Flo ziet Paars 13-02-2013

door • 15 februari 2013 • Culinair, Kinderen

DIT JAAR IS HET THEMA KOKEN IN KLEUR


Vandaag is de kleur Paars
Er staat een verrassende paarse soep, paarse chips en een bosbessen cake met paarse glazuur op het menu.

PAARSE SOEP

Nodig voor 4 personen:
2 eetlepels olijfolie
3 middelgrote rode uien, gesnipperd
¾ theelepel karwijzaadjes (ook kummel genoemd)
500 gram rode kool, fijngesneden
800 ml water
2 bouillonblokjes
peper, gemalen nootmuskaat
275 ml melk
1 citroen in 4 parten gesneden
Benodigdheden
soeppan
pureerstaaf
-Verhit de olijfolie in een soeppan.
-Fruit de ui en de karwijzaadjes 10 minuten op laag vuur, af en toe roeren. 
-Als het gaat aanbranden een eetlepel water erbij doen.
-Doe de rode kool erbij en bak 5 minuten mee.
-Voeg het water toe, samen met de bouillonblokjes en de peper.
-Laat met de deksel op de pan een half uur zachtjes koken, totdat de kool zacht is. 
– Zet het vuur uit en laat   nog een half uur trekken.
-Pureer de soep samen met de melk en de nootmuskaat naar smaak.
-Warm nog even door, niet meer laten koken.
-Serveer in kommen of borden, en geef er een partje citroen bij.
-Kijk eens wat er gebeurt met je soep als je er citroensap in knijpt..?
-Eet smakelijk!

Bosbessencake

Voor circa 12 plakken
 Ingredienten
2 dl zure room

1/2t heel. zuiveringszout

180 g boter, op kamertemperatuur
330 g fijne kristalsuiker
2 theel. fijngeraspte citroenschil
1 theel vanille-extract
3 middelgrote eieren
250 g bosbessen of blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
375 g bloem
11/2 theel. bakpoeder
Verse-roomkaasglazuur:
250 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
100 g boter, op kamertemperatuur
1 theel. fijngeraspte citroenschil
1 theel. bourbon vanille-extract
250 g poedersuiker, gezeefd
Bereidings wijze
De Cake
– Verwarm de oven voor tot 180 ‘C,  gasstand 3. 
– Vet een ondiepe bakvorm
– van 23 x 33 cm i met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
– Meng de zure room met het zuiveringszout en laat dit 5 minuten staan.
– Klop de boter met de suiker in een mengkom tot een bleke, romige massa.
– Doe de citroenrasp en de vanille erbij en meng goed door
– Roer de eieren een voor een door de botermassa.
– Voeg het zure-roommengsel toe
– blijf roeren tot alles gelijkmatig is vermengd
– Doe de bessen in een andere kom
– Schud er een beetje van de bloem doorheen. 
– Zeef de overgebleven bloem met het bakpoeder boven de boter-
   eimengsel en spatel alles luchtig door elkaar tot alles net is vermengd.
– Spatel nu rustig de bessen erdoor
– Schep het beslag in de voorbereide vorm
– bak het 45-50 minuten tot een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt. 
– Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen
– Stort hem dan op een rooster en laat hem afkoelen.
Het Glazuur
– Klop de verse roomkaas met de boter,citroenrasp, vanille in een mengkom door elkaar tot een lichte en luchtige massa
– Wanneer je het glazuur een kleur wilt geven gebruik dan een zeer sterke kleurstof waarvan je niet te veel nodig hebt want anders wordt je glazuur te dun.

 – voeg de poedersuiker toe en roer tot het glazuur glad is

–  Zet naar smaak een dikke laag glazuur op de cake.

Het glazuur : roze  in plaats van paars en iets te dun
 maar daarom niet minder lekker

Paarse Chips

Ingrediënten voor 4 personen
½ Kg truffel aardappelen
2 liter frituur olie
zout  
Voorbereiding:
KEUKENGEREI:
groenteschaaf of mandoline (kan je mooie dunne plakjes mee snijden)
keukenpapier, 
frituurpan 180 graden) 
schuimspaan, 
vergiet met daarin keukenpapier die het vet opneemt.
Bereidingswijze
-Was en droog de aardappelen goed. 
-Verwarm het frituurvet. 
-Schaaf de aardappelen in dunne plakken, 
– droog deze goed af 
– Bak de plakjes in 2-3 minuten in het frituurvet gaar en mooi van kleur. 
– Bak niet te veel plakjes tegelijk om overbruisen van het vet te voorkomen. 
– Schep de gebakken aardappelplakjes uit het frituurvet, laat overtollig vet in de pan teruglopen.
– laat de chips daarna in het vergiet nog even uitlekken. 

– Bestrooi met zout
– Serveer 

chips snijden met de Mandoline.
Opletten geblazen want de messen zijn vlijmscherp
robert.audrey@gmail.com'
Laatste berichten van Robert van der Helm (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.