Koken à la Flo – Pasta

door • 12 april 2016 • Culinair, Kinderen

Uit een zakje is sneller maar zelf pasta en gnocchi maken is o zoveel lekkerder. De pasta was zelfs al lekker voordat we hem hadden gekookt en erg moeilijk van af te blijven…

Met de hand pasta draaien bleek best lastig, helaas heeft de machine dat ook niet overleefd 🙁 Gelukkig konden we verder met de pasta machine van Geneviève waar weer het motortje van Daniela op paste! Eind goed al goed, voor de pasta en de kinderen althans.

Voor Daniela zoeken we nog een nieuwe pasta machine, dus als iemand ergens nog zo’n ding heeft liggen en er niets mee doet… mail het kokenalaflo@gmail.com

Pasta

Ingrediënten

  • 400 gram meel van durum tarwe
  • 4 eieren
  • snufje zout

Om het deeg soepeler en beter bewerkbaar te maken, kan je de helft durum tarwe door meel vervangen.

Bereidingswijze

Maak op het aanrecht een hoop van het meel en maak in het midden een kuil. Breek de eieren in de kuil. Klop de eieren met je vingers of een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Blijf zo lang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt.

Meng de rest van het meel met je handen verder. Kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe. Als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.

Leg het weg gewikkeld in huishoudfolie of in een plastic zakje om het even te laten rusten. Als je het deeg binnen een half uurtje gaat verwerken hoef je het niet in de koelkast te leggen.

Haal het deeg door de pasta machine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel totdat er een soepele egale plak deeg ontstaat. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand. Het lap deeg wordt hierdoor steeds langer en dunner.

Snijd in Spaghetti, Tagliatelle of gebruik voor Ravioli.

 


IMG_7446

IMG_7473

IMG_7478IMG_7475

Gnocchi

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen, bijvoorbeeld Red Star
  • 1 eidooier
  • 200 g bloem
  • 200 g boter
  • verse salieblaadjes

Bereidingswijze

Boen de aardappelen schoon met een groenteborstel. Kook ze in de schil (zodat ze niet te veel water absorberen) in gezouten water tot ze gaar zijn. Zorg ervoor dat ze helemaal onder water zijn. Giet de aardappelen af, schil ze en pureer ze terwijl ze nog warm zijn – dan gaat het makkelijker – en het liefst zonder klontjes. Laat de aardappelen even afkoelen. Voeg een eierdooier aan de gepureerde aardappelen toe. Kneed de puree op een met bloem bestoven werkvlak terwijl je er af en toe een beetje bloem bij strooit, zodat je een zacht maar elastisch deeg krijgt. Kneed niet te hard anders wordt het deeg plakkerig. Neem een stuk van het deeg, strooi er nog extra bloem op en rol het met de handen tot een ‘worstje’ van ca. 2 cm dik. Snijd deze rol in kleine stukjes ter grootte van een vingerkootje. Herhaal dit tot al het deeg in stukjes is verdeeld. Neem een grote vork en houd die in je hand met de tanden naar boven gericht. Druk nu elk stukje deeg zachtjes met je duim tegen de tanden van de vork en laat de gnocchi op een schone doek er vanaf rollen. Of krul de gnocchi met een houten ‘rigagnocchi’. Herhaal dit met alle stukjes deeg. Kook de gnocchi in ruim kokend water met zout. Wanneer ze klaar zijn, komen ze vanzelf aan de oppervlakte drijven; dat duurt slechts enkele minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en leg ze in een warme schaal. Maak intussen de botersaus: laat de boter op zacht vuur smelten, voeg de salieblaadjes toe als de gesmolten boter doorzichtig wordt en laat het geheel een paar minuten op smaak komen. Giet de saus over de gekookte gnocchi. Serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Het recept ‘Gnocchi met salie-botersaus’ is van Nicoletta Tavella.

Pesto

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten (ongeveer 3 eetlepels)
  • 1 bosje basilicum
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge

Bereidingswijze

  1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan
  2. Pel en kneus het knoflookteentje
  3. Pluk de blaadjes van het bosje basilicum
  4. Meng alle ingrediënten met een blender tot een smeuïg mengsel
  5. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pesto te droog is
  6. Breng de pesto op smaak met een beetje zout

Tomatensaus

Ingrediënten

  • 4 blikken (à 400 g) tomatenblokjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 scheutjes olijfolie
  • snufje suiker
  • eventueel 2 sjalotten
  • zout en peper uit de molen

Bereidingswijze

  1. Snijd de sjalotten en de knoflookteentjes fijn.
  2. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan. Doe de gesnipperde sjalotten samen met de gehakte knoflookteentjes in de pan en fruit ze op laag vuur, totdat het lekker gaat ruiken.
  3. Voeg de inhoud van de blikken toe, plus een klein beetje zout, peper en suiker. Laat op laag vuur een kwartiertje pruttelen en indikken. Als je met een pollepel een streep over de bodem trekt en de streep loopt niet meer meteen dicht met saus, dan is ‘ie klaar.

bron: Trouw

Laatste berichten van Petra Holland (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.