Jeroen’s Kersttip: New York!

door • 12 december 2014 • Opinie

Misschien zijn er mensen in onze straat die overwegen om met de kerst een trip te maken naar New York. De Verenigde Staten is tenslotte de afgelopen decennia steeds bepalender geworden in de manier waarop wij kerstmis beleven. Wat is nu kerstmis zonder Santa Claus, de Coca-Cola reclames, de Disney-films, de Home Alone (on Christmas), de vele animaties van Mr. Scrooge en andere Dickens figuren (bekijk op nrc.nl de Christmas Carol van striptekenaar Eric Powell!) en natuurlijk de Amerikaanse Christmas Carol.

Deze hele kerstsfeer is natuurlijk op indrukwekkende manier te beleven op Times Square, zeker als je ook nog van winkelen houdt. De entourage van dit plein is altijd al overweldigend maar met kerstmis is dit nog grootser. Overal klinkt muziek, de kerstverlichting op de gebouwen lijken elkaar allemaal te willen overtreffen en de etalages zijn pure kunstwerken. Op een heel groot videoscherm wordt er een opname gemaakt van de mensen op straat. Het duurt even voordat de mensen doorhebben dat zij het zijn die daar afgebeeld worden, maar zodra dit het geval is is er hilariteit alom. De camera zoemt vervolgens in op willekeurig twee mensen in het publiek, meestal een man en een vrouw, er verschijnt een hartje om de twee op het scherm en de uitverkorenen worden verzocht elkaar te zoenen. Zodra dit gebeurt verschijnt er een flits en de zoenende selfie is gemaakt. Iedereen probeert natuurlijk uitgekozen te worden (Famous for 2 minutes, Andy Warhol in the overdrive). Als je hiervan bekomen bent heb je vervolgens op 42th Street de (Christmas) musicals voor het uitzoeken. Het kost allemaal wel wat, maar voor zo’n belevenis mag dat ook wel.

Voor diegene onder ons, die deze commercie minder kunnen waarderen, die hunkeren naar het alternatieve New York, de zelfkant van de stad willen zien die ze kennen uit films en TV-series, de sfeer willen proeven van de verloederde wijken, waar kunstenaars in oude pakhuizen wonen (lofts) en bezig zijn de trend van morgen te bepalen, die kunnen beter niet naar Manhattan gaan. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren Soho, Greenwich Village en Chelsea de Places To Be. Dat is natuurlijk allang niet meer zo. De pakhuizen zijn dure appartementen of museale galeries geworden (De galeries in Chelsea zijn overigens zeker een bezoek waard!) die bepalend zijn geworden in de Topkunst-cultuur van heden ten dage. Van de ongedwongen creativiteit van weleer is weinig meer over.

Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre je de vernieuwing nog kan verwachten van de jonge kunstenaar in deze Post-(Post-Moderne) Tijd, maar wil toch enigszins dat idee krijgen dan is Brooklyn de plek om dat te zoeken. Brooklyn is veel sjofeler dan Manhattan, maar daarentegen wel veel meer het New York van de gewone man. In plaats van allerlei attracties is hier het gewone leven bepalend voor het straatbeeld. Omdat de huurprijzen hier een stuk lager liggen dan in Manhattan vind je in Brooklyn meer eigenzinnige kleinschalige winkels, lunchrooms, restaurants, theaters en galeries. Het is in Brooklyn Heights leuker winkelen dan in Downtown Manhattan.

Brooklyn is groot en heeft vele sub-wijken die allemaal een bezoek waard zijn. Williamsburg dat door de gelijknamige bridge over de East River verbonden is met East Village en Lower East Side en opvalt door de vele traditioneel geklede Joden (Satmar Hassidim), maar ook andere etnische groeperingen was al bekend als levende kunstgemeenschap. Schuin onder Williamsburg ligt Bushwick en dat is nu het gebied in opkomst; The Coolest Place to Be. De oude loodsen en huizen worden bevolkt door voornamelijk jonge mensen die samen een hele nieuwe alternatieve sfeer creëren met zelf opgezette kleinschalige theaters, galeries en eettentjes. de buurt is ook opgevrolijkt met fantastische schilderingen. Ik heb er eind november een paar dagen gelogeerd en er de bijgaande foto-impressie gemaakt.

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.