Koken à la Flo – Kerst lekkers

door • 16 januari 2016 • Culinair, Kinderen

Voor deze Flo heeft Daniela bijna alle recepten aangeleverd. Niet meer dan logisch natuurlijk met dit thema maar daarom wel veel Duitstalige recepten. De oven draaide overuren. Wat is daar een hoop lekkers uit gekomen! Alles kon direct geëtaleerd en opgegeten worden op de kerstborrel. Mijn favoriet is trouwens de kwarkstol volgens recept van oma, mmmm!

Quarkstollen

(Rezept von Oma)

Ingrediënten

 • 500 g Mehl
 • 
250g Magerquark
 • 
200g Zucker
 • 
250 g Margarine
 • 2 ganze Eier
 • 125g Sultaninen
 • 100g Citronat
 • 100g Citronat
 • 
100 gehackte Mandeln
 • Abereiebenes einer ungespritzten Cintrone oder Backöl Citrone
 • 1 1⁄4 Backpulver
 • Kleine Prise Salz

Bereidingswijze

Alles zu einem Rührteig verkneten. Bei ca. 225° backen, nach 20 Minuten 175° ­ evt. Etwas abdecken. Backzeit ca. 45 Minuten, Backnadelprobe! Dann mit zerlassener Butter bestreichen und mit Puderzucker bestreuen.

SONY DSC

SONY DSC

Pater Pius ­ Butterplätzchen

(chefkoch.de)

Ingrediënten (100 stuks)

 • 750 g Mehl
 • 500 g Butter
 • 
250 g Puderzucker
 • 3 Egelb
 • 1 Pck. Backpulver
 • 
1 Prise(n) Salz
 • 
2 Eigelb, zum Betstreichen
 • 100 g Schokostreusel, oder bunte Streusel

Bereidingswijze

Aus den Zutaten einen Knetteig herstellen und einige Zeit kühlen. Dann dünn ausrollen und verschiedene Formen ausstechen. Mit verrührtem Eigelb bestreichen und mit den Streuseln verzieren.
Bei 180°C ca. 10 Min. backen.

SONY DSC

SONY DSC

Vanillekipferln

(Brigitte­Rezept)

Ingrediënten (70 stuks)

 • 285 Gramm Mehl
 • 
120 Gramm Zucker
 • 
250 Gramm B utter (kalt)
 • 
3 E i g e l b
 • 
140 Gramm Mandeln (geschält, gemahlen)
 • Vanilleschotenmark (von 1 Vanilleschote)
 • 
1 Prise Salz
10 Päckchen Bourbon­Vanillezucker (zum Wälzen)

Bereidingswijze

Mehl, Zucker, Butterflöckchen, Eigelb, Mandeln, Vanillemark und Salz zuerst mit den Knethaken des Handrührers, dann mit den Händen schnell zu einem glatten Teig verkneten. Aus dem Teig 2 lange Rollen formen und in Frischhaltefolie gewickelt für mindestens 2 Stunden in den Kühlschrank stellen.

Den Backofen auf 180 Grad, Umluft 160 Grad, Gas Stufe 3 vorheizen. Die Teigrollen portionsweise aus dem Kühlschrank nehmen und in je 35 Scheiben schneiden. Jedes Teigstück mit den Händen zuerst zu einer Kugel, dann zu einer etwa 5 cm langen, an den Enden spitz zulaufenden kleinen Rolle formen und auf mit Backpapier ausgelegte Backbleche legen. Dabei die kleinen Rollen zu einem Hörnchen biegen.

Ein zarter und fettreicher Plätzchenteig ­ wie der von Kipferln ­ muss immer gut gekühlt sein, damit sie gut formbar sind und beim Backen nicht verlaufen. Am besten vor dem Backen noch einmal kurz in den Kühlschrank stellen. Die Kipferln im Backofen etwa 15 Minuten backen (die Kipferln sollen hell bleiben).

Den Vanillezucker in einen tiefen Teller geben. Die Kipferln vom Backblech nehmen und noch warm mit 2 Teelöffeln im Vanillezucker wälzen. Dabei vorsichtig arbeiten, da die Kipferln sehr mürbe sind. Die Kipferln auf einem Kuchengitter ganz abkühlen lassen.

SONY DSC

SONY DSC

Kerstboom snacks

Ingrediënten

1 pakje pitabroodjes
1 bakje groene hummus (koriander) 1 rode paprika
zoute stengels (pepsels/snacksticks)

Bereidingswijze

 1. Bak de pitabroodjes af in de oven en laat ze afkoelen
 2. Snijd de pitabroodjes in driehoeken
 3. Snijd de paprika in kleine blokjes
 4. Smeer de groene humus op de driehoeken
 5. Geef ze een slinger van paprika stukjes
 6. Steek er een pretzel in als boomstam

Schuimpjes

Om al het overtollige eiwit uit bovenstaande recepten op te maken

Ingredienten

2 eiwitten
100 gram fijne kristalsuiker snufje zout
Partje citroen

Bereidingswijze

 1. Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Verwarm de oven voor op 90 graden.
 2. Doe de eiwitten, het snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een heel klein stroompje de suiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit en als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen.
 3. Voeg nu eventueel nog een smaak aroma of kleurstof toe en spatel deze er voorzichtig doorheen.
 4. Beleg een bakplaat met bakpapier en vul de spuitzak met het mengsel. Spuit ze in gewenste vormpjes op de bakplaat. Bak de schuimpjes in ongeveer een uur af. Wanneer je grotere schuimpjes maakt zul je een langere baktijd aan moeten houden. Probeer de schuimpjes tussendoor uit: als je ze iets korter bakt heb je een meringue die wat zachter is aan de binnenkant. Als je ze langer doorbakt, droog je ze ook volledig aan de binnenkant en krijg je echte schuimpjes.
SONY DSC

SONY DSC

Laatste berichten van Petra Holland (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.