Liesbeth Levy – Games of Graaf Floris

door • 25 juni 2013 • Opinie

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]

Liesbeth fotoSinds enkele maanden ben ik in de ban van de Fantasy serie Games of Thrones .
Als tiener haalde ik mijn neus op voor leeftijdsgenoten die zelfs op de w.c De Hobbit nog niet konden wegleggen. Zelf las ik liever Simone de Beauvoir. Inmiddels ben ik de schaamte voorbij en geef me volledig over aan deze saga.

Voor degenen die de serie niet kennen een korte samenvatting: Game of Thrones is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse serie Lied van Vuur en IJs en bevat meerdere verhaallijnen. Het grootste deel van de serie speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar enkele adellijke families strijden om de macht. Daarnaast komt ook de strijd tussen de “Nachtwacht” (Night’s Watch) en de gevaren achter de muur aan bod. Een kleiner gedeelte van de serie speelt zich af op het oostelijke continent Essos, hier huwt Viserys Targaryen zijn jongere zus, Daenarys Targaryen, uit aan Khal Drogo om met zijn steun de troon van zijn vader te heroveren.

Meest opvallende aan de serie is de manier waarop de hoofdpersonen omgaan met ongenoegens en conflicten: openlijk en heimelijk wordt afgerekend met een ieder die de ambities en verlangens van de ander in de weg staan.

Geen divan om ‘het eigen aandeel’ bespreekbaar te maken of luister CD’s met Mindfullness oefeningen, het is gewoon kop er af of de keel simpelweg doorsnijden. Creativiteit staat hier niet in dienst van sublimatie van de eigen driften, maar in het verzinnen van originele manieren om iemand naar de andere wereld te helpen. Er lopen in de serie ook een aantal zeer intelligente mensen rond maar ook hier staat die intelligentie vooral in het teken van het consolideren van macht met behulp van list en bedrog en als alles niet meer helpt dan toch weer: moord!. Het meest intelligente en begaafde personage Ayra Stark wordt uiteindelijk: een huurmoordenaar! “ De mens is de mens een wolf ” , aldus de 17e eeuwse filosoof Thomas Hobbes. Treffender kan voor mij de serie niet worden samengevat.

Waarom fascineert die serie mij toch zo, misschien wel vanwege het fijne contrast met het leven in de Graaf Florisstraat. Die heerlijke onnadrukkelijke buurtgemeenschap waar het zo fijn met elkaar samenleven is. Men gunt elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte maar geeft die waar nodig. Zoals aan de GraaF Floris kinderen tijdens de straatspeeldag.

Maar wat als de Graaf Florisstraat gemeenschap wordt opgeschrikt en tijdens deze rustige zomerdagen het credo van de Stark familie ‘ Winter is coming’ werkelijkheid lijkt te worden. Als de geur van boomkruin en gevelgroen doortrokken raakt van wietdampen? Als de touwtjes die uit de brieven bussen als een uitnodging worden opgevat om in te breken? Is de Graaf Florisstraat gemeenschap dan weerbaar of weerloos? Wie het weet mag het zeggen, met in het achterhoofd de kennis dat we tegenwoordig tot 10 kunnen tellen en sinds de verlichting weten wat tolerantie betekent en het publieke debat tot onze beschikking hebben om afspraken te maken en mensen daar aan te houden. Om de rivalen van de Stark familie te citeren: “A Lannister always pays his debt!”

[/wc_box]

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.