Flo Lab: SUIKER
Deze week stond het Flo lab in het teken van suiker.
We begonnen met een suikerproeverij: er bestaan veel verschillende soorten suiker.
Om er even een paar te noemen naast onze gewone kristalsuiker. Palmsuiker, rietsuiker, oersuiker, kokosbloesemsuiker, rijststroop, appelstroop, dadelsiroop, honing, enz.
Er was ook een leuk proefje met suikerkristallen.
En natuurlijk hebben we ook gekookt met suiker. Aubergine met harissa en honing, sjalotten tarte tatin, borstplaat, merengue, gesuikerde cashewnoten en een vruchtensalade met palmsuiker.
Aubergines met honing
Ingerdienten
2 aubergines
100 ml olijfolie
3 kleine tenen knoflook, fijngesneden
1 opgehoopte el fijngesneden gemberwortel
1 tl gemalen komijn (djinten)
½ tl gemalen koriander (ketoembar)
½ tl gemalen kaneel
2 tl harissa
8o ml /115g honing
3 tl tomatenpesto
1 ½ el citroensap (of meer naar smaak)
1 ½ tl zout
kleine munt en korianderblaadjes
Griekse yoghurt
Halveer de aubergines en snijd elke helft in 6 tot 8 parten
Doe ze in een schaal en schep ze om met 80 ml olijfolie
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Leg de stukken aubergine naast elkaar op de bakplaat.
Zet deze in een op 220 C voorverwarmde oven
Rooster ze in 30 minuten goudbruin.
Verhit op laag vuur in een grote koekenpan 20 ml olijfolie.
Bak hierin de knoflook en gember 30 sec tot de aroma’s vrijkomen.
Doe de andere specerijen (harissa, honing, pesto, citroensap + 1 ½ tl zout) erbij
Roer even door en leg de auberginestukken naast elkaar in de pan.
Bak ze rustig 6-8 minuten gaar. Draai de aubergine wel een of twee keer om.
Pas wel op want de honing verbrandt snel !!
Neem de pan van het vuur en voeg nog zout en citroensap naar smaak toe.
Strooi er ook nog wat munt en koriander overheen.
Lekker met een beetje Griekse yoghurt ernaast
Tarte Tatin van sjalotten
Ingrediënten
75 g boter
1 eetlepel dadelsiroop
500 g kleine ronde sjalotjes
1 vol glas rode wijn
1 eetlepel balsamico-azijn
zout
peper
5 plakjes diepvriesbladerdeeg
Oven voorverwarmen op 220 °C. Laat de boter en suiker smelten in een pan.
Schil de sjalotjes.
Voeg ze toe aan de boter en laat ze op zacht vuur met de deksel
op de pan een half uurtje
smoren tot ze gekaramelliseerd zijn: mooi zacht en glanzend (niet bruin laten worden!). Roer tussentijds even in de pan tegen eventueel aanbakken. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Voeg de rode wijn, de balsamico-azijn en zout en peper toe aan de sjalotten. Zet het vuur iets hoger en laat het vocht inkoken tot de sjalotten mooi donkergekleurd en nog net een beetje vochtig zijn.
Rol de op elkaar gestapelde plakjes bladerdeeg op het bebloemde aanrecht met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vorm. Leg het deeg op de sjalotten en stop het aan de zijkanten een beetje in (het deeg krimpt iets in de oven). Prik er met een vork wat gaatjes in. Zet de pan in het midden van de oven. Laat het bladerdeeg in 20 – 25 minuten mooi goudbruin, gaar en knapperig worden. Haal uit de oven en laat even een minuutje staan. Leg een grote serveerschaal erboven op en keer vorm en schaal samen om (ovenwanten!).
Tip: Heb je geen pan die in de oven kan? Neem dan een gewone ovenschaal, die je invet met boter en schep de gare uien erin over. Liever geen springvorm in verband met lekgevaar.
Roedjak Djawa
Ingrediënten
2 eetlepels geraspte palmsuiker (djawa)
1eetlepel keukentamarinde (asem)
Bereidingswijze
Ontdoe de sinaasappelpartjes van hun velletje en snijd het net als de komkommer, de appel, de galiameloen in niet te grote/dikke blokjes. Doe dit in een kom en maak dan het sausje: Doe de palmsuiker, sambal trassi, mespuntje zout en de tamarinde in een vijzel en vijzel het tot een papje. Maak dat papje aan met een scheut ketjap en water. Voeg dit bij de vruchten en laat ze lekker een langere tijd marineren in de koelkast.
Borstplaat
Ingrediënten
500 g suiker*
175 ml slagroom
50 g boter
* je kan verschillende soorten suikers gebruiken.
Wij hebben een borstplaat met rietsuiker en
een met oersuiker gemaakt
bakpapier
uitsteekvormpje
Bereidingswijze
Leg het bakpapier op een glad oppervlak en leg de vormpjes erop.
Doe de suiker, slagroom en boter in een steelpan en breng het mengsel op laag vuur aan de kook. Laat 20-30 min. inkoken tot er nog 2/3 over is en alle suikerkristallen zijn opgelost.
Roer constant.
Neem de pan van het vuur en roer tot het mengsel niet meer borrelt en ondoorzichtig wordt.
