De schaduwmoestuin

door • 10 oktober 2017 • Buurt en wijk, Groen

De schaduwmoestuin

Na een zomer met weer een net-niet-bloeiende oleander, een verpieterde rozemarijn en een vijgenboom die maar geen vruchten wil produceren, besloot ik: nu is het genoeg. Ik ga niet meer tegen beter weten in planten in mijn achtertuin proberen te laten groeien, terwijl ze er helemaal niet thuis horen. Vanaf nu ga ik mijn tuin zien zoals die werkelijk is: een schaduwtuin. Zoals wel meer tuinen in de Graaf Florisstraat. Dat gaf lucht en tegelijkertijd weer een hoop nieuwe ideeën, waaronder het besef dat een moestuin misschien toch wel kan, als ik er maar een schaduw-moestuin van maak.

En na wat googelen bleek dat ook echt een bestaand concept, de schaduw-moestuin, op verschillende sites delen mensen hun ervaringen en geven ze tips aan de beginnende schaduwmoestuinder.

Hoeveel schaduw?

In de eerste plaats is het van belang om te weten hoe erg het is, de schaduw in de tuin. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen echt geen zon (dan is het eigenlijk onbegonnen werk, de schaduw tuin (tussen 2 en 4 uur zon per dag) en de half schaduw tuin (tussen 4 en 6 uur zon per dag). Ik heb het nog niet gemeten, maar ik denk dat mijn tuin tussen schaduw en half schaduw in zit. Daarnaast is het goed te weten wat voor soort grond het is, bij ons zal dat klei zijn, en hoe goed de grond is. Het is in ieder geval een goed idee om de grond te voeden met mest, compost of bladaarde.

Kweek voor de wortels

Planten worden meestal geteeld voor: de wortels, de bladeren, de bloemen dan wel de vruchten. Nou heb je vooral voor de bloemen en de vruchten zon nodig. Voor de wortels en de bladeren veel minder. De eye-opener na mijn eerste internet-zoektocht was dan ook: zet in je schaduw-moestuin alleen gewassen die je kweekt voor de wortels (bijvoorbeeld radijsjes, wortels, bieten) of de bladeren (bijvoorbeeld boerenkool, snijbiet, rabarber). Het is helemaal handig als je bladgroente kweekt waarvan de bladeren snel geplukt moeten worden, dus bijvoorbeeld spinazie of pluk sla. Een aantal vruchten vormen de uitzondering op de regel, bessen schijnen het ook goed in de schaduw te doen. Hieronder volgt een lijst met wat suggesties.

Planten in de schaduw groeien langzamer en leveren minder op. De groenten moeten daarom niet te dicht op elkaar worden geplant of gezaaid, dan kan er toch zoveel mogelijk licht tussen de planten komen. Groenten die in de schaduw staan hebben verder minder vocht nodig.

Goed te doen

Al met al lijkt het mij goed te doen, zo’n schaduwmoestuin. Misschien wat vroeg om daar in de herfst al over te schrijven, maar dan hebben we de hele winter om plannen te maken, bakken te timmeren, etc. Ik ben benieuwd of er nog meer Graaf Florisstraat bewoners zijn met een schaduw-moestuin, en wat de ervaringen zijn. Stuur ze op naar de Telegraaffloris!

Suggesties voor groenten en kruiden

(Onderstaande tekst i overgenomen van www.etenuitdevolkstuin.nl en www.floorsmoestuin.nl.)

Planten voor minimaal 2 uur zon per dag:

 • Pluksla: deze groeit zeker niet in volle zon. Pluksla moet je dus op een plekje zaaien waar minder zon komt.
 • Aziatische groenten, zoals paksoi of andere kolen vinden het heerlijk om in de schaduw op te groeien. Ze kunnen wel wat zon verdragen, maar niet te veel. Bij indirect licht groeien de Aziatische groentes dus erg goed.

Minimaal 3 uur zon per dag:

 • Diverse kruiden om mee te koken hebben 3 uurtjes zon nodig op een dag. Denk bijvoorbeeld aan deze eenjarige kruiden: peterselie, basilicum, koriander, dille, bieslook en munt.
 • Spinazie houdt echt van schaduw. Als er te veel zon op staat, schiet hij veel te snel door waardoor het blad minder lekker is. Kies bijvoorbeeld voor Nieuw-Zeelandse spinazie, deze gaat heel lang mee en schiet ook niet zo snel door.
 • Lente-uitjes lopen misschien wat achter qua groei, maar zullen zeker groeien met 3 uurtjes zon per dag.
 • Rucola houdt echt van schaduw. Als er te veel zon aanwezig is bij het groeien van de rucola, wordt het blad erg bitter. Dit is echt niet lekker.
 • Andijvie staat prima als hij 3 uurtjes zon heeft per dag. Wist je trouwens aan de binnenkant van de krop kunt zien of hij te oogsten is?! Als de kern wat lichter is van kleur, is hij het lekkerste.
 • Voorjaarsteelt van kolen zoals broccoli en bloemkool doen het ook heel goed in de schaduw.
 • De Aardappel en zoete aardappel hebben ook helemaal niet zoveel zon nodig. Deze kan dus mooi gepoot worden op een plekje waar meer schaduw is in de moestuin.
 • Knoflook kun je mooi tussen de aardbeien planten, maar ook op een plekje in de tuin waar toch niet heel veel gebeurt. Knoflook heeft helemaal niet zoveel nodig: niet veel voeding, maar ook zeker niet veel zon. Tussen de hortensia of in het randje waar nog niks groeit, is dus een prima plek. Knoflook het neemt ook heel weinig ruimte in beslag, dus dat is echt superfijn.
 • Kamille kun je heel goed in de schaduw laten groeien. De plant wordt ook veel groter in de schaduw dan in de zon.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.