Nieuwe Buren: Magda en Matiss op 24b

door • 17 juli 2021 • Bewoners, Buurt en wijk

De Nieuwe-Buren-rubriek bestaat al weer acht jaar en zo kan het gebeuren dat we voor de tweede keer nieuwe buren verwelkomen op eenzelfde adres. In 2013 waren het Puck en Fons die de voormalige vliegerwinkel Vliegwerk op 24b, naast Hoboken, betrokken en nu zijn het Matiss en Magda met hun katten Dennis en Mac. 

Persoonlijke brief

Het stel woonde in een appartementje in Delft-Zuid toen Matiss op een mooie dag aan het browsen was op Funda, op zoek naar iets unieks. Toen deze woning verscheen, dacht hij gelijk aan zijn vriendin. “Magda will love this”. Dat klopte. Om hun bod kracht bij te zetten schreef Magda een persoonlijke brief aan Puck en Fons en deed daarin alle redenen uit de doeken om toch juist hen het huis te verkopen. Dat – en het goede bod – wierpen zijn vruchten af!

Na de koop moest het stel nog wel 7 tergende maanden wachten voordat ze er uiteindelijk echt in konden. Een periode waarin Magda, aldus Matiss, al regelmatig in de straat rondscharrelde en bij tijd en wijlen zelfs het stoepje voor haar toekomstige huis schoonveeg. 

Dennis in zijn door Magda gevilte verblijf

Lets en Pools

Matiss is een geboren Let. Als informatica student kwam hij 10 jaar geleden naar Nederland om stage te lopen bij een startup in de logistiek. Na de stage kon hij daar gelijk aan de slag als eerste werknemer. Select Courier regelt voor bedrijven alle pakket- en koeriersdiensten en kiest de beste en goedkoopste oplossing bij alle mogelijke vervoerders. Matiss is als Senior Software Engineer verantwoordelijk voor de technische kant van het inmiddels wereldwijd opererende transportplatform. Vanuit zijn werk heeft hij een cursus Nederlands gedaan en wat hij laat horen klinkt best aardig, maar zijn spreektaal is toch Engels.

Dat praat hij ook met vriendin Magda, die Pools is. Ook zij verliet als student haar moederland en is na een paar jaar in België en in Frankrijk (Lille) gewoond te hebben in Nederland terecht gekomen. Magda is werkzaam als master planner in de logistiek. Haar kantoor is in Amsterdam, maar ze doet het werk voornamelijk vanuit de Graaf Florisstraat. Zelf niet van Nederlandse komaf, zijn ze als stel wel heel Rotterdams. Het was namelijk in deze stad dat ze elkaar 3 jaar geleden tegenkwamen, buiten bij bar Ayla.

Mac

Powerlifting

Matiss en Magda komen over als levensgenieters en overweldigen mij met een indrukwekkende reeks aan vrijetijdsbestedingen. Zo is Matiss een gepassioneerd gewichtheffer die normaal gesproken vaak in het krachthonk te vinden is. Door corona mist hij nu wat training maar hij is vol vertrouwen dat dat snel weer goed gaat komen. Alle bewegingen zitten nog in zijn spiergeheugen. Ook de wetenschappelijke aspecten van gewichtheffen boeien hem. Welke techniek is het beste? Wat zijn de optimale trainingsschema’s? Wat is de beste voeding? Hij heeft er veel research naar gedaan. Daarnaast speelt hij gitaar, elektrisch en akoestisch. Hij vraagt zich af of er niet toevallig dummers in de buurt woont waar hij wat mee kan jammen? Die kunnen zich melden op 24b.

Felting en fermenteren

Magda houdt zich bezig met groente. Ze verbouwt ze bij de Vredestuin in Noord en Kralingen en ze kookt en bakt ermee, getuige de rabarbertaart waar ik vers uit de oven een punt van krijg. Verder is ze dol op fermenteren. Kombucha thee iemand? Sportief is ze actief als hardloopster en kickboxer maar ze doet ook aan joga en vraagt zich af of er iemand in de straat geïnteresseerd is in paragliding. Wellicht is dat een vibe die de voormalige vliegerwinkel nog op zijn nieuwe bewoners uitoefent.  Magda houdt zich ook bezig met felting (vilten), een techniek om textiel te maken uit wol. Een voorbeeld is het kattenverblijf dat ze voor Dennis heeft gemaakt (zie foto). De creativiteit zal ook van pas komen bij de inrichting van het huis, want dat moet nog grotendeels gebeuren. Het stel loopt over van de plannen, maar vindt ze het tegelijkertijd al helemaal mooi zoals het is.

Het meest enthousiast is ze (net als Fons en Puk) over het tuintje achter het huis. Die is koel, lekker beschut en de bamboe zorgt voor een Aziatische uitstraling. Een prima plek om een boek te lezen als de Opwindvogelkronieken van Haruki Murakami (tip van Magda!) en lekker tot rust te komen.

Magda en Matiss, welkom in de straat! 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.