Tony’s Kersttip: Helena

door • 13 december 2014 • Opinie

Waar komt dit redactielid de kerst mee door?

De kerstdagen zijn van die dagen, die leuk en aardig zijn, aangenaam eigenlijk, maar ook wel eens extra lang duren. Zeker als die feestdagen naadloos overgaan in een weekend, hoewel, sinds enige jaren is het voor mij altijd weekend, maar dat terzijde. Als het me teveel wordt, dat heerlijke eten, die voortreffelijke wijn, dat lekkere likeurtje bij de koffie na, dan…ja dan trek ik graag even terug met Helena.

Ik hoor jullie al denken…Helena, waar komt die vandaan…? Zeker uit Rusland, zoals de meeste Helena’s. Zou je bijna denken, zoals een goede vriend van mij, woonachtig op Mallorca, een lieftallige Helena aan de haak heeft geslagen en die komt uit …Moskou, jawel. Ook Gilbert Becaud heeft ooit een soort Helena bezongen, maar die heette Nathalie, je weet wel, in Moskou….”la place rouge etait vide, devant moi marchait Nathalie, je suis reste seul avec mon guide… Nathalie” …kennen jullie die nog, nou die Nathalie had dus gewoon Helena kunnen heten en dan zijn we weer waar we wezen moeten :).
Zoek maar eens bij Spotify…Nathalie=Helena, als het ware.

Maar nou komt het…mijn Helena is helemaal geen soort Nathalie, nee, mijn Helena is Helena-schaken.nl, jawel een digitaal schaakprogramma. Een heerlijk tijdverdrijf, schaken tegen anonieme tegenstanders met illustere bijnamen als Tripplepaul, Piet Parkiet, Lau35, tukker,Goodknight…etc. Mijn eigen nickname is Hamer , verzonnen omdat mijn eerste digitale tegenstander Spijker heette, nou dan lijkt mij Hamer wel gepast om een psychologisch overwicht te creëren. Want je kan natuurlijk niet gaan kuchen, hinderlijk gaan zuchten, alles uit de kast halen om iemand te irriteren waardoor hij een onvermijdelijke blunder maakt, niets van dat al. Ook de romantiek van hinderlijk rook in elkaars ogen blazen is er niet bij. Nee, het is een eerlijk gevecht van man tegen man en ook wel eens een vrouw, meestal anoniem, behalve Toetje, een vrouw van 82, zo staat in haar profiel waarin sommigen zich uit de anonimiteit halen…en die Toetje heeft me overigens meerdere malen genadeloos afgedroogd. Maar dat geeft niet, ook niet als je een vreselijke blunder maakt, je hoeft je voor niemand te generen, de pijn is snel geleden, zeker als je tegen zo’n 15 tegenstanders tegelijk speelt, heerlijk anoniem. En het houdt je scherp, het houdt Alzheimer buiten de deur, althans voorlopig en je kan overal, over de hele wereld aan de bak, Wifi, even inloggen en hup, kijken of je iemand in een listige schaakval kan lokken of tot de ontdekking komen dat je eigen hoofd op een digitaal hakschaakblok is beland.
Maar het is wel lekker dat je niet vernederd wordt door de triomfantelijke blikken van je tegenstander, want ja, ach, zo erg is het niet, zeg je dan tegen jezelf. En als je een partij wint, dan is het ook genieten, daar doet de anonimiteit niks aan af!

Dus…google Helena-schaken.nl, maak een account aan, je kan het, zoek Hamer op en daag me uit en als je wint wil ik niet weten wie je bent maar als ik win moet je even langskomen, dan drinken we er een goed glas wijn op.

Proost…op Helena, de schat! De redding voor langdurende feestdagen, wachturen bij de tandarts, op vakantie etc etc. Ik zeg…doen!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.