Nina’s kersttip

door • 24 december 2021 • Kunst

Deze kersttip zijn eigenlijk 3 tips: een roman over het leven van Fré Cohen; een tentoonstelling over haar werk; en een achtergrondinterview met de schrijfster, wiens speurwerk naar onze straat leidt. Lees door tot het eind!

Kunstenares en grafica Fré Cohen (1903 – 1943) groeit op in een socialistisch arbeidersgezin in Amsterdam. Al jong blijkt dat Fré veel aanleg heeft om te tekenen en ze wil dan ook niets liever dan haar talent ontwikkelen. Dat het haar lukt een eigen carrière op te bouwen is in haar tijd helemaal niet vanzelfsprekend, gegeven de tijdsgeest, de positie van de vrouw en de economische situatie. Het Europa van na de Eerste Wereldoorlog is ontwricht, en ook in huize Cohen hebben ze het niet breed. Doorleren is er niet bij, de jonge Fré moet na de middelbare school werken om bij te dragen aan de gezinsinkomsten.

In de jaren twintig begint er echter een optimistische wind te waaien in Amsterdam, en de Socialistische Internationale en de vredesbeweging brengen jongeren uit heel Europa bij elkaar. Ook Fré is daar van de partij. In deze kringen wordt haar talent opgemerkt. Ze begint met het maken van affiches, boekomslagen en brochures en groeit uit tot een beeldbepalende vrouw van de Amsterdamse School. In de mannenwereld van het grafisch ontwerp weet zij zich een plek te verwerven, en voor zichzelf een economisch onafhankelijke positie.

Wanneer in de jaren dertig de economische crisis toeslaat en het fascisme opkomt, wordt Fré steeds meer geconfronteerd met haar Joodse achtergrond. De oorlog kan haar levens- en werklust niet knakken; vanuit de onderduik werkt ze door. Totdat…

In De letterkast reconstrueert Edith Brouwer het leven van Fré Cohen. Ze schetst een prachtig portret van een gedreven kunstenaar en ontwerper, alsook een beeld van het optimisme en de drang tot verandering in de jaren twintig in Amsterdam, gevolgd door de dreiging en de vernietigende krachten van het fascisme.

In Museum Het Schip in Amsterdam is t/m 4 september 2022 een tentoonstelling over het werk van Fré Cohen te zien. Fré Cohen: Vorm en Idealen van de Amsterdamse School.

Elders in deze editie van de TelegraafFloris een achtergrondverhaal en interview met Edith Brouwer, de schrijver van het boek, waarin de link van Fré Cohen met onze straat uit de doeken wordt gedaan.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.