Rechtstreex Middelland: Eerlijke voeding in de buurt

door • 18 juni 2017 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

bron: www.rechtstreex.nl/middelland

Sanne Zwart, ooit HR manager, is inmiddels aan haar vijfde sabbatical jaar begonnen omdat de mindset haar aanspreekt: doen waar je intrinsiek voor gemotiveerd bent, je nieuwsgierigheid achterna gaan en uitzoeken hoe je een verschil kunt maken. Deze houding heeft haar naar de wereld van voedsel geleid. Ze wilde weten waar ons eten vandaan komt, wat er allemaal mee gebeurt, en hoe dat beter kan. En zo kwam zij op het spoor van Rechtstreex, een initiatief van Arthur Nijhuis (www.rechtstreex.nl/middelland)

Lokale Productie

Doel van Rechtstreex is om in de regio Zuid-Holland de lokale productie en distributie van voedsel te bevorderen en de keten tot aan de klant zo kort en zo transparant mogelijk te houden. Rechtstreex heeft inmiddels verschillende afhaalpunten in Rotterdam. Het principe is simpel: je wordt lid van de digitale nieuwsbrief met alle producten die die week te koop zijn via Rechtstreex. Je ontvangt deze brief 1 keer per week op vrijdag. Je hebt dan tot maandagochtend 10.00 uur de tijd om je bestelling te plaatsen via hun website (bestellen is niet verplicht, daarin verschilt Rechtstreex van andere initiatieven waarbij je elke week een pakket ontvangt). De bestellingen worden door Rechtstreex gebundeld en bij de lokale producenten uitgezet waarna de spullen op woensdag bij een van de afhaalpunten op te halen zijn.

Sanne Zwart begon haar carrière bij Rechtstreex als een van de eerste klanten maar is inmiddels beheerder van het uitleverpunt in onze buurt. Haar winkeltje is te vinden in het wijkgebouw naast de Dirk. Op woensdagmiddag is ze open, ze zit dan in een ruimte in het basement, waar ze samen met vrijwilligers Armenio en Marco de spullen uitstallen. Het is dan een gezellig komen en gaan van buurtbewoners die hun spullen op komen halen. Ter plekke worden de boodschappen dan bij elkaar gezocht.

Onzekere toekomst

Maar de toekomst van deze plek in onze wijk is onzeker. Het wijkcentrum krijgt een nieuwe bestemming, en de initiatieven die er nu gehuisvest zijn moeten een nieuw onderkomen zoeken. Zo moet ook Sanne een nieuwe plek voor haar afhaalplek zoeken. We hopen natuurlijk dat dat lukt, wie weet bij ons in de Graaf Florisstraat?

Ondertussen heeft Sanne ook andere initiatieven op het gebied van voeding opgezet, waaronder Flowers en Sours, gevestigd op de Coolhaven. Een coöperatie van verschillende ondernemers die iets met zelfgemaakte voeding doen (zie www.flowersandsours.nl). Sanne neemt daaraan deel met haar initiatief ‘keukenboeren’ (www.keukenboeren.nl), een onderzoek naar alles wat te maken heeft met fermenteren.

Fermenteren

Het is dan wel niet helemaal in onze wijk, maar het uitgangspunt is zo leuk, en daarom vermelden we het toch: als je geen tuin hebt om te tuinieren, om echt met je handen in de grond te zitten, dan kun het tuinieren in je keuken toch een beetje beleven door levende fermenten te verzorgen, die hebben dezelfde soort aandacht nodig. Sanne’s ruimte aan de Coolhaven staat vol potten met de meest wonderlijke, kleurrijke fermenten, van de bekende zuurkool tot de exotische Jun (een soort Kombucha). Sanne’s missie is om anderen net zo enthousiast te maken over fermenteren als zij zelf is. Dit doet zij door workshops te geven, op de Coolhaven maar ook op uitnodiging elders. Daarnaast ontwikkeld zij producten waarmee mensen zelf aan de slag kunnen, bijvoorbeeld de Rotpot.
Ze komt graag een keer bij ons in het hoekpandje om hier verder over te vertellen, dus: wordt vervolgd!

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.