Wasserette MELROSE

door • 17 december 2016 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Marieke schrijft haar eerste artikel als redactielid van de TelegraafFloris en gaat langs bij Wasserette en Stomerij Melrose, gelegen aan de Aleidisstraat 88-a in de bocht van de Aleiddisstraat en de 2e Middellandsestraat.

Mustafa Iqachoura vertelt enthousiast dat hij de kersverse eigenaar van Melrose is, of bijna is: vanaf 1 januari 2017 neemt hij de zaak over van een familielid. De Wasserette/stomerij bestaat al 22 jaar, en is ooit gestart door Willem en Melrose (vandaar de naam). In 2012 heeft een oom van Mustafa de wasserette overgenomen, en sinds kort werkt Mustafa bij hem om de kneepjes van het vak te leren.

Het wassen en drogen gebeuren ter plekke, de spullen voor de stomerij worden opgehaald door een stomerij in het centrum en de volgende dag weer terug gebracht. Het is een echte buurt wasserette, vertelt hij, de klanten variëren van jong tot oud, van verschillende culturen, een echte afspiegeling van de wijk. De meeste klanten laten de was achter en komen het gewassen en gedroogd weer ophalen, maar 20% (bijvoorbeeld studenten) doet alles zelf, want dat is toch goedkoper. De wasserette is ook een ontmoetingsplek. Zo komen een paar vrouwen om de andere dag even langs voor een klein wasje, en blijven dan gezellig zitten om met elkaar te kletsen. Er staat dan ook altijd koffie en thee klaar. Zelf woont hij niet in Middelland, maar met zijn vrouw en drie jongens in Prinsenland. Ook zijn kinderen vinden het gezellig in de zaak: een prachtige speelruimte binnen, maar ook daarbuiten.

Naast klantvriendelijkheid en kwaliteit vindt Mustafa het belangrijk dat de zaak er brandschoon uitziet. Maar hij vertelt lachend dat hij er achter is gekomen dat dat laatste nog niet meevalt in een wasserij: de drogers produceren zoveel stof dat het eigenlijk onbegonnen werk is. Daarom fijn dat een scholier hem van tijd tot tijd in de zaak wil helpen. Verder streeft hij ernaar zoveel mogelijk service te kunnen bieden. Zo staat er sinds kort een enorme mangel, waarmee klanten de gedroogde was ook kunnen strijken. Zijn droom is uiteindelijk een zaak ergens op te zetten die onbemand functioneert. Dan heeft hij zelf weer tijd voor nieuwe projecten.

Mustafa kent de Graaf Florisstraat wel: mooie straat. Hij heeft er een keer flyers rondgebracht en dat heeft hem een vaste klant opgeleverd!

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.