Frido en de jongens van het Henegouwer

door • 30 maart 2021 • Buurt en wijk

Eén brok positieve energie. Dat is het eerste wat opvalt als je Frido Verschoor ontmoet. Optimisme, daadkracht, geduld en doorzettingsvermogen bemerk je als je wat langer met ‘m doorpraat. En dat deed ik op 24 maart jl., toen ik deze sportieve ondernemer met een maatschappelijke drive en sociaal hart interviewde voor de rubriek Lokale Helden.

De jongens

Frido wil het vooral over ‘de jongens’ hebben, over Rignald en Selim, de beheerders van het sportveldje aan het Henegouwerplein. Hij is duidelijk trots op ze. Ze hebben het niet makkelijk gehad in het leven schat ik in, maar hier hebben ze een nieuwe bestemming gevonden. Bij ‘het Henegouwer’ hebben ze zichzelf opnieuw kunnen uitvinden en leveren ze op een positieve manier een bijdrage aan de buurt waarin ze wonen en zelfs ook opgroeide. Ze leveren een bijdrage aan de veiligheid van de buurt en een prettiger leefklimaat.

Maar ik wil het toch ook echt even hebben over de man achter de jongens. De man van de visie, die dit mogelijk maakte. De man die graag bescheiden op de achtergrond opereert, en met zijn positieve grondhouding en goede netwerk mooie dingen voor elkaar krijgt, en zijn visie weet om te zetten in resultaten. De man die zich nooit op de borst zal kloppen maar ondertussen met ogenschijnlijk kleine, maar betekenisvolle interventies een ongelooflijke bijdrage levert aan onze wijk. Over Frido zelf dus, een van de lokale helden in onze buurt.

De man

Frido is een atleet, een voormalig topsporter. Geboren in Barendrecht, begon op z’n 8e met atletiek bij de lokale vereniging C.A.V. Energie. “Ik zie dat jij ook op atletiek zit,” zegt hij tegen mijn zoon Sam die mij in atletiekkleren gestoken begeleidt bij dit interview – hierna gaan we door naar de training. “Welke onderdelen van atletiek doe je? Wat is je favoriete onderdeel?” Typisch Frido, altijd de aandacht verleggen naar de ander. De jongens kletsen een tijdje over atletiekonderdelen; snelheden, hoogtes, lengtes en records worden uitgewisseld. Frido had talent en maakte een paar jaar later de overstap naar Rotterdam Atletiek waar hij meer kon trainen onder betere begeleiding. Hij groeide uit tot topsporter, en schopte het tot het Nederlands atletiekteam, trainde op Papendal. De 400 en 800 meter waren zijn specialiteit. Records: 47,2 en 1.48,4.

Op z’n 21e koos hij een ander pad; vanwege aanhoudende blessures zag hij een topsportcarrière niet meer als realistisch, het zou een te grote tol eisen van zijn gezondheid en ook van zijn plezier in sport. Hij maakte de overstap naar de opleiding sportdocent en werkte jarenlang met veel plezier in dat beroep. Maar Frido wilde meer. Hij is maatschappelijk geëngageerd, wilde zich via de sport inzetten. Sport en onderwijs ziet hij als dé sleutels voor beter samenleven, een betere samenleving. En hij weet die twee te combineren in zijn initiatieven voor de buurt. Prachtig!

De mentaliteit van de topatleet straalt er doorheen: optimistisch, gelooft in mogelijkheden, durft te dromen, zet doelen en doet moeite die te realiseren.

Oostervant

Voor Sportfondsen Rotterdam beheert Frido het recreatiecentrum Oostervant. Alle buurtbewoners met kinderen zullen het Oostervant wel kennen via de zwemles. Sommigen van jullie zullen er wel eens bowlen, hebben er dansles, sportles of pilates gedaan. De ouderen onder ons doen er vast wel eens een bakkie, op de ontmoetingsochtenden.

Maar Frido beheert niet alleen, hij ontwikkelt, ziet kansen en weet die te benutten. Hij zoekt de samenwerking en men weet hem te vinden. Daaruit ontstaan mooie dingen in de combinatie ontmoeten, taal, onderwijs, gezondheid. Oostervant is in verkiezingstijden een stemlokaal. In tijden van covid faciliteert hij de huisartsen door het om te bouwen naar priklocatie. En voor de pandemie werden er taalprojecten via sport georganiseerd voor inburgeraars en migranten. Die andere lokale held, Bram Dingemanse, is een van de vrijwillige taalcoaches bij dat initiatief. En vorig jaar zijn het plein voor het Oostervant en het groen eromheen aangepakt door de gemeente. Het ligt er nu netjes en uitnodigend bij. Daarnaast is Frido een sportieve, sociale ondernemer. Met zijn eigen bedrijf Flijmscherp geeft hij coaching en hardlooptraining inclusief voedingsadviezen, en begeleidt hij een aantal topsporters.

Het Henegouwer

Achter het Oostervant ligt het sportveldje aan het Henegouwerplein. Frido zag er kansen in en stapte 4 jaar geleden met een plan naar de gemeente, “om het Henegouwer erbij te gaan doen.” Hij mocht de keet huren van de gemeente. De gemeente zorgde voor beter hekwerk. De keet is opgeknapt en heeft nu een mooie, zelfbewuste en buurtgerichte uitstraling: topsporters die opgroeiden in de wijk en in hun jeugd te vinden waren op het Henegouwer prijken in metershoge afbeeldingen ter inspiratie, onder de noemer “Worden wie je bent.” In de keet zijn kleedkamers en toiletten, en er is een ruimte waar de beheerders, Rignald en Selim, zitten met uitzicht op de velden.

