Een update vanuit de tuin van Floris

door • 11 oktober 2013 • Groen, Nieuws

Haagbeuk

Haagbeuk

Het groeninitiatief De Tuin van Floris (u weet wel van die posters achter het raam en de mooie aankondiging uit de vorige krant) heeft zijn volgende stap gezet naar de aanleg van voortuinen in de straat. Na diverse gesprekken met de deelgemeente zijn Audrey Coert en Nienke Bouwhuis erin geslaagd om dit initiatief van voortuinen (dat nog nooit is vertoond in Rotterdam!) door de deelgemeente te laten omarmen.

Geranium Land-made

Geranium Land-made

Zij zien ook een groener straatbeeld, een vermindering van de piekbelasting op het riool, verbeterde akoestiek en sociale cohesie als grote voordelen. Daarnaast is het wederom een charmant bottom-up initiatief (zoals het hoekpandje op 88a) waarbij buurtbewoners samen waarde creëren in de straat. Onze straat is prachtig, de tuinen moeten een toegevoegde waarde hebben. Eenheid in beeld en aansluiten bij het statige karakter van de straat is belangrijk. Daarom heeft de deelgemeente afspraken gemaakt over de maat (4 tegels diep aansluitend op de gevel), de beplanting (schaduwverdragend, geen bomen en diepwortelende heesters, de randen (gazonband) en het onderhoud (onderhoudscontracten).

Persicaria Affinis

Persicaria Affinis

Nu is het tijd voor de geïnteresseerden om de handen uit de mouwen te steken en een tuintekening (lees: simpele schets met maten) aan te leveren bij Nienke op 74A. Deze gegevens worden op 1 gezamenlijke tekening gezet en ingediend voor goedkeuring van o.a. de leidingeigenaren en Roteb. Om dit in goede banen te leiden en ook een update te geven van de plannen, werden de aangemelde deelnemers 19 september jl. in het hoekpandje uitgenodigd. Daar werden zij deelgenoot van de kleurrijke beplantingslijst; denk aan klimrozen voor het ritme, haagheesters voor de structuur, wintergroen en diverse kleuren vaste planten voor een eigen invulling. Daarnaast passeerden ook de wondere wereld van gazonbanden de revue, gezamenlijke aanleg- en plantdagen, het onderhoudsplan en het streefbeeld (mooie eenheid van beeld en de vrije loopruimte minimaal beperkt).

Klimrozen Essenburgsingel

Klimrozen Essenburgsingel

Geen nood: voor mensen die minder bekend zijn met een coreopsis verticillata of een perovskia atriplicifolia zeggen de plaatjes genoeg en je kunt altijd om raad vragen bij de gloednieuwe tuincommissie.
Aan de hoeveelheid posters in de straat is te zien hoeveel mensen er al mee doen,: ongeveer 30 deelnemers tot nu toe, een kwart van alle adressen. Daarnaast zijn er velen positief over het groeninitiatief maar doen zelf niet mee door een al aanwezige geveltuin of bijvoorbeeld een vaste parkeerplek van de fiets voor het raam.
Mocht je interesse hebben om je aan te sluiten bij het initiatief of heb je dit al gedaan maar heb je je tekening nog niet ingediend? Neem dan graag vandaag nog contact op met Audrey Coert en Nienke Bouwhuis via tuinvanfloris@ gmail.com.

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.