Werken in de Graaf Floris

door • 22 april 2014 • Bewoners

Juliana Muniz Westcott (www. jmunizwestcott.com) van het hoekpandje op nummer 22 is een bekend gezicht voor de kinderen van de Blijberg basisschool. Als de kinderen op schooluitje gaan staan ze onder toeziend oog van Juliana vaak gefascineerd te kijken naar alle mooie spullen in de vensterbank.
De vensterbank showt maar een klein deel van Juliana’s portfolio. Als je haar vraagt wat ze doet is haar eerste reactie “architect” maar daarna volgen als snel projecten als collages, kleine objecten (zie foto), een
sofa tafel en sieraden. Het zijn projecten die haar afleiden en inspiratie bieden om daarna te kunnen focussen. Inmiddels produceert ze zoveel dat ruimte een issue wordt…

Als architect is Juliana gespecialiseerd in “informal settlements” (sloppenwijken) en het verbeteren van leefomstandigheden door middel van “productive synergy” zodat mensen daar echt een leven op kunnen bouwen. In Nederland gelukkig niet een hot topic maar doordat Juliana als zelfstandige werkt en veel reist kan ze dit werkgebied behouden. Zo is gaat ze over tien dagen naar Colombia om het symposium “UN World Urban Forum 07”, over het reduceren van ongelijkheid, te bezoeken.
Het is sowieso een geluk dat ik haar in de studio tref want ze reist heel vaak op en neer naar Brazilië, haar geboorteland en vestigingsplaats van haar grootste opdrachtgever(s). Dit Brazilian masterplan, zoals ze het zelf noemt, betekent dat ze pendelt tussen Recife en de Graaf Florisstraat. Ze houdt van de balans: het warme weer en drukke projecten in Brazilië en de rust in de mooie Graaf Floris.

Onder het genot van een lekker taartje kom ik erachter dat ze hier per ongeluk is terechtgekomen maar ontzettend blij is met de straat. Net als haar vrienden trouwens, die vaak omfietsen om door onze straat te kunnen rijden. Juliana’s man James woonde eerst op nummer 9 in de straat maar toen Juliana een jaar geleden naar Nederland kwam zijn ze zijn samen verhuisd naar nummer 24 (letterlijk naast de studio). Ze vormen een internationaal gezelschap: met Portugees en Engels als eerste talen (James is een Brit) staat Nederlands nog op de TO DO lijst. Maar nu Juliana’s zus een Nederlandse jongen aan de haak heeft geslagen in New York (volgt u het nog) doet de familie Muniz toch een poging om Nederlands onder de knie te krijgen.
Door al die talen praat ze er naar eigen zeggen een beetje naast aan het eind van de dag. Gelukkig brengt ze wekelijkse bezoekjes aan de kerk waar ze met andere Portugees sprekenden haar moedertaal op peil houdt. Op het moment van bezoek is Juliana alleen aan het werk maar ze deelt haar werkplek met Charlie Koolhaas (vriendin) en Madelon Vriesendorp (moeder van vriendin en eigenaar van de studio). Ze bespreken veel samen en werken soms samen. Zo heeft Juliana bijvoorbeeld collages gemaakt van de fotografie van Charlie. Volgende keer meer daarover!Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.