Nieuwe sleutelbeheerder: Peter van der Gaag.

door • 9 april 2014 • Bewoners, Vereniging

Tot voor kort konden leden van de straatvereniging bij Gies terecht voor de sleutel van het pandje. Gies is minder vaak thuis tegenwoordig en er is een nieuwe beheerder gevonden in de persoon van Peter van der Gaag, Graaf Florisstraat 7B. Hij beheert de sleutel en de webkalender van het pandje sinds begin dit jaar. Telegraaf Floris ging bij hem langs voor een nadere kennismaking.

peter-van-de-gaagFijn dat je het sleutelbeheer op je hebt genomen. Waarom wilde je eigenlijk sleutelbeheerder worden?
Peter ziet het sleutelbeheerderschap als een goede gelegenheid om contact te houden met de mensen in de straat, zich wat actiever neer te zetten, en zich nuttig te maken.

“Ik ben ook nogal een nieuwsgierig (g)aagje”, zegt hij lachend en zo ziet en hoort hij nog eens wat. Hij heeft in het verleden ook als postbode gewerkt en het sociale aspect daarvan beviel hem ook goed.

Hoe bevalt het tot nu toe?
“Het stelt niet zo veel voor maar het is wel leuk. Ik zou best nog wel wat meer willen doen eigenlijk voor de vereniging.”

Zijn er dingen die je de gebruikers van het pandje wilt meegeven?
“Ik stop de sleutel in een envelop met de huisregels erin, die wil ik er graag bij houden.”
Peter controleert ook of iemand het pandje voor de tweede keer binnen een jaar huurt. In dat geval moet er door de huurder een tientje betaald worden. De betaling mag direkt bij Peter vooraf, maar bij voorkeur via de penningmeester van de vereniging. Peter gaat het pandje na gebruik niet controleren.

Wat doe je/wie ben je/wat wil je over jezelf kwijt?
Hij is een mens met veel identiteiten, zoals hij zelf zegt, en heeft alle kleuren van het leven doorlopen. In 1949 geboren in de Van Oosterzeestraat is hij op zijn 11-de verhuisd naar Hoogeveen, Drenthe, waar pa van der Gaag een nieuwe baan had gevonden.
Na Mulo en Havo heeft Peter Nederlands gestudeerd in Groningen. Daarna, in 1974, is hij in het buurt en clubhuiswerk aan de slag gegaan en heeft daarnaast een parttime opleiding HBO sociaal en cultureel werk afgerond. In 1977 is hij terugverhuisd naar Rotterdam, de Abraham Kuyperlaan, waar hij een goede baan kon krijgen als maatschappelijk werker in de Daklozenzorg.

In 1999 begon er een nieuw hoofdstuk in Peter’s leven: hij werd kroeg-eigenaar, exploitant van café “De Hemel” aan de kop van de Nieuwe Binnenweg niet ver de Lage Erfbrug. Het was een hele grote zaak, een echt spelletjescafé. Terugkijkend ziet Peter de kroegbaastijd als een verlengde van zijn buurthuistijd. Een intensieve periode, zwaar, maar ook met veel mooie momenten. Peter herinnert zich de stamklanten die wel in zijn “hemel” wilden sterven.
In 1999 kwam aan die periode een einde toen Peter’s café door de gemeente uitgekocht werd vanwege een grootschalige renovatie van dat gedeelte Binnenweg.

Hoe ben je in de straat terecht gekomen?
De dagelijkse fietstocht naar het café voerde door de Graaf Florisstraat en zo viel zijn oog in 1992 op nummer 7b. Zijn toenmalige vrouw en hij hebben het gekocht voor 90.000 gulden en hij woont er tot op de dag van vandaag.

Wat vind je bijzonder aan de straat?
“Ik ben heel blij om in deze straat te wonen omdat het een hele bijzondere straat is. Vanaf mijn huis de straat in gezien lijkt vooral in de zomertijd alsof de platanen elkaar omhelzen. “
Hij vindt het wel opvallend dat in zijn nabije omtrek, zowel aan de overkant, als bij zijn naaste buren, veel relaties op de klippen zijn gelopen de afgelopen jaren. Slecht karma ? (red)

Heb je plannen voor je pensioen?
Peter is onlangs 65 geworden en is officieel met pensioen. Hij vult zijn dagen met lezen, mediteren, joggen en het volgen van de wereld, met onze straat als onlosmakelijk deel daarvan.

Peter stelt zich op als een verschillig burger. Er schuilt een klein politieagentje in hem, zo vertelt hij. Als hij zaken ziet die niet in orde zijn, laat hem dat niet ongemoeid.

Verder is Peter een woordenman en continue met taal bezig. Iets wat elk gesprek met hem, waaronder dit interview, weer tot een bijzondere ervaring maakt. Peter bedankt!

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.