Telegraaffloris Online

door • 9 april 2014 • Nieuws, Vereniging

Luuk gaat in de loop van dit jaar stoppen als hoofdredacteur van de TelegraaffFloris. Ik wil het stokje van hem overnemen en van de gelegenheid gebruik maken om de krant om te vormen naar een online krant met een daarop gebaseerde periodieke email nieuwsbrief.

telegraaffloris-cartoonWat zijn precies de plannen?
We willen met de huidige redactie dezelfde mooie artikelen blijven schrijven als we nu doen maar deze op een website gaan plaatsen. De krant, die momenteel in PDF formaat via email verstuurd wordt, vormen we om tot een e-mail nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat steeds nieuwtjes, afbeeldingen, intro’s en links naar alle nieuwe artikelen op de website.

De nieuwe website willen we onderbrengen als onderdeel van www.graafflorisstraat.nl (tele.graafflorisstraat.nl).
We willen dan ook gelijk de site van de straat een make-over te geven. De Graaf Florisstraat was ooit één van de eerste met een eigen website, superstoer natuurlijk, maar inmiddels is hij wel aan een update toe. Ook het weblog van de straat, graafflorisstraat.blogspot.nl, dat niet zo vaak meer aangevuld wordt, willen we in de nieuwe opzet integreren.

Voordelen voor de lezer
Voor de lezer heeft zien we de volgende voordelen:

 • Je mailbox raakt nooit meer verstopt met een vele megabytes zware PDF.
 • De website optimaliseren we ook voor mobiel en tablet zodat deze op elk device prettig leesbaar wordt.
 • De krant wordt beter doorzoekbaar en altijd direkt beschikbaar op een vast internet adres. Ook oudere artikelen kun je zo opzoeken en kunnen thematisch gerangschikt worden.
 • Als lezer kun je artikelen van een online krant makkelijk delen via social media. Je hoeft ook geen abbonnee van de krant te zijn om de site te kunnen lezen.

Voordelen voor de redactie
Het redactiewerk wordt makkelijker:

 • de nieuwe site moet natuurlijk gemaakt worden maar daarna kost het opmaakwerk veel minder tijd.
 • we kunnen gaan meten hoe goed de krant gelezen wordt.
 • we kunnen fouten in artikelen na publicatie alsnog corrigeren.
 • het versturen van een email nieuwsbrief en bijhouden van de emaillijst van ontvangers wordt makkelijk. Mensen kunnen zichzelf via de site aanmelden en afmelden.
 • we kunnen filmpjes en geluidsfragmenten plaatsen en makkelijk naar andere websites linken.

Zijn er ook nadelen?
Wij zien de volgende:

 • Het krantkarakter en bijbehorend gevoel gaat in meer of mindere mate verloren. De nieuwsbrief kunnen we wel TelegraafFloris blijven noemen maar het is geen echte afgebakende unit van artikelen meer zoals een krant wel is.
 • Schrijven voor het web is anders dan voor een krant. Langere artikelen werken niet zo goed op het web, er moeten meer witregels, kopjes, etc bij. Het web heeft een wat sneller en vluchtiger karakter.

De krant wordt in principe voor iedereen leesbaar en vindbaar. Dit kan in sommige gevallen de journalistieke vrijheid wat inperken al verwachten we niet dat dit bij onze krant echt een probleem is.

Conclusie
De krant wordt toegankelijker, beter leesbaar, makkelijker te maken en te versturen alleen is niet echt meer een krant. Zie hier het dilemma waar menig moderne redactie zich mee geconfronteerd ziet. Voor mij geeft de doorslag dat we met de nieuwe vorm de consumptie van onze unieke content kunnen verhogen, om er maar eens wat uitgeversjargon tegenaan te gooien 🙂

Hoe verder?
De redactie wil op de huidige voet doorschrijven, ook als het voor een website wordt, i.p.v een krant. We zijn nu met name benieuwd naar wat onze lezers van deze stap vinden. Het is goed om alle plussen en minnen op een rijtje te hebben voordat we deze stap nemen. Dus, als je feedback hebt of ideëen, stuur deze naar krant@graafflorisstraat.nl.

Zodra we in meer detail duidelijk hebben hoe we het gaan doen willen we er vanuit de straatvereniging nog een ALV aan wijden. Deze editie van de krant is nog in het vertrouwde PDF formaat. In de tussentijd wil ik de site in elkaar klussen en de inhoud van wat oude Telegraafflorissen invoeren om alvast een leuke vulling te hebben. Dan kunnen we in het najaar wellicht de stap maken en helemaal digitaal gaan.

Wie wil er helpen?
Als er mensen zijn die mee willen denken of bijvoorbeeld goed zijn in webdesign of HTML5/CSS en mee willen helpen: graag! Neem even contact op met mij.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.