Schenk de helft van het suikermengsel in de helft van de vormpjes.
Roer het espressopoeder snel door de andere helft en schenk in de rest van de vormpjes.
Laat helemaal afkoelen.
Zet de vormpjes op hun kant als je witte stipjes ziet; dan kunnen ze aan beide zijden verder uitharden.
TIP
Heb je geen uitsteekvormpjes?
Je kan dan ook 2 grote cirkels maken met behulp van de rand van een springvorm.
Merengue
Ingrediënten
• 2 eiwitten (medium)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 110 °C en ontvet de mixer en een schaal met azijn en keukenpapier.
Klop in de ontvette schaal de eiwitten stijf en klop dan, gedoseerd, de suiker erdoor. Leg bakpapier op de bakplaat en vul een spuitzak met het mengsel. Spuit ronde of langwerpige schuimpjes op de bakplaat en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven.
Haal de schuimpjes na circa 45-60 minuten bakken voorzichtig van de bakplaat.
Voor alle schuimpjes geldt: Een goed schuimpje is nog iets ‘plakkerig’ in het midden. Verwacht dus niet dat de kern net zo droog is als de buitenkant.
Tip: Voeg om een andere smaak te krijgen, wat cacao of oploskoffie toe aan de eiwitten. Smullen!
Ahorn caramel cashews
Bereidingswijze
Bekleed een platte schaal met bakpapier. Rooster de cashewnoten gedurende 5 minuten in een droge pan met een dikke bodem op een matige warmtebron. Schep de noten regelmatig om en om met een snuf zout maar pas op dat ze niet aanbranden. Zodra de noten goudgeel zijn, zet ze dan even apart. Smelt de boter in de pan en voeg dan de siroop toe. Zodra de siroop begint te borrelen, doe je de noten weer in de pan en je roert ze goed om. Verwarm niet te lang, want 20 a 30 seconden is genoeg. Stort de noten uit op het bakpapier, verdeel ze en laat ze afkoelen. Wacht niet te lang met opeten, want vers zijn ze echt het lekkerst!
Deze noten blijven een beetje plakkerig.
Tip: je kan ook gesuikerde noten maken. Deze zijn minder plakkerig.
Doe drie a vier eetlepels suiker in een koekenpan. Verwarm deze op een matig vuur tot de suiker begint te smelten en langzaam van kleur begint te veranderen naar licht bruin. de suiker is nu aan het karameliseren. Wanneer alle suiker is gesmolten kan je nu eventueel een klein scheutje room toevoegen ( niet te veel ) en dan de noten. Roer goed om en stort de noten uit op het bakpapier, verdeel ze en laat ze afkoelen. Wacht niet te lang met opeten, want vers zijn ze echt het lekkerst!
ZELF EEN SUIKERKRISTAL MAKEN
Kristallen zijn dingen die vanzelf groeien. Dit kan je zelfs met wat huis-, tuin- en keukenspullen al voor elkaar krijgen. Deze proef laat zien hoe dat moet. Als je het recept nauwkeurig volgt heb je een redelijke kans dat je een mooi suikerkristal krijgt.
Dit heb je nodig:
• Schone lege jampot met een plastic schroefdeksel
• Glad naaigaren
• Weegschaal
• Suiker
• Klein stukje kandij als entkristal (een kristal om mee te beginnen)
• 200 g suiker en 100 ml water
Stap 1: Doe de suiker in een pannetje voeg daar het water aan toe en verwarm dit mengsel gedurende 10 minuten op een zeer laag vuur onder voortdurend roeren. De vloeistof mag niet borrelen en heftig verdampen.
Stap 2: Laat de oplossing afkoelen. Als de pan lauw is geworden, schenk je de vloeistof in de jampot zonder te morsen! Heb je toch gemorst , maak dan eerst de pot aan de buitenkant goed schoon.
Stap 3: Prik in het deksel drie gaatjes. Knoop het entkristal aan een draadje en bevestig dit kristal aan het deksel zoals hieronder getekend is. Maak het draadje zó lang, dat het kristal midden in de vloeistof hangt.
Stap 4: Zet de pot weg. Het entkristal zal gaan groeien omdat er veel te veel suiker in de oplossing aanwezig is.
Stap 5: Hou goed in de gaten of er in de rest van de pot (dus buiten het entkristal) ook kristallen ontstaan. Van deze kristallen heb je last, omdat ze ook suiker naar zich toetrekken. Hierdoor heeft het entkristal er niets meer aan. Als er van deze ‘valse’ kristallen zijn ontstaan, dan haal je het kristal aan het draadje uit de pot en verhit je de vloeistof even (weer 10 minuten) in een schoon pannetje. Kristallen die niet willen oplossen gooi je weg.
Stap 6: Na het verwarmen giet je de vloeistof weer terug in de pot. Als het is afgekoeld, dan hang je het kristal er weer in, zodat het verder kan groeien.
Stap 7: Soms groeien er ‘jonkies’ op je kristal. Dit zijn kleine uitstulpingen, die niet in een mooie kristalvorm groeien. Die kun je verwijderen door het draadje met het kristal heel even in heet water te houden. Pas wel op dat je niet het hele kristal oplost.
Laatste berichten van Robert van der Helm
(alles zien)