Liesbeth Levy – House for sale

door • 30 oktober 2022 • Opinie

Toen ik nog als single in de Graaf Florisstraat woonde bezocht ik wekelijks de nabij gelegen wasserette Melrose Place om mijn was te laten doen. Met de komst van man en kinderen kwam er ook een wasmachine. Deze week besloot ik mezelf na achttien Melrose-Place-loze jaren te verwennen door me daar te verlossen van een grote berg was. In al die achttien jaar was er nog niets veranderd. Melrose Place – vernoemd naar een appartementencomplex in West Hollywood – baken van rust in Rotterdam West.

Want verder verandert er veel in onze straat. Afgelopen zomer verhuisden onze naaste buren, de afgelopen week onze bovenburen. Met hen hadden we een ideale relatie. We liepen de deur niet bij elkaar plat maar we verdroegen elkaars aanwezigheid goed, in het grote huis dat we samen bewoonden.  De geluiden die ze maakten waren vertrouwd. Zoals de deurbel in de ochtend, de saxofoon in de middag en het stommelen op de trap in de avond. We spraken af om bij wijze van afscheid een glas samen te drinken. Terwijl we het glas hieven, maakten we van de gelegenheid gebruik om terug te kijken op de afgelopen achttien jaar. Onze kinderen zijn in die jaren geboren en opgegroeid. De zandbakjes op de stoep waar de ze in speelden en waar we jarenlang omheen zaten zijn inmiddels alweer opgeruimd, daar staan nu hun swapfietsen. 

Er schuift een nieuwe generatie op die als voordeel heeft dat de buurt onmiskenbaar aan het gentrificeren is. Overal verrijzen hippe lunch tentjes en coole bistro’s,  waar jonge ouders met grote kinderwagens en drukke peuters welkom zijn. Wij moesten het indertijd met de kantine van de Oostervant doen, waar schuiven met de barkrukken voor onze peuters tot een van de hoogtepunten behoorden. Dit tot groot ongenoegen van het aanwezige personeel.

De dochter van de buren mocht de laatste avond uitbundig feest vieren in het lege huis. Maar nu zijn ze dan echt vertrokken en is het opeens heel stil geworden in ons huis. House for Sale, zong het in mijn hoofd. Dat mooie nummer uit 1975 van de band Lucifer. 

 House for Sale

You can read it on the sign

House for Sale

It was yours and it was mine

And tomorrow some strangers will be climbing up the stairs,

To the bedroom filled with memories

The one we used to share.

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.