Buurt Bruist met 5000 harten

door • 25 juni 2013 • Buurt en wijk, Groen, Nieuws

krachtgroenMet ons ontwerperscollectief Krachtgroen hebben we begin dit jaar de opdracht aangenomen voor het project Buurt Bruist. Hoofddoel van het project is het versterken van de eigen kracht van bewoners en meer sociale verbinding te creëren door middel van GROEN in de leefomgeving.

De aanleiding is dat het Nieuwe Westen een wijk is met lage score op Veilig en Sociaal. Verder behoort het Nieuwe Westen tot de meest stenige wijken van Rotterdam. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een groene omgeving een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van mensen. Groene ruimte creëert waarde: ecologische, sociale, ruimtelijke en economische. Het versterkt zowel de sociale als de fysieke gezondheid van buurt en individu. Vanuit het programma Samen werken aan een Goede Gezondheid van de gemeente Rotterdam hebben we deze opdracht gekregen.

Met Buurt Bruist zetten we een groene beweging in gang. Bewoners initiatieven in de groene ruimte dienen vaak niet meer dan een sociaal doel; de ruimtelijke potentie blijft onbenut en kan dit een groter draagvlak in de omgeving ondermijnen.

Krachtgroen verbindt kennis over het sociaal maatschappelijke nut van groen aan kennis over ruimtelijke kwaliteit en ontwerp. Hierdoor ontstaat een win-win situatie voor zowel de sociale als de ruimtelijke kwaliteit.

We agenderen binnen Buurt Bruist groene activiteiten in de wijk, van zaden uitdelen op de Spoortuin, wijkontmoeting op de Pluktuin tot planten- en stekjesruildagen bij STEK de Stadstuinwinkel en van geveltuinen aanleggen in de Bellevoystraat tot en met het debat ‘TRUST me, I’m a citizen’, onlangs bij Singeldingen gehouden over ‘Hoe bestendig je nu een (groen) initiatief’. Met deze acties geven we advies, versterken we de bestaande initiatieven, stimuleren we nieuwe initiatieven en slaan we een brug tussen de overheden en bewoners.

Alle initiatieven brengen we letterlijk in kaart. Zo worden ze nogmaals verbonden op de Buurt Bruist Kaart met groene initiatieven. Meer weten?

Kijk op http://www.krachtgroen.nl/ 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.