Rechtstreex, een platform dat de kloof tussen boer en consument verkleint, heeft de afgelopen jaren zijn stempel gedrukt in Rotterdam. Wijkchef Marco deelt zijn ervaringen en uitdagingen en geeft een inkijkje in de wereld van lokaal en duurzaam voedsel.
Opkomst tijdens Corona
In juni 2017 rapporteerde Marieke voor het eerst over Rechtstreex, toen nog gerund door Sanne vanuit het souterrain van het Wijkpaleis op de Middellandstraat. Marco was daar ook al vanaf 2015 bij betrokken, toen nog als vrijwilliger. Toen het Wijkpaleis moest verkassen, zou Rechtstreex meeverhuizen naar de Claes de Vrieselaan. Maar intussen was de coronapandemie losgebarsten en groeide Rechtstreex als kool, waardoor het daar niet meer paste. In juli 2020 interviewde Marjan onze – toen nieuwe – wijkchef Marco vanuit de nieuwe plek op de Aleidisstraat. Hij had de wijkpunten Middelland en Spangen, dat hij zelf runde vanaf 2018, samengevoegd tot wijkpunt Rotterdam West op die locatie. Hoe staat het er nu, ruim vier jaar later, voor?
Marco: “In de coronatijd wilden consumenten de drukte van supermarkten vermijden en ontdekten ze het gemak en de kwaliteit van lokaal geproduceerd voedsel.” Marco zag hoe klanten enthousiast werden over de smaak en versheid van de producten. “Mensen merkten dat het voedsel langer vers bleef en bestelden steeds meer,” vertelt Marco. Daarnaast groeide de thuisbezorgingen tot wel zo’n 30 adressen. Bij elkaar een explosieve groei en een flinke omzetstijging.
Terugval na de pandemie
Sinds 2022 is de omzet met 35% gedaald. Marco merkt op dat veel klanten hun goede voornemen om niet meer naar de supermarkt te gaan, hebben laten varen. En eenmaal in de supermarkt, is het verleidelijk om daar ook je fruit en groente te kopen, wat de basis vormt van de omzet van Rechtstreex.
Toch blijft Rechtstreex innovatief. Zo startte Rechtstreex met een WhatsApp-pilot om slapende klanten te activeren. Klanten die lang niet hebben besteld krijgen dan een leuke tekst, een kortingscode of een tip voor een recept. En ook de vraag: wil je nog herinnerd worden? Iedereen krijgt een persoonlijk antwoord. Zo kom je erachter dat iemand verhuisd is, bijvoorbeeld. “Een persoonlijke aanpak helpt om mensen opnieuw te betrekken,” zegt Marco. Ook heeft Rechtstreex het assortiment uitgebreid met producten van wat verder weg. Onderzoek onder de klanten leverde op dat dit werd gemist in het assortiment. “Meer diversiteit, mits biologisch – dat was belangrijk voor onze klanten.”
Het zou fijn zijn als we als Rechtstreex een winkel zouden kunnen openen. Rechtstreex-oprichter Maarten is er nooit happig op geweest. In Den Haag is er bij wijze van pilot een winkel, maar het loopt nog niet heel goed en er komt wel veel bij kijken.
Waarom Rechtstreex?
Rechtstreex staat voor korte ketens en eerlijke prijzen. Boeren krijgen een betere prijs dan in de supermarkt, en de producten zijn verser. Er zijn twee bestelmomenten in de week. Voor de eerste kun je afhalen op woensdag, voor het tweede op vrijdag/zaterdag. De boeren leveren veelal per moment, dus er zit heel weinig tijd tussen oogsten en uitleveren. Het assortiment is inmiddels uitgebreid met biologische producten van verder weg en houdbare items, zodat er meer keuze is.
Daarnaast biedt het sociale aspect een unieke meerwaarde. “Klanten kennen elkaar en er ontstaan vaak leuke gesprekken,” aldus Marco. Hij woont zelf niet in deze wijk maar kent ondertussen wel veel mensen uit de buurt. De namen van degenen die bestellen, en als een partner de boodschappen komt halen, vraagt Marco ook altijd hoe die partner heet. “Ik maak er een sport van mensen bij de voornaam te kennen. Ze staan er vaak van te kijken dat ik het onthoud. Op zo’n manier heb je een veel persoonlijker band met de mensen.”
Uitdagingen en toekomst
Marco werkt met veel passie, maar de realiteit is uitdagend. De afgelopen 14 jaar was Marco mantelzorger voor een oudere man. De laatste jaren combineerde hij dat met het werken voor Rechtstreex. “Het gaf veel voldoening om voor hem te zorgen. En daarnaast gaf het een basisinkomen.” De man is nu overleden – hij is 93 geworden. Marco stopt nu al zijn tijd in Rechtstreex. In Rotterdam West heeft Marco zo’n 800 abonnees (Middelland en Spangen), maar slechts een klein gedeelte daarvan bestelt wekelijks. Gemiddeld heeft hij zo’n 100-110 klanten per week die hun boodschappen komen halen. En daarnaast bezorgt hij op de donderdag en zaterdag, samen nog zo’n 20-25 klanten. Qua arbeidstijd is uitleveren en de administratie een full time baan, maar daar staat geen full time salaris tegenover. “Ik kan er eigenlijk niet van leven,” is de bittere constatering.
Het huurcontract voor zijn locatie loopt medio 2025 af, en hij moet beslissen of het financieel haalbaar is om door te gaan.
Doe Mee!
Wil je dat Marco en Rechtstreex in onze buurt behouden blijven? Doe mee! En enthousiasmeer je vrienden en buren om ook mee te doen. Nieuwe klanten krijgen korting op hun eerste bestelling.
De locatie in de Aleidisstraat is niet in gebruik op zondag, maandag en dinsdag. En is daarmee beschikbaar voor andere initiatieven. Er is geen verwarming, maar wel veel ruimte. Interesse? Neem contact op via rotterdamwest@wijkpuntrechtstreex.nl of bel Marco op 06 456 40 169.
Rechtstreex bewijst dat lokaal eten niet alleen duurzaam, maar ook verbindend kan zijn. Wil je ontdekken wat lokaal voedsel voor jou kan betekenen? Breng een bezoekje bij Marco of bestel op www.rechtstreex.nl/rotterdamwest en laat je verrassen!
- Het inspirerende verhaal van Naya: Van Oekraïne naar Rotterdam - 21 december 2024
- Samen Slim Rijden - 21 december 2024
- Rechtstreex in de Wijk: Een blik achter de schermen met Marco - 21 december 2024
AED Volgend artikel:
Liesbeth – De Ontmoeting