan. Deze glasplaatnegatieven had een bevriende fotograaf en misschien ook wel architect (naam onbekend) in bewaring gegeven begin 1941.
Aangezien deze mijnheer Joods was vreesde hij voor wat er komen zou en heeft op deze manier zijn collectie aan de vader van mijn kennis in bewaring gegeven en zou deze, als het weer “veilig” zou zijn, komen ophalen. De man is nooit meer langs geweest en wij nemen dan ook aan dat hij de oorlog niet heeft overleefd.
Totdat de vader van mijn kennis kwam te overlijden, zijn de “negatieven” altijd op die zolder blijven staan, laten we zeggen “vergeten”. Ik heb ze allemaal gefotografeerd met een digitale camera en 4 andere zijn door een scanner gegaan bij een grafisch bedrijf. Deze hebben een scanner waar wij alleen maar van kunnen dromen. Van de beste “negatieven” heb ik een collectie gemaakt en op mijn website geplaatst.
Later hebben we de glasplaten aan zowel het Rotterdams Archief als aan het Haags Archief gegeven, omdat er ook “negatieven” bij waren die specifiek in Den Haag zijn gemaakt.
Ik heb van één van de pagina’s een paar foto’s “geleend” die ik tegen kwam op mijn zoektocht naar foto’s over de Rotterdamse HuisHoudschool.
U bent vrij om deze unieke glasplaat foto’s van mijn website te downloaden en op uw website te plaatsten. U mag ook een link naar mijn website maken waar deze foto’s op staan. De glasplaat foto’s zijn behoorlijk groot, om de details naar voren te laten komen.
Sommige van deze heb moeten restaureren omdat er teveel beschadigingen opzaten. Het was een zeer tijdrovend karwei kan ik U zeggen.
Met vriendelijke groet, H.Bos te Moordrecht.”
Om deze prachtige foto’s uit de oude doos te bekijken: klik hier. En namens iedereen uit de Graaf Florisstraat natuurlijk een heel hartelijk dank aan de heer Bos!
Laatste berichten van Peter (alles zien)

Gerelateerde artikelen

1 Responses to Huishoudschool: foto’s uit de oude doosch

  1. noreply@blogger.com' Rob Heuvelink schreef:

    Fantastisch deze foto&#39;s, brengt je echt terug in die tijd.<br />De architectuur komt goed tot z&#39;n recht. Op de site van hr.Bos is ook het nodige te zien. De achtergrondmuziek bij de auto&#39;s,die dhr, Bos gekoesterd heeft,raakte me,wil graag weten welke muziek dit is, misschien kan iemand mij dit laten weten. Bij voorbaat dank.<br />Rob Heuvelink