Iets toevoegen

Het is daarmee een plek geworden waar volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt iets toevoegen aan de wijk (ogen en oren van de wijk) en aan zichzelf (werkgelegenheid, structuur). Voor de gebruikers is er nu een schoon plein met een leuke sfeer. Het draagt bij aan ontmoeting in de wijk op een laagdrempelige manier.

Voorheen was vroeger ook een plein waar veel georganiseerd werd voor jongeren, door verschillende partners. Er was een wekelijkse programmering met sport en recreatie, die veel jongeren heeft bereikt en gevormd. Maar helaas resulteerde de economische crisis ook hier tot bezuinigingen, en werd het plein dichtgegooid en werden de sportbuurtwerkers er weggehaald. Het viel dood.  Mooi dus dat Frido aanklopte met zijn idee om er nieuw leven in te blazen. Hij heeft een ruimte weten te creëren waar de kinderen zelf bepalen wat ze willen spelen. Het loopt als een dolle. Het plein is open van 8:00 – 22:00 uur. Er zijn geen hangjongeren, dak- of thuislozen meer.

Midden in het gesprek rijdt een scooter langs ons heen, dwars over het terrein. Die heeft even een shortcut willen nemen. “Tja, dat is natuurlijk niet de bedoeling,” zegt Frido meteen. Hij heeft goede contacten met de gemeente, politie en de lokale stadsmarinier. Maar hij gaat niet zelf agentje lopen spelen. “De oplossing is simpel, die toegangshekken aanpassen zodat een brommer er niet meer doorheen kan.” Hij gaat de gemeente vragen die toegang nog wat dichter te maken.

Nog meer ambities en mogelijkheden

Zijn volgende ambitie is een Sport & Spel-uitleen te organiseren op het Henegouwer. Regnald en de andere beheerders krijgen er een functie bij. Sportspullen, attributen uitlenen, weer innemen, schoonmaken en netjes opbergen. Zo hoeven je ouders niet alles zelf te kopen en kun je als kind toch beschikken over goed materiaal. Hij heeft een extra financiële bijdrage vanuit Huize Middelland al binnen voor dit plan. Maar door corona moet de uitvoering nog even wachten tot het einde van de lockdown en de maatregelen. Een kwestie van een paar maanden nog, dan kan het van start.

En nog is Frido niet uitgedroomd. Er is nog een behoorlijk stuk vrije ruimte langs het veld, het betegelde stuk waar die twee bankjes staan. Dat wil hij door-ontwikkelen: en er een calisthenics omgeving van maken. Free running, obstacle parcours, hangen. Waarom hangen op een bankje als je er een extra plek voor sport van kunt maken? “Hoe meer sport, hoe meer gebruik, hoe meer sociale controle en contact,” is de overtuiging van Frido.

Hij wil er gaan werken met lokale aanbieders, die bijvoorbeeld bootcamps gaan organiseren.

Hoofdfunctie: onderwijs

En als je nu zou denken dat ‘sport’ zijn primaire en unieke drijfveer is, dan heb je het mis. Voor Frido is het hoofddoel om al deze faciliteiten te koppelen aan het onderwijs. Scholen in de buurt genoeg. Die moeten niet de buurt uit hoeven voor goed sportonderwijs. De scholen uit de buurt wil Frido bedienen met de sportvelden van het Henegouwer. Zijn doel is dat het Henegouwer door de scholen wordt gezien als een plek die veilig is, waar zij hun leerlingen de gymles laten volgen. Het verenigingsleven moet hier weg blijven, daar is het niet voor bedoeld. Maar voor scholen zou dit een vaste plek mogen worden.

Dat vergt nog wel een goede afstemming in de programmering. Want het moet ook open en toegankelijk blijven voor kinderen en volwassenen uit de buurt, die zelf bepalen wat ze er spelen en sporten. “Niet georganiseerd, dat werkt het beste.”  

Terug naar de jongens

Beheerders Rignald en Selim komen uit de buurt zelf. Hun taken: beheer van de kleedkamer en toiletten, ballen uitlenen, toezicht houden bij het sporten. Ze kennen veel van de jongeren van gezicht, sommigen bij naam. En omgekeerd kennen zij hen. Ze hoeven niet vaak in te grijpen. Een ruzie zien ze vaak aankomen. De truc is er dan op tijd bij te zijn en de jongeren dan rustig te benaderen. Dat werkt altijd. De mannen worden gerespecteerd, hun kalme en betrokken aanwezigheid is genoeg, escalaties doen zich eigenlijk niet voor. Alleen die keer dat de coronaregels massaal geschonden werden, ja, toen hebben ze de politie erbij moeten halen. Het was gewoon een gevaarlijke (gezondheids-)situatie, die ze niet voor hun rekening wilden en konden nemen. “Maar dat zijn echt de uitzonderingen, hoor.”

Wat ze het leukste vinden van hun werk? “Het contact met de kinderen,” zeggen ze in koor. Rignald: “We gaan voor de lach op hun gezicht.” “En zij gaan voor een lach bij ons,” vult Selim aan. En zien jullie nou de talenten van de toekomst hier voetballen? Ze zien meerdere jongens en meisjes die goed kunnen voetballen. Maar of er een nieuwe Cooman of Boëtius tussen zit, “dat is niet het belangrijkste.”  Frido en de beheerders zijn nog op zoek naar een nieuwe naam voor de accommodatie. Wie heeft er een suggestie? Bij deze is de prijsvraag uitgeschreven. Suggesties zijn in te dienen bij de redactie.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.