Vernieuwingen Middellandstraat

door • 18 juni 2018 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels, Nieuws

Wellicht heb je het al opgemerkt, de Middellandstraat is in beweging. Nieuwe winkels en horeca openen hun deuren, er wordt veel georganiseerd en kleurrijke raamstickers vertellen dat de nieuwe Middellandstraat hier begint.

De werkgroep Middellandstraat van Mooi, Mooier, Middelland werkt aan de verbetering van de Middellandstraat en het Middellandplein. De werkgroep bestaat uit ondernemers uit de straat, bewoners uit de wijk, eigenaren van (winkel)panden en de gemeente Rotterdam. Marciano Braam en Marco Stout zijn de projectleiders van de Middellandstraat.

In Mooi, Mooier, Middelland werken bewoners, ondernemers en de gemeente Rotterdam aan een programma ter verbetering van de wijk. Bewoners en ondernemers bepalen de koers van de ontwikkeling van de wijk en de gemeente ondersteunt.

De werkgroep Middellandstraat werkt aan een programma met als belangrijkste onderdelen het ondersteunen van het ondernemerschap van de winkeliers, het mooier maken van de straat door o.a. het stimuleren van eigenaren en ondernemers om hun winkelgevels te renoveren en een nieuwe inrichting voor het Middellandplein. Daarnaast wordt een serie van kleinere ingrepen gerealiseerd om de straat schoon, heel en veilig te maken zoals het vaker reinigen van de straat, het realiseren van meer fietsparkeerplaatsen en verlichting in de bomen. Door middel van promotie, het organiseren van evenementen en rondleidingen én het verbeteren van de samenstelling van winkels en horeca wordt de verbinding tussen wijkbewoners en de straat en haar winkeliers versterkt.

De Middellandstraat is een bijzondere straat met een eigen karakter. Dat willen we graag behouden. Met het verbeteren van de straat, het toevoegen van enkele nieuwe winkels en horeca en de transformatie van het Middellandplein zal de straat een mooie stap gaan maken.

Gevelaanpak

Marciano: “Veel winkels op de Middellandstraat hebben nu geen goede uitstraling. Zo zijn veel winkels voorzien van rolluiken en schreeuwerige reclame-uitingen. Om de uitstraling te verbeteren is er een gevelaanpak ontwikkeld. Binnen deze aanpak worden eigenaren en ondernemers met een tegemoetkoming op basis van co-financiering gestimuleerd om hun winkelgevels te renoveren. De ambitie is om zoveel mogelijk de oude grandeur van de Middellandstraat in ere te herstellen door de aanwezige historische gevels te behouden en te restaureren. Een bijzondere kwaliteit van de Middellandstraat is namelijk de rijkdom aan historische bebouwing. Behalve twee blokken aan het einde van de 2e Middellandstraat is de gehele vooroorlogse bebouwing behouden gebleven.”

Middellandplein

Ook zijn er grote plannen voor het Middellanplein. Marco: “Het plein gaat eind 2018 op de schop. De ambitie is dat het plein de spil in de wijk wordt waar mensen graag komen. Om dit te bereiken is er gekozen om het plein opnieuw in te richten. Het plein en de omliggende bebouwing gaan straks meer een geheel vormen. De huidige straat langs de bebouwing komt te vervallen. Het wordt een gezellig plein met meer groen, minder verkeer en ruimte voor terrassen en evenementen.

Storytelling

De Middellandstraat kent vele verhalen. Het is een levendige straat met een rijke verzameling winkels waar mensen speciaal uit heel Nederland en zelfs het buitenland voor komen. Je kunt er bijzondere producten vinden die je niet snel ergens anders vindt. Marco: “Dit zijn de verhalen die we graag vertellen. Dit doen we door middel van onder andere rondleidingen en social media. We zien storytelling als een krachtig middel zodat meer mensen de Middellandstraat zullen ontdekken. Dat geldt zeker ook voor de bewoners van Middelland. Wij hebben de indruk dat het aanbod van de straat nog niet zo bekend is bij veel mensen. Het is belangrijk dat bewoners meer gebruik gaan maken van de straat en zo de lokale ondernemers steunen. Zo bouw je samen aan een sterke wijk.”

Resultaat

De eerste resultaten zijn reeds te zien. De Middellandstraat is schoner, mooier en veiliger geworden. Daarnaast zijn enkele nieuwe ondernemers met onderscheidende concepten gestart in de straat. Op het Middellandplein worden evenementen georganiseerd zoals in de zomer het foodfestival Tjop Tjop (6/7/8 juli red.)  en in de winter Het Winterfestival met de schaatsbaan. Maar er moet nog veel gebeuren.

Marciano: “Jazeker. Het programma Mooi, Mooier, Middelland loopt officieel tot 2019 en we hebben nog veel projecten op de agenda staan. Zo zetten we dit jaar nog in op o.a. de renovatie van minstens 15 winkelgevels, de organisatie van meer evenementen en de herinrichting van het Middellandplein. We kijken ook naar de periode na 2018. Met een goede organisatiestructuur en duurzame veranderingen willen we de Middellandstraat toekomstbestendig maken.”

De projectleiders hebben goede hoop dat het programma wellicht een verlenging krijgt. Marco: “Tijd is een belangrijke factor bij een revitalisatie van een winkelstraat. Sommige zaken hebben simpelweg meer tijd nodig. Tijd die ervoor zal zorgen dat de veranderingen duurzaam worden.”

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.