De Verbouwing – GFS 90b

door • 9 november 2013 • Bewoners

De meest in het oog lopende verbouwing in GFS van het afgelopen jaar is ongetwijfeld de complete renovatie cq casco verbouwing van 90b, de oude sigarenwinkel. Deze epische klus begon in augustus 2012 en loopt tot op de dag van vandaag door. Het zwaarste werk zit er op. Hoogste tijd dus voor een bezoekje.

Voor de verbouwing

Voor de verbouwing

Even voorstellen
De trotse eigenaars van de benedenwoning zijn Sara en Matthew, en hun kids Sofie en Jaco. Sara en Matthew hebben er beide een carrière als professioneel danser op zitten en zijn nu, 38 en 35 jaar oud, zogenaamde “dansgepensioneerden”.  Sara houdt zich nog steeds met dans bezig bij CodeArts maar Matthew heeft het over een andere boeg gegooid en werkt als fietsreparateur, -renovator en -innovator.

Waarom de verbouwing?
Toen Sara en Matthew in 2012 het pand voor het eerst zagen beseften ze dat er heel veel aan moest gebeuren. Het huis was een “donker hol”, de plafonds waren slecht, er zat een ouderwetse rioolafvoer in en feitelijk was er gewoon tientallen jaren achterstallig onderhoud.

Toch zagen ze ook de unieke kans om een zeer karakteristiek benedenhuis te kopen en helemaal naar eigen inzicht te verbouwen.

Wat is er allemaal gebeurd?
De eerste fase van de verbouwing bestond uit zeer grondig sloopwerk. De dwarsmuur ging eruit voor meer licht, de oude keuken ging eruit evenals de verlaagde plafonds en ga zo maar door. Het huis werd volledig teruggebracht tot de casco toestand.

De nieuwe woonkeuken bevindt zich aan de voorkant en heeft een prachtig kookeiland. (Kun je met enig gluurwerk vanaf de straat bewonderen).  Verder zijn er nieuwe waterleidingen, elektrische leidingen en afvoer aangelegd. Er zijn twee nieuwe toiletten gebouwd, een douchecel, nieuwe plafonds, nieuwe vloeren vloerverwarming, eigenlijk gewoon een heel nieuw huis.

Wat ging er allemaal mis?
Meest vervelend was de ontdekking dat de oude tussenvloer ondeugdelijke geconstrueerd was en compleet moest worden vervangen. De nieuwe tussenvloer die er nu in hangt is zonder twijfel het meest indrukwekkende staaltje van deze verbouwing.

Matthew laat zien dat hij zo geconstrueerd is dat de voordeur goed open kan en dat de hoge winkelpui volledig bij de benedenruimte betrokken is. Via oplopende niveau verschillen biedt de nieuwe vloer tegelijkertijd meer hoogte aan de kamer erboven dan de oude vloer deed. Heel nifty gedaan.

Na de verbouwing

Na de verbouwing

Hadden jullie veel stress?
Het was een heel hectisch jaar. Het oude huis in Blijdorp was gelukkig snel verkocht maar toen was de verbouwing nog maar net begonnen. Dus moest er tijdelijk gehuurd worden en opslagruimte gezocht. Als extra factor was er nog een harde deadline: Sara’s zwangerschap van Jaco.

Dit alles gecombineerd met het gewone werk dat doorging, de zorg voor Sofie, de winter met vrieskou waarin radiatoren moesten worden aangelegd, budget overruns en een niet al te snuggere aannemer, levert genoeg stof voor een dramaserie van de meerdere seizoenen. Twee weken voor haar bevalling stond Sara nog de vloer te lakken.

Wat heeft het ongeveer gekost?
Precies weten doen ze het niet maar het zal rond de 50k liggen. Meer dan oorspronkelijk ingeschat. Voor dit geld hebben ze het materiaal, een elektricien, een loodgieter, een aannemer en een stukadoor bekostigd. Alles wat Matthew maar enigszins zelf kon doen heeft hij aangepakt en in de piek van de werkzaamheden heeft hij zelfs zes weken verlof genomen om fulltime te kunnen klussen.

Wat moet er nog gebeuren?
De verbouwing is nu in rustiger vaarwater gekomen maar nog niet klaar. Alles moet nog geverfd en ze hebben nog een behoorlijke lijst met klusjes. Oh ja, Matthew zoekt nog vijf oorspronkelijke deuren in de stijl van onze straat… iemand?

De voorgevel, waar Matthew afgelopen weken alle verf vanaf heeft gebrand, laten ze in de huidige toestand en gaan ze alleen opnieuw lakken. Heel fraai!

Zijn jullie tevreden met het resultaat?
Ja, ondanks alle stress en het harde werken hebben ze er  geen spijt van. Ze zouden het zo weer doen, alleen dan zonder de parallelle zwangerschap.

In de fraaie kelder onder het huis, waar Matthew zich verbeeldt dat de joodse sigarenhandelaar zich voor de Duitsers verborg in WWII, tekent zich het begin af van een volgende project in de vorm van een fietswerkplaats.

De volgende droom van het stel is namelijk het openen van een eigen fiets concept store annex café met alles erop en eraan. Liefst in de Graaf Florisstraat uiteraard, ze hebben zelfs al een pandje op het oog.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.