De scoop van Capri ijs en delicatessen

door • 24 maart 2015 • Culinair, Horeca en Winkels

Mijn bezoek aan Capri ijs & delicatessen wordt begeleid door een waterig zonnetje. Het ijsseizoen is dan ook nog niet losgebarsten bij de ijssalon op het Middellandplein. Maar de scoops van vader Eric, zoon Xavier en zus Youandi beloven een mooie ijszomer.

De ‘kleine’ Capri  

De “kleine” Capri zoals de ijssalon door Xavier wordt genoemd is een franchise van de “grote” Capri in het centrum van Rotterdam. Bij de “grote” Capri wordt het puur natuurlijke ijs gemaakt door echte Italiaanse ijsmakers, en bij de “kleine” Capri wordt het met veel plezier verkocht aan de multi culturele buurtbewoners en vaste klanten van binnen en buiten Rotterdam. De mensen kennen de familie persoonlijk en komen terug omdat het er persoonlijk en gezellig is. De ijswinkel geeft echt een ‘thuisgevoel’ en er is een sociale klik met de buurt. Zeker kinderen in de buurt zijn fan van ‘ijsboer’ Xavier, hij onthoudt hun namen en kent iedere vaste klant persoonlijk.

De "kleine" Capri

De “kleine” Capri

IJs familie  

Het is een echt familiebedrijf, de hele familie en ook een aantal vrienden springen regelmatig bij waar nodig.De familie had altijd al iets met ijs, maar de ijssalon kwam toevallig op hun pad. Xavier: “vroeger in de buurt hadden we een ijscovrouw. Als ik haar hoorde aankomen dan vloog ik naar buiten en ging ik alle stopplaatsen af om een ijsje te halen.”

In 2010 werd door de eigenaar van de “grote” capri aan Eric gevraagd of hij interesse had om de ijssalon op het Middellandplein over te nemen. Na overleg met zijn zoon besloot Xavier samen met z’n vader ijsondernemer te worden. Zus Youandi doet de marketing en communicatie voor de ijssalon.

Dat Xavier (26 jaar) de eigenaar is, is niet vanzelfsprekend. Er was eens een klant die vanaf een half uur voor openingstijd al voor de winkel stond te wachten en na opening tekeer ging over de wachttijd. Ze wilde de eigenaar spreken en Xavier gehoorzaamde meteen door het telefoonnummer van de eigenaar te geven.
Xavier:  “ze belde ter plekke en kreeg mij aan toen aan de lijn, haha”. 

Geschiedenis en smaken  

Op de plek van de “kleine” Capri is al sinds 1947 een ijswinkel. De eerste eigenaren zijn naar de hier naartoe gekomen nadat hun ijswinkel bij de bibliotheek in het centrum was gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog. Xavier: ”er was laatst nog een stelletje dat 60 jaar geleden