Een kennismaking met restaurant Raïnaraï

door • 4 juli 2019 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Volgens mij heb ik wel honderd buren!

Een kennismaking met Raïnaraï in Middelland.

Laatst zag ik de film Des Hommes et Des Deux. Deze film gaat over acht Franse monniken die in een klooster hoog in de Maghrebijnse bergen in harmonie leven samen met de islamitische dorpelingen. Langzaam aan breekt het geweld door in het gebied. Als ze enkele gewonde strijders verzorgen, zetten de autoriteiten hen onder druk om het land te verlaten, wat zij collectief weigeren met alle gevolgen van dien.

De film maakte een diepe indruk op me, niet alleen vanwege het (waargebeurde) verhaal maar ook vanwege de natuurbeelden: prachtige groene bergen, loofbossen en uitgestrekte meren. Dit landschap had ik nooit met Algerije geassocieerd en ik raakt op slag verliefd op een land waar ik nog nooit geweest ben.

Albert Camus

Algerije kende ik alleen uit de roman L’etranger van de Algerijns/Franse filosoof en journalist Albert Camus. In deze roman, die zich afspeelt in Algerije, draait alles om een moordenaar zonder berouw en vormt de zon een rode draad in het verhaal: Deze zorgt voor verblinding, bedwelming, schittering op staal…

Ik vergezelde hem tot aan het huisje en terwijl hij het houten trapje opklom, bleef ik voor de eerste trede staan, met een hoofd galmend van de zon, zonder de moed die nodig was om het houten trapje te beklimmen en weer met de vrouwen te praten. Maar de hitte was zo groot, dat het mij ook pijnlijk was onbeweeglijk te blijven staan in de verblindende regen die van de hemel daalde. Hier blijven of weggaan kwam op hetzelfde neer. Na een ogenblik keerde ik terug naar het strand en begon opnieuw te wandelen”

Algerije in de Middellandstraat

Het toeval wil dat ik sinds kort de sfeer van Algerije kan ‘proeven’. Daarvoor hoef ik alleen maar de Middellandstraat over te steken. Chef-kok Laurent Med Khellout is daar neergestreken op de hoek Middellandstraat en Claes de Vrieselaan. Met zijn cateringbedrijf Raïnaraï voert hij een Algerijns nomadische keuken met uitsluitend natuurlijke producten. 

Het uitgangspunt van zijn keten (hij is begonnen in Amsterdam waar hij een cateringbedrijf en een restaurant runt) is om mensen de kracht van de Nomadisch keuken te laten proeven of, zoals Khellout het omschrijft in een van zijn drie kookboeken:

Ik ben altijd al een nomade geweest, een reiziger, een vrij man in het leven. Ik kom uit Algerije uit een familie van Nomaden. Nomadisch betekend voor mij vrijheid, een losse stijl van leven en dus ook van koken, waarbij avontuurlijkheid en kwaliteit voorop staan.

Laurent Med Khellout

Raïnaraï

De naam Raïnaraï is mede gebaseerd op het begrip Rai, de Algerijnse muziekstroming die terugvoert op de traditionele muziekcultuur van de bedoeïenen die tijdens het zingen commentaar leveren op de nieuwtjes van de dag. Het woord Rai betekent letterlijk ‘ik vind’, voor Khellout staat dit vooral het hebben van een eigen mening, het toevoegen van een persoonlijke noot, voor onafhankelijkheid:

Zing met gevoelens, dan kom je waar je wilt komen. Dat is wat Raïnaraï betekent zo is het begonnen. 

Waarom de Middellandstraat? Hoe reageert de wijk op de komst van Raïnaraï? En wat kunnen we nog meer verwachten van deze charismatische chef-kok? Om een antwoord op mijn vragen te krijgen spreek ik op een zonnige vrijdagmiddag af met Marcia Vreugdenhil, de bedrijfsleider van de Rotterdamse vestiging. Onder het genot van een fris glaasje vlierbessensap vertelt ze hoe Khellout ontmoet heeft.

Marcia Vreugdenhil

Twee jaar geleden ben ik een keer gaan eten bij Raïnaraï op de Prinsengracht in Amsterdam. Laurent schoof aan en vertelde mij toen dat hij in Rotterdam aan het onderhandelen was en daar ook een restaurantje zou gaan openen.

Hij zei toen heel enthousiast tegen mij: kom daar werken!  Ik ben van origine verpleegkundige en ik dacht meteen ‘wat een grappenmaker’.

Ik heb wel altijd bijbaantjes gehad in de horeca en het was mijn droom om zelf een eigen tentje te hebben. Hij heeft op deze manier zijn team samengesteld.  Iemand komt bij hem eten, hij ziet potentie en roept dan meteen: ‘Kom bij ons werken’.

Hij heeft mensenkennis. Hij ziet wat mensen nodig hebben en maakt dan een bord eten voor je klaar. Hij heeft op dit moment drie zaken. Het lukt hem niet altijd om dingen los te laten maar inmiddels moet hij dit wel
doen. Gelukkig kan ik hem daar inmiddels goed in ondersteunen. Het lukt mij heel aardig om mijn eigen stempel te drukken.

De rode draad is en blijft mensen van de Algerijnse keuken te laten proeven. Laurent noemt het overigens zelf nooit de Algerijnse keuken maar meer de Noord Afrikaanse of Zuid Mediterrane keuken, vanwege de vele invloeden.  Hij wil alleen maar werken met verse producen en heeft een passie voor groente.

Volgens Vreugdenhil is Khelloud gevraagd door zijn vrienden uit Rotterdam. Die vroegen hem om het pleintje bij de 1e Middellandstraat mooi te maken. 

Hij is vanuit Rotterdam getipt met de vraag: is deze locatie niks voor jou we zijn bekend met jouw keuken en we zijn daar enthousiast over, zoiets heeft Rotterdam ook nog nodig. 

Vreugdenhil, die zelf in de eerste Middelland straat heeft gewoond, aanvankelijk sceptisch over de locatie, was vanaf de eerste dag aangenaam verrast.

Superleuk

Het is echt superleuk hier. De eerste week zei ik tegen een collega: volgens mij heb ik wel honderd buren. Dan zeiden mensen ik kom even kennismaken, ik ben een van je buren, echt geweldig!

We zijn echt verwelkomd door de buurt. Ik voelde me gelijk thuis, binnen een week zag je mensen terugkomen of effe hun hand opsteken als ze langsliepen. Dat vind ik echt gaaf. Ik vind dit een hele warme wijk en dat zeggen ook collega’s die hier komen werken. Hier wonen zulke leuke mensen het is altijd gezellig. Wel is er wat weinig mix in onze tent. Misschien denken mensen met Noord Afrikaanse origine dat ze dit zelf al koken. Ze vragen wel of de groente en het fruit te koop zijn maar ze komen hier niet eten.

Volgens Vreugdenhil loopt Raïnaraï goed, met het warme weer zit het terras vol.

Tussen Capri en Marrakesh

Voor haar ligt de uitdaging in de winter. Dat neemt niet weg dat juist in die periode Khelloud zijn imperium gaat uitbreiden. Tussen Capri en Marrakesh zal 7 november zal een vierde Raïnaraï restaurant geopend worden. Ter ere daarvan zal met de buurt een feest gevierd worden in een speciaal op te zetten nomadische tent.

Verliefd worden op een land waar je nog nooit geweest bent. Bij Raïnaraï kan ik mijn honger stillen.

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.