Geveltuinen: missie geslaagd

door • 22 april 2014 • Groen, Nieuws

‘Wat is dat voor een rare lucht?’ Een buurman stak zijn neus naar buiten om even poolshoogte te nemen. Een landelijke geur verspreidde zich door onze straat toen de bemeste tuingrond de eerste geveltuinen vulde.

In de voorgaande week had Stadsbeheer de gazonbanden geplaatst. En zaterdag 22 maart waren de eerste ‘tuinaanleggers’ al vroeg uit de veren om gezamenlijk hun tuinen uit te graven. Iedereen had er zin in om zijn lang gewenste geveltuin aan te leggen. De sfeer was zeer positief en aanstekelijk, her en der stonden bovenburen enthousiast mee te graven en te sjouwen. Er werd over en weer geholpen. Verschillende mensen vertelden dat ze het zo leuk vonden om nu eindelijk hun buren te spreken en (beter) te leren kennen. Fijn om te merken dat ons groeninitiatief daadwerkelijk verbindend werkt!

Een dag later stond het grootste deel van de tuinen ingeplant en begoten te pronken en hebben we het ‘project geveltuinen’ afgesloten met een feestelijke borrel.

De ‘tuinaanleggers’ zijn erg blij met hun geveltuin. Hiervoor hebben we uiteenlopende redenen gehoord: veel meer privacy, nu al minder (ervaring van) straatgeluid, meer kleur en groen, mooie eenheid tussen de geveltuinen, levendiger beeld… Ook passanten en bezoekers, jong en oud, spreken hun waardering uit over de geveltuinen. Complimenten aan alle ‘tuinaanleggers’ voor hun enthousiasme en samenwerking.

We hebben dit initiatief met veel plezier gerealiseerd en genieten zelf ook nog elke dag van het groeiende resultaat. Ons geveltuinenproject is inmiddels afgerond. We hopen dat er gaandeweg steeds meer mensen blij worden van de geveltuinen, ook degenen die tijdens het proces hun bedenkingen naar ons hebben geuit. En wie weet inspireert dit resultaat tot navolging van ons groene initiatief.

hartelijke groet,

Audrey Coert en Nienke Bouwhuis
tuinvanfloris@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.