De Verbouwing – 116b

door • 25 juni 2013 • Bewoners

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek waarin we verbouwingen in de straat bespreken. Heb je ook een verbouwing waar je trots op bent? Of, nog beter, een rampenverbouwing waar je zo van baalt dat je er nodig je hart over wilt luchten? Meld je dan aan en we komen bij je langs voor een rapportage inclusief complimenten of zonodig opbeurende woorden.

We beginnen deze rubriek met de badkamerverbouwing op Graaf Florisstraat 116b.matthijs+dianne

Even voorstellen

De bewoners van het benedenhuis GFS 116b zijn Matthijs en Dianne. Bijna een jaar geleden zijn ze hierheen verhuisd vanuit een vorige huisje in Delft. Direkt na de verhuizing hebben ze de keuken verbouwd en nu is de badkamer aan de beurt. De verbouwing is bijna drie weken aan de gang en over een dikke week moet alles klaar zijn.

Aanleiding

De badkamer deed het nog wel maar was qua uiterlijk hopeloos gedateerd, zo vertellen Matthijs en Dianne. Het was jaren zeventig met bruin en beige en de inrichting was onhandig. De wastafel was verschrikkelijk, spetterde en had geen syphon dus stonk nogal.

Verder stond er een wasmachine in de hoek die ze op een andere plek wilden. De hele afvoer van de badkamer liep trouwens direkt naar buiten via de hemelafwatering oftewel de regenpijp naar beneden.

Hoe was de voorbereiding?

Ze hebben veel gepuzzeld en gemeten en behoorlijk uitgebreid geshopt op het web. Daarna hebben ze voor een stijl en inrichting gekozen, de spullen erbij gekocht, en een aannemer aan het werk gezet.

Welke aannemer?

Ze doen zelf nagenoeg niks en laten alles uitvoeren door Junus Schaalje (+31-652680980) waar ze eerder al de keuken door lieten verbouwen. Ze zijn totnutoe uitermate tevreden over hem. Hij is een enthousiaste meedenker die goed en netjes werkt.

puinWat gaat er nu allemaal gebeuren uiteindelijk?

De hele oude badkamer gaat eraan en ongeveer alles wordt nieuw. Te beginnen bij de vloer. Itt tot de bekende zwaluwstaart vloeren waar cement op gegoten wordt, werkt de aannemer met cementplaat met een schuimsandwich constructie. Dit is lichter van gewicht en biedt goede isolatie met het oog op de vloerverwarming die erin komt. De afwerking worden granieten vloertegels.

Dan krijgen ze een heel nieuw bad, parallel aan de buitenmuur, met een gemetseld trappetje om erin te komen. Een nieuwe granieten wastafel, douche, kranen, nieuwe wandtegels, elektrische leidingen ingefreesd noem het maar op. Er is een apart kastkamertje gemaakt voor de wasmachine en droger. Er komen drie elektrische groepen te liggen en de waterafvoer gaat weer

gewoon via het riool verlopen.

Wat ging er allemaal fout? Hebben jullie veel stress en paniek?

Het heftigste totnutoe was een draagbalk die echt helemaal verrot was. Hij was als schuim zo zacht. De aannemer heeft het rotte gedeelte vervangen en alles is nu weer in orde. 

Verder verloopt de verbouwing best voorspoedig en Matthijs en Dianne maken een relaxte indruk. Ze hebben het geluk dat ze allebei op hun werk kunnen douchen. Zonder dat zou het een stuk onaangenamer geweest zijn.

Wat worden de kosten?

De uiteindelijke kosten schat Matthijs op ergens tussen de 15 en 20 duizend euro. (Het zal wel 20 zijn dan 🙂

Tenslotte, hebben jullie nog tips?

Dianne en Matthijs hebben de zaken goed doordacht voordat ze begonnen. Ze raden aan om als je toch bezig bent direkt belendende klusjes mee te nemen. Zo hebben zij de gelegenheid aangegrepen om direkt een nieuw badkamerkozijn en raam te plaatsen en het aan de badkamer flankerend toilet te vernieuwen. Ook een verouderde afzuigconstructie in de keuken eronder hebben ze direkt vernieuwd nu het hele plafond toch open lag.

De volgende keer bespreken we de casco verbouwing van GFS 90b (voormalige sigarenwinkel), naast het hoekpandje. 

 

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.