DIT JAAR IS HET THEMA KOKEN IN KLEUR
Vandaag is de kleur ORANJE
Als extraatje maken wij van de overgebleven eiwitten ook nog oranje meriques
MULLIGATAWNY (indiase linzensoep)
Oranje Tompoucen
Ingrediënten voor 5 stuks
-5 plakjes bladerdeeg
– 6 eierdooiers
– 60 gram suiker
– 60 gram bloem
– 425 ml melk
– mespuntje zout
– poedersuiker
– oranje kleurstof
Nodig:
-oven,
– mengkom, mesje
-2 steelpannetjes
Bereidingswijze
-Haal het bladerdeeg uit de vriezer en snij de plakjes doormidden zodat je twee rechthoeken krijgt.
-Doe de melk in een steelpannetje en zet het op een laag vuur.
-Snij met een schilmesje het vanillestokje door midden.
-Schraap het merg eruit boven het pannetje melk.
-Doe ook de stokjes in de melk.
-Klop ondertussen 6 eierdooiers met de suiker (met een garde of een mixer)
-Doe dan de bloem en het zout.
-Doe de melk al kloppend in de kom met de eierdooiers.
-Doe het gehele mengsel in een schone steelpan en verwarm nog ongeveer 1 minuut op een halfzacht vuur terwijl je blijft roeren.Als het goed is wordt het mengsel nu dikker (als een soort pudding).
-Haal van het vuur en laat afkoelen.
-Om geen vel op je pudding te krijgen dek je het af met een stukje huishoudfolie.
-Na het afkoelen roer de pudding nog een keer goed door.
-Verwarm je oven op 200 graden.
-Bak het bladerdeeg in 11 a 12 minuten goudbruin.
– Druk na 8 minuten even plat met een ovenwant. Laat afkoelen.
– Meng poedersuiker met een paar drupjes kleurstof en wat water.
– Roer tot het een glad, dik glazuur wordt. Eventueel meer poedersuiker toevoegen om het dikker te maken.
-Bouw de tompoucen door op 1 bladerdeegje een flinke laag roomvulling te scheppen (of spuiten met een spuitzak).
–Dit is je dekseltje!
Oranje Meringues
Benodigheden
6 eiwitten (scharrel)
300g suiker
snufje zout
mixer
vetvrije kom.
Bereidingswijze
Belangrijk voor het maken van meringues is dat de kom waarin je de eiwitten gaat mixen echt goed schoon is (vetvrij). Was hem voor de zekerheid nog maar een keer extra af.
Ook moet je erop letten dat er in je eiwitten geen eigeel (vet) en schil zit.
Zet de oven op 150C
-Doe de eiwitten in de kom.
-Mix ze op de middelste stand tot het schuim in mooie pieken kan blijven staan.
-Doe de suiker en het zout erbij
-Mix nu 8 minuten in de hoogste stand tot het schuim mooi wit en glanzend is
-het schuim moet mooi glad aanvoelen, voel met je duim en wijsvinger.
-Voelt het nog een beetje korreligs Mix dan nog maar iets langer.
Let op meng niet te lang want dan kan je schuim weer inzakken.
-Voeg nu de oranje kleur stof door je schuim.
– Meng door tot een mooi egale kleur.
-Schep je meringue met een lepel in een hoopje op de bakplaat.
-Vul zo de bakplaat met op gepaste afstand bergjes schuim.
– Zet de bakplaat ongeveer een uur in de oven.
-De schuimpjes moeten aan de buiten kant droog zijn en van binnen nog een beetje taai.
Eet smakelijk
- 13 april – Bieren uit Rotterdam - 31 maart 2018
- Koken bij Flo 22-04-2015 - 6 mei 2015
- Koken bij Flo 18-02-2015 - 3 maart 2015
Vanouds met Mattie Wiggers Volgend artikel:
The Fish Fall in Love (eten+film) @ 88a