Nieuwe Buren op GFS 80a

door • 1 april 2023 • Bewoners, Buurt en wijk

Het is alweer even geleden dat ik op de stoep voor mijn huis kennismaakte met een nieuwe buurman. Hij stelde zich keurig voor, in accentloos Engels. Eugene bleek zijn naam. Ik vertelde hem de mijne en zo raakten we in gesprek. Telkens als ik hem weer zag, voerden we een kort gesprekje. Hij maakte een pientere indruk. Ik schatte hem een jaar of 6 oud. Enkele weken geleden zag ik Eugene ineens samen met zijn vader meubels over de stoep rollen. Hij had een enthousiaste mededeling : “Peter, we are moving house!” Bleek dat hij met zijn ouders en zusje van het huurhuis op 106a verhuisde naar de koopwoning op 80a. Wat was hier aan de hand? Hoogste tijd voor een Nieuwe Buren interview.

Als ik hiervoor een tijdje later aanbel bij 80a, blijken Eugene (7) en zus Sibylle (5) juist naar bed en krijg ik de kans om – onder het genot van een glaasje wijn – zijn ouders te spreken. Het zijn Adèle en Romain en ze wonen inmiddels alweer bijna drie jaar in Rotterdam. 

Van Parijs naar Rotterdam

Adèle en Romain zijn alletwee geboren Parijzenaar. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de studie aan de Universiteit van Parijs. Beiden blijken behoorlijke studiebollen. Adèle had al twee Masters gedaan in Parijs en kreeg in 2018 de kans om er nog ééntje te doen aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) in Boston, U.S.A. Daar studeerde ze Engineering Management & System Design. Romain had al een PhD en werd in de V.S. onderzoeker en postdoctoral fellow aan de Boston University. Het jonge gezin woonde er op een soort campus voor academici met kinderen, een hele knusse bubbel van top-wetenschappers en academici. Toen Adèle daar klaar was kon Romain een baan krijgen in Rotterdam als assistant professor aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) en verhuisde het gezin terug naar Europa.  

Rotterdam

In Nederland kwam het gezin eerst terecht in een woning aan de Henegouwerlaan. Dat was lekker dichtbij de school die ze voor Eugene en Sibylle hadden gevonden: de Harbour International. Het stel was gelijk enthousiast erg over deze straat waar deze school aan lag: de Graaf Floris. In mei 2022 konden ze terecht in de huurwoning op 106, dat was nog dichter bij school en met de brede stoep ideaal voor de kinderen om te spelen (en kennis te maken met de buren!).

Met GfS80a verruilden ze de behoorlijk oude huurwoning voor een schitterende koopwoning, die supermooi afgewerkt is achtergelaten door vorige bewoners Bart en Sayida. Eugene en Sibylle wonen nu nog dichter school, ze kunnen hem zowat aanraken vanuit hun achtertuin. 

Werk

Het stel is erg blij met hun huidige werk- en woonomgeving. Romain heeft het goed naar zijn zin op de Erasmus Universiteit waar hij voor de helft van zijn tijd bezig is met onderwijs in data analytics en marketing research en de andere helft zelf onderzoek kan doen binnen dit vakgebied. Adèle doet belangrijk werk bij het Global Centre on Adaptation. Kantoorhoudend in de Floating Office in Rijnhaven houdt zij zich bezig met het klimaatbestendig maken van infrastructurele objecten over de hele wereld. Als voorbeeld noemt ze een belangrijke snelweg in West-Afrika, de levensader van Gabon, die bedreigd wordt door overstromingen, landverschuivingen en hittestress. Voor haar projecten werkt ze enerzijds samen met financiers als ontwikkelingsbanken en de Wereldbank en anderzijds met uitvoerende partijen: Nederlandse civiele ingenieursbureaus en lokale partners. Ze reist veel: vorige week Ghana, deze week Gabon en volgende week Kenya. 

Vrije tijd

Romain en Adèle werken beiden fulltime en doordeweeks worden ze bijgestaan door drie verschillende engelstalige studenten voor de naschoolse opvang van Eugene en Sibylle. Er schiet ook nog tijd over voor hobby’s. Adèle is fervent roeister en is samen met haar achtgenoten van Roeivereniging Rijnmond regelmatig in actie op de Rotte. 

Romain is een fanatiek visser en heeft hiertoe vruchtbare gronden gevonden in de vijvers van Park Zestienhoven waar het aldus hem goed snoeken is. ‘s Zomers vist hij samen met Eugene en Sibylle vanuit een opblaasbare Decathlon kano op de Zevenhuizerplas. 

In de schoolvakanties is Parijs dichtbij alwaar twee setjes opa’s en oma’s klaar staan om de kleinkinderen op te vangen. 

Toekomst

De straat en buurt bevallen hen ook erg goed: fraaie huizen, mooie platanen, brede stoepen, veel leuke tentjes in de buurt. Het doet hen denken aan de gentrificerende wijk in Parijs-Noord, waar ze eerder woonden. Ik tip ze nog de verborgen speeltuinen.

Of Adèle en Romain met de koop van deze woning ook een langere verblijftijd in Nederland voorzien, weten ze nog nu niet. De internationale school vinden ze voorlopig het beste voor de kinderen. Naast Frans en Engels leek een derde taal hen op dit moment iets te veel voor de kinderen, bovendien is het onhandig wanneer je de lesstof van je eigen kinderen niet zelf kunt lezen. Desondanks kent Eugene al wel wat Nederlandse woorden, zoals “niet doen”, nuttig!

In ieder geval, voor zolang ze hier wonen: Bienvenue dans la rue! (dat rijmt in het Frans).

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.