Graaf Florisstraat 74 is de afgelopen jaren het toneel geweest van een vergaande verbouwing die inmiddels in een eindfase is beland. Het hele pand van vijf verdiepingen, dat tot 2011 onderdak bood aan een woongroep met zeven units, is compleet getransformeerd naar drie moderne woningen.
Telegraaffloris ging langs bij de bewoners van de onderste twee verdiepingen, Jelmer de Boer en Nienke Bouwhuis.
Even voorstellen
Nienke, bekend van de krachtgroen, buurtbruist, groentestoep en geveltuinen, is architect en oprichter van bureau bouwhuis, waarmee ze kantoor houdt aan de overkant van de straat. Ze woont al sinds 2000 op GFS74. Vriend Jelmer is bouwkundig adviseur en hokt er sinds 2006.
Waarom verbouwing?
Direkte aanleiding was het aanbod van voormalige eigenaar Woonstad in 2006 aan de bewoners om het huis te kopen. Daarop volgde een lang en ingewikkeld proces dat uiteindelijk leidde tot de daadwerkelijke aankoop in 2011.
Waarom duurde dat zo lang?
Veel tijd ging op aan plannen, onderhandelen, bureaucratisch strubbelingen met Woonstad, vergunningen, taxaties, en taxaties weerleggen. Nienke, Jelmer en de andere aankopers hebben een flinke dosis bureaucratie, onkunde en slordigheid te verduren gehad.
Daarnaast was de tijd nodig om binnen het koperscollectief de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dit bleek een bijna onoverkomelijk obstakel toen één van de kopers zich een uur voor passage bij de notaris nog terugtrok. Uiteindelijk kwam het goed: het pand werd aangekocht met drie partijen, de vergunningen kwamen in orde en de plannen konden in uitvoering worden gebracht.
Wat is er precies gebeurd?
Na al het wachten hebben de bewoners met vereende krachten de slopershamer ter hand genomen en hun opgekropte frustratie in destructieve energie omgezet.
Nadat het complete binnenwerk eruit is gesloopt heeft een poolse aannemer voor 10 maanden bezit van het pand genomen. Op de buitenmuren, de vloeren en het entree na, is het hele pand opnieuw gebouwd: Nieuw trappenhuis, binnenmuren, waterleiding, riolering, bekabeling, alles. GFS 74 is waarschijnlijk het enige pand in de straat dat aan nieuwbouweisen voldoet.
Daarna hebben de bewoners hun eigen appartementen zelf grotendeels afgebouwd.
Wie heeft het ontworpen?
De aankopers (architecten, bouwkundigen en een ontwerper) hebben alles zelf ontworpen. Gemeenschappelijk hebben ze bepaald waar de schacht en het trappenhuis zou komen en verder hebben ze hun eigen appartementen ontworpen.
Nienke en Jelmer zien met veel genoegen dat het ontwerp van een aantal jaren geleden tot in de details zo uitpakt als ze in gedachten hadden. Het is volgens Jelmer echt kicken om de maquettes en autocad ontwerpen van weleer nu gerealiseerd te zien.
Meest noemenswaardig aan het ontwerp is de vide aan de achterzijde. Tijdens de sloop kwamen de plafond-ornamenten tevoorschijn. Nienke en Jelmer hebben deze weer helemaal mooi gekregen met hulp van specialist Ton Steenks uit Delft. Ze vormen nu een fraai origineel detail in het verder strak vormgegeven moderne interieur.
Wat heeft het allemaal gekost?
Dit soort gegevens hebben Jelmer en Nienke niet bepaald paraat. Na wat geschat en terugrekenen komen ze uit op een bedrag van ongeveer 140.000 euro. Hiervan is ~40.000 euro besteed aan hun aandeel in de casco verbouwing en de rest aan het bouwen van hun eigen appartement.
Wat zijn jullie tips?
Voor een niet-standaard aankoopproces als zij hebben gedaan was een goed financieel adviseur onontbeerlijk. Daarnaast hebben ze een constructeur ingeschakeld om de ontwerpen door te reken.
Ze waren niet tevreden over de afwerking van de aannemer. Voor dit soort werk raden ze aan om echt met (nederlandse) vakspecialisten en eenpitters te werken. Dat overlegt een stuk beter ook al zijn ze wat duurder.
Zouden jullie het weer doen?
Het hele aankoopproces is onvoorspelbaar verlopen en achteraf gezien het ingewikkelst en stressvolste gedeelte geweest. Op de verbouwing zelf wordt door dit stel met plezier teruggekeken, zo komt het over. Het was hard werk maar best leuk. Jelmer probeert het genoegen van frezen met een dubbelhaakse slijper op mij over te brengen. “Als boter door een muur”.
Tijdens de verbouwing zijn ze leuke dingen blijven doen, ze hebben hun sociale leven niet te hard verwaarloosd en hebben nog vrienden over.
Wat gaan jullie hierna doen?
Er is nog schilderwerk en plintwerk uit te voeren. Daarna gaat de tuin onder handen worden genomen en verder … lekker wonen!
- Cindy en Olaf op 33b – Nieuwe Buren - 13 juli 2024
- Barhangen bij Midland - 6 april 2024
- Peter’s Kersttip – je uitvaartplaylist - 17 december 2023
Telegraaffloris Online Volgend artikel:
Tuin van Floris (2)