De Groentestoep

door • 13 oktober 2011 • Groen

Ook voor de groentestoep, de gevelmoestuin voor het buurtpandje 88a, nadert de herfst. Hoe is de zomer voor de groenten verlopen? In het vorige nummer van de TelegraafFloris werd nog geklaagd over de droogte waardoor de uien het niet zo best deden. Hoe is het na deze natte zomer? Een update gesprek met Nienke Bouwhuis, een van de initiatiefnemers van de groentestoep.

Krijgen die groenten eigenlijk wel genoeg zon?
Er is hier ochtendzon tot ongeveer elf uur en dan aan het eind van de middag weer. Het groeit allemaal goed.

Ik vind het er ook boven verwachting goed uitzien. Ik moet eerlijk zeggen dat toen jullie begonnen ik nogal sceptisch was omdat ik dacht dat groenten veel langer zon nodig hadden, zoals die boontjes bijvoorbeeld. Hebben jullie al veel geoogst?
De frambozen zijn allemaal opgegeten door voorbijgangers. Dat mag ook want het is juist de bedoeling dat iedereen wat pakt, als de plantjes maar heel blijven. De boterboontjes zijn al geoogst en nu zijn we nu aan de tweede oogst van boontjes toe. Van de kruiden is ook het nodige geoogst. De kervel vooral deed het heel goed maar ook de salie, dat is lekker bij vis en natuurlijk de munt. Daar hebben we twee soorten van. Ook hebben we bietjes, courgettes en zelfs een paprikaatje. De druif moet nog een paar jaar doorgroeien om productief te worden.

Wat is nu de lol van een moestuintje in de straat? Want het levert natuurlijk niet echt veel op.
De opbrengst is natuurlijk nooit genoeg om bijvoorbeeld de eetclub van groenten te voorzien. Het leuke is vooral dat je er veel bekijks door krijgt en je mensen kan wijzen op groenten die ze nog niet kennen. Zoals de Oost Indische kers, die is trouwens uitbundig te keer gegaan, dat de bloemblaadjes van deze plant heel lekker zijn om zo te eten en verrukkelijk in een salade. Je kunt dan mensen overhalen de bloemen te proeven door ze zelf ook te eten.

Krijgt de tuin van buiten de straat nog aandacht?
Jazeker. We zijn als hotspot aangemerkt en zijn opgenomen in de route van de Groene Loper. Zaterdag 24 september is er een 30 kilometer lange tocht langs groene plekken in de stad. De stichting Lekker Groen is hiervan de initiator. Wat jammer dat de TelegraafFloris niet voor die datum uitkomt anders hadden we een oproep kunnen plaatsen om mee te doen.

Helaas heeft de verslaggever ook geen tijd gehad om mee te lopen aan de tocht maar voor de mensen die het gemist hebben en toch nog een mooi stukje groen willen zien raad ik aan om naar het buitenmuseum van Museum Oud Overschie te gaan (Overschiese Dorpstraat 100). Een oogverblindend mooie tuin en een oase van rust en op loopafstand van onze straat.

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.