Straatborrel
Alweer een maand geleden was er de traditionele najaarsborrel in ons aller pandje 88a. Hoewel de medewerkers van het ingehuurde bedrijf, gespecialiseerd in ‘crowd managing’ alweer snel konden afreizen, werd het een gezellige borrel met een behoorlijke opkomst.
Het blijft overigens verbazingwekkend dat straatgenoten zo’n unieke kans om anderen uit de straat te leren kennen zomaar laten lopen.
Wat wil je nog meer, een heerlijk glaasje wijn, bier of fris en je telkens verbazen over hoeveel leuke en interessante mensen in onze straat wonen. Naast vakantie-ervaringen uitwisselen een beetje relaxed netwerken, het jeukt tenslotte van de creatievelingen in de straat, hoewel de medische sector behoorlijk in opkomst is, wat wil je nog meer.
Om nog maar te zwijgen van de geboortegolf, overal hoor je de nieuwe generatie, en daar valt heel wat over uit wisselen, weet ik uit ervaring. Komen dus, volgende keer!! ( afwassen hoeft echt niet hoor!)
Bijzondere initiatieven
Tijdens die borrel stonden een paar keer stil bij bijzondere initiatieven. Zo vertelde Franz Ziegler iets over het zogenaamde ‘broodfonds’, neenee heeft niets te maken met de heerlijke stokbroden van bakkerij Marrakesh, maar zo legde hij uit, met een arbeidsongeschiktheidsverzekering in eigen beheer voor ZZP’ers, elders daarover meer. Good old Cees Koppenaal vertelde iets over zijn inspanningen om mensen in Peru te ondersteunen met de verkoop van prachtige sjaals en dassen via de stichting La Boya, hartveroverend. Tenslotte vertelde Audry Court over wat de vereniging in petto heeft.
Jeroen van der Beek
Maar voor mij werd de show toch wel gestolen door Jeroen van der Beek Jeroen, die op nummer 67B woont, is de man achter de fantastische aquarellen waarin hij onze straat heeft afgebeeld in de 4 seizoenen in totaal verschillende periodes, van 1880 ( toen onze straat nog helemaal niet bestond, maar ja, dichterlijke vrijheid mag wel hoor) tot in de jaren ’60.
Hij had alle kunstwerken meegenomen en vertelde meeslepend hoe hij daartoe gekomen was. Het meesterwerk is en blijft de prent met een keur aan stripfiguren, van Bianca Castafiore, zingend op een
balkon aan de linkerzijde, het kan geen toeval zijn dat in het echt de
borstwering vorig jaar zo afbrokkelde dat de brandweer er aan te pas moest komen om erger te voorkomen, tot aan Blake en Mortimer, uit de tijd dat spionnen nog echte spionnen waren, met slappe hoed, trenchcoat en wollige baard en geen duistere hackers in een morsig zolderkamertje. Je raakt er niet op uitgekeken, elke keer zie je weer nieuwe dingen, kijk maar! Zie ik daar niet Lambiek tevoorschijn komen…Prachtig verrassend!
Wie is dat eigenlijk?
Wie is Jeroen van der Beek eigenlijk, vroeg ik me af …dus vroeg ik het hem. In Utrecht geboren( 1953), na de HBS geschiedenis gestudeerd, maar een baan als geschiedenisleraar in de jaren ’80? Geen kans, dus dan maar kunstacademie, alsof daarmee de banen voor het opscheppen liggen…maar als je je hart volgt, komt het goed, dacht Jeroen. In 1985 de academie (Minerva) afgerond, in Groningen, dat waren nog eens wilde jaren, Jeroen ging er op slag dromerig van kijken! Als kunstenaar maakte hij veel installatiewerken, in Eindhoven, Groningen, Antwerpen en in 2004 kwam hij terecht in Rotterdam en werd op slag verliefd o.a. op de Graaf Florisstraat.
Om de kost te verdienen was hij jaren taxichauffeur, echt leuk om te doen, want het contact met mensen, daar geniet hij van. Dat waren mooie tijden. Moet je nu eens in een taxi zitten, dan ben je blij als je heelhuids op je bestemming bent, maar met Jeroen, wie zou daar geen ritje mee hebben willen maken…kostte wat, maar je werd er ook rijker van…
Glisee-prints
Overigens is de geschiedenisleraar in Jeroen niet helemaal verdwenen, wie heeft er niet genoten van zijn meeslepende serie over belevenissen van mensen tijdens en na de oorlog, allemaal terug te lezen op onze website.
Nu geeft hij 4x per week les in Haarlem, via Kunstinzicht ( google het maar), doet rondleidingen in musea en geeft schilderworkshops in Frankrijk, kijk op lavalleedespeintres.nl , daar lees je er alles over en laat je inspireren.
Maar, nu komt het, die prachtige prenten zijn te koop. Met Glissee-prints, vraag mij niet wat dat zijn, maar mooi wordt het, komt het binnen ieders bereik, want wie wil dat niet …voor 200 euro de vier jaargetijden van de Graaf Florisstraat aan de muur of voor 110 euro de prent vol stripfiguren in onze prachtige straat.
Hier kun je de prints bekijken en hier kun je je inschrijven als je er eentje wilt kopen, of meer, ik zeg … doen. Wedden dat er al 1 belangstellende is…mag je 3x raden wie…..juist…moi:)
- Kids – Maes - 13 juli 2024
- Wie is dit dier? - 6 april 2024
- Kids – Malena - 5 april 2024
Opzoomeren in het hoekpandje 88a Volgend artikel:
Het koelkastje van de familie Tels