Dit jaar is het Thema Koken in KLEUR.
Vandaag is de kleur WIT.
Alles wat we maken is WIT.
Een heerlijke bloemkool soep, pasta met gehakt balletjes van kip in een witte roomsaus en als afsluiter pindarotsjes van witte chocolade.
Daarbij werd ook nog een heerlijk wit drankje geserveerd.
Al met al moest er weer behoorlijk door gewerkt worden.
Bloemkool soep
ingrediënten
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 500 g bloemkoolroosjes
• 2 aardappelen, geschild en in blokjes
• 2 theelepels tijm
• 1 liter kruidenbouillon of kippenbouillon
• 1 eidooier
• 125 ml slagroom
• 4 eetlepels geraspte kaas
• 2 eetlepels fijngehakte peterselie
bereiden
-Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui zachtjes glazig.
– Schep de bloemkoolroosjes en de blokjes aardappel met de tijm erdoor
-voeg de bouillon toe.
– Breng het geheel aan de kook
– kook de bloemkool in ca. 10 minuten zachtjes gaar.
– Pureer alles met een staafmixer tot een mooie gladde soep.
– Klop in een kom de eidooier los met de slagroom
– roer er enkele lepels hete soep door.
– Voeg dit mengsel al roerende aan de soep toe.
– warm de soep nog heel even door tot de soep nog iets dikker wordt, maar laat de soep niet meer koken.
– Voeg zout, peper enwat nootmuskaat naar smaak toe.
-Schep de soep in mooie kommen en strooi de kaas en peterselie erin.
Pasta met Salsa di Conte di Florentino
Ingredienten
Balletjes
500gr kippegehakt
1 ui genipperd
3 tenen kloflook
Snuf witte peper
Snuf zout
Snufje nootmuskaat
Saus
350 ccRoom
150 cc Volle melk
200 gr Kaas
Snuf nootmuskaat
2 teentjes knoflook
1 ui fijn gesneden
2 eetlepels witte roux, indien nodig
(1 liter Witte roux: 60g bloem /50gr boter)
Bereiding:
Balletjes
Gehakt kneden met alle ingredienten
Balletjes draaien (pingpong)
Bouillon maken (2X conc)
Balletjes in bouillon koken tot ze gaar zijn (10’)
Saus
Fruit de ui en knoflook
Voeg de Room, melk en kaas erbij
Als kaas gesmolten is op smaak brengen met peper en zout.
Even door koken :-als het te dik wordt melk toevoegen
-als het te dun wordt Roux toevoegen
Kipballetjes erbij en even laten meekoken.
Witte bonen toevoegen en even laten opwarmen
Lekker met vlindertjes Pasta
Witte Pindarotsjes
pindarotsjes maken |
Benodigdheden voor ongeveer 30 pindarotsjes
250 gram witte chocolade
180 gram ongezouten pinda’s of Cornflakes
Pollepel
Kom van glas of van RVS (roestvrijstaal)
Pan met (kokend) water
Grote schaal of dienblad bekleed met folie
Bereidingswijze
Verwarm het water totdat het kookt of tegen de kook aan zit
Breek intussen de chocolade (reep) in kleine stukjes
Doe de chocolade in de kom.
Zet de kom op de pan met heet water
Smelt chocolade in de kom. Dit noemt men ‘Au bain-marie’verwarmen
Wanneer de chocolade goed begint te smelten begin je met roeren.
Goed roeren tot alle chocolade gesmolten is en de chocolade is klaar wanneer hij gaat glanzen.
Laat de gesmolten chocolade even afkoelen
Verdeel het in twee poties.
Bij de ene voeg je al roerend de pinda’s toe.
en bij de ander de Cornflakes.
Schep kleine bolletjes chocolade-pinda/cornflakes mengsel, met behulp van de lepel, op het dienblad
Laat de rotsjes ongeveer anderhalf uur afkoelen in een koele ruimte (niet in de koelkast!)
Wit Drankje
Proost |
Volle yogurt
Karnemelk
Lyces
Banaan
Witte suiker.
Probeer maar uit hoe je het het lekkerste vind.
Goed mixen in een blender
Uit schenken in een mooi glas met suiker randje
Het maken van een suiker randje
Doe wat suiker op een boord
Doe wat water in een boord
smaakt het heren? |
- 13 april – Bieren uit Rotterdam - 31 maart 2018
- Koken bij Flo 22-04-2015 - 6 mei 2015
- Koken bij Flo 18-02-2015 - 3 maart 2015
24 NOVEMBER: EETFILM “UNE AFFAIRE DE GOUT” Volgend artikel:
Een geslaagd concours in de soep