Koken bij Flootje – koken voor de toekomst

door • 13 juni 2012 • Culinair, Kinderen

Met ernstige gezichten zitten ze rond de tafel, alsof ze in een sterrenrestaurant aangeschoven zijn voor een uitgebreide lunch: zo’n 10 kids in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar. Maar die schijn bedriegt, ze zijn zelf de koks, althans de lerende koks en zelf koken in een sterrenrestaurant, dat is meestal geen gebruik. “Afwassen” wel, maar dit terzijde.
Hoe is het begonnen , het “koken bij Flootje?” Vol enthousiasme vertellen de initiatiefnemers, Mariska Davids, Gerard Drosterij en Hanna Weisfisch, allemaal uiteraard uit onze prachtige straat, dat het idee ontstond toen duidelijk werd dat de jongste generatie er niet zo goed aan te pas kwam als het gecombineerd werd met Koken bij Flo, voor de wat oudere kinderen, een al wat langer bestaande formule. Het verschil in vaardigheden, zowel in praatjes als in daadjes, was tamelijk groot en de kleintjes sneeuwden een beetje onder. Vandaar het initiatief om een aparte kookgroep te beginnen voor de 4 tot en met 7-jarigen.
Er is nu al weer driemaal een kooksessie georganiseerd en zoals de foto’s al laten zien , zitten ze er allemaal niet alleen met ernstige gezichten bij , maar gaan ze natuurlijk ook wel eens “los”, en zo hoort het ook. Maar, zo vertellen de begeleiders trots, de kinderen vinden het enig, doen allemaal goed mee en zijn heel gedisciplineerd. De meisjes zelfs iets meer dan de jongens, dus er ligt ook nog een schone taak om dat wat meer recht te trekken. En dat gaat zeker lukken met zo’n enthousiaste begeleiding.
Wat staat er zoal op de “menukaart”, is natuurlijk een brandende vraag. Ach, dat is eigenlijk van minder belang, zo vertellen de mentorkoks, want het gaat er vooral om waar de ingrediënten, die gebruikt worden, vandaan komen en wat het verhaal is achter een recept. Kortom, de beginselen van het koken, daar draait het om en daar gaan de kinderen later veel plezier van krijgen en wie weet… de ouders ook. Een “win-win” situatie heet dat, in de grote mensenwereld, maar gelukkig hebben de kids daar nog geen weet van en zijn ze druk met appelflappen, taarten, quiches, glazuren, bakken en braden, kortom…. Koken bij Flootje.
In principe draait een groep elke derde woensdag van de maand, van 14.00 tot zo’n 16.00, kosten 5 euro per persoontje, let op de aankondigingen.

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.