Luuks hoekje a-politiek

door • 22 februari 2014 • Opinie

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]
Luuk fotoDe Graaf Florisstraat is met deze verkiezingen twee volksvertegenwoordigers armer, namelijk de twee columnschrijvers. Met Wah Fook Wui zijn we ook het stembureau in de straat kwijt. Dat is samengegaan met de Essenburgsingel in stembureau Oostervant. Commentatoren en politici klaagden over de opkomst, maar wie na een uur of vijf stembureau Oostervant betrad was blij dat niet meer dan …% van de kiezers wilde stemmen. De rij stond tot ver buiten het gebouw en de wachttijd was wel een half uur. Mensen die niet heel erg gemotiveerd waren, hebben het er maar bij laten zitten. Het was nog erger in Feijenoord, waar tientallen mensen naar huis zijn gestuurd, terwijl ze volgens de regels gewoon hadden moeten kunnen stemmen. Van dergelijke onacceptabele toestanden in de oude wijken trekt Leefbaar maar profijt, zou ik denken. Maar de burgemeester heeft een verzoek tot herstemming afgewezen, omdat hij vond dat het de uitslag toch niet substantieel zou veranderen.
We zullen het nooit weten. De deelraad is niet meer, maar bij de gebiedscommissie, die daarvoor in de plaats is gekomen, kunnen een paar stemmen verschil al snel een zetel uitmaken. Ik ben benieuwd, maar ook sceptisch over die commissie. De vijftien leden moeten straks namens 71.000 Delfshavenaren consensus bereiken.
Maar als je beleid wilt maken, zul je ook keuzes moeten maken. Om wat voorbeelden te noement: Wil je de winkels open op zondagochtend? (ja: D66 en GroenLinks/nee: CDA), Wil je parkeerplaatsen opofferen voor meer speelruimte of groen? (ja: GroenLinks/nee: Leefbaar) Wil je meer geld reserveren voor sociaal werk? (ja: PvdA en SP/nee: VVD en D66) Politiek is keuzes maken en keuzes maken is politiek. De kandidaten die denken dat je volksvertegenwoordiger kunt zijn, zonder aan politiek te doen, zullen daar hopelijk snel van terugkomen. Tenzij de gebiedscommissie alleen maar tandeloze meningen gaat produceren, waar niemand tegen kan zijn. Dan hebben we er niets aan.
Stembureau Oostervant heeft overigens gestemd hoe we dat ook van onze straat verwachten: PvdA en D66 respectieverlijk eerste en tweede in gemeenteraad en gebiedscommissie en GroenLinks derde bij beide. Helaas is mijn partij een plaatsje gezakt, maar desondanks vind ik het een mooie uitslag.[/wc_box]

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.