Koken bij Flo: Recepten uit Spanje 01-02-2012

door • 31 januari 2012 • Culinair, Kinderen


Vandaag zijn de kinderen van Flo onder leiding van gastkok Cito in Spanje geweest.
We hebben 3 soorten tapas gemaakt en daar hoort natuurlijk een heerlijke Sangria bij.


Onze gastkok: Señor Cito

Albóndigas

Ingrediënten
350 gr gehakt (half om half)
3 tenen knoflook, geperst
35 gram paneermeel
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen komijn
een mespunt kaneelpoeder
zout en peper
1 ei
olijfolie

1. Neem een grote kom en doe hierin het gehakt, ei, paneermeel, knoflook, zout en peper en de specerijen. Kneed dit geheel goed tot een glad mengsel dat loslaat van de kom.
2. Zet het mengsel 30 minuten afgedekt in de koelkast.
3. Rol steeds een eetlepel van het mengsel tot een balletje. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes op matig vuur in drie minuten bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Ingrediënten saus
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
400 gram tomatenblokjes uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
125 ml kippenbouillon
halve theelepel cayennepeper
80 gram doperwten

Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en fruit de ui onder af en toe roeren in drie minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. Bak de tomatenpuree onder goed roeren mee. Draai het vuur hoog en voeg de tomatenblokjes en bouillon toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken. Roer de cayennepeper, doperwten en gehaktballetjes erdoor en laat de saus in 5-10 minuten indikken. Serveer het gerecht warm.

Tortilla

Ingrediënten

500 gram aardappelen
60 ml olijfolie
1 ui
4 tenen knoflook
2 eetlepels bladpeterselie
6 eieren

1. Aardappelen schillen en in plakjes van 1 centimeter snijden. Doe de plakjes aardappelen in een grote pan en breng deze aan de kook. 5 minuten laten koken. Afgieten en apart houden.

2. Olie verhitten in een diepe koekenpan op matig vuur. Ui en knoflook toevoegen en fruit ze in 5 minuten glazig.

3. Voeg de aardappels en peterselie toe en roer alles door elkaar. Het mengsel op matig vuur 5 minuten doorbakken. En druk het een beetje aan.

4. Klop de eieren los met 1 theelepel zout en versgemalen peper en schenk ze gelijkmatig over de aardappelen.

5. Dek de pan af en laat de tortilla op laag tot matig vuur in ongeveer 20 minuten net gaar worden.

Tortilla is lekker als ontbijt, lunch, diner of als tussendoor. Kan zowel warm als koud gegeten worden. Heerlijk met salade en stokbrood. Beun apetito!

Salsa de tomate

Ingrediënten

6 tomaten, rijp en ontpit
3 tenen knoflook
zout en peper
1 grote ui
basilicum
Spaanse olijfolie
1 stokbrood

1. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Snij de stokbrood in plakjes. Pers 1 knoflookteen uit in een schaaltje olijfolie. Smeer de plakjes in met dit mengsel. Leg de plakjes op een ovenrooster en bak ze in ongeveer 5 minuten knapperig bruin.
2. Snij de tomaten in vieren, haal de zaadjes eruit. En snij de tomaten in kleine blokjes, doe ze in een kom.
3. De andere twee knoflookjes pellen en uitpersen boven de tomaten.
4. Ui fijn snipperen en de basilicum in reepjes snijden en bij de tomaten doen.
5. Zout, peper en olijfolie naar smaak toevoegen. Alles goed mengen.
6. Schep de tomatensalsa op de stokbroodjes en serveer op een schaal.

Sangria para juveniles

1pak bosvruchtensap
citroenlimonade
ijsblokjes
citroen
sinaasappel

Was de citroen en sinaasappel en snijd de sinaasappel en citroen in dunne schijfjes.
Meng in een grote kan een scheut citroenlimonade naar smaak met de bosvruchtensap.
Maak de glazen klaar met ijsblokjes, schijfje citroen en schijfje sinaasappel en schenk hierover heen het mengsel van de limonade en bosvruchtensap.

robert.audrey@gmail.com'
Laatste berichten van Robert van der Helm (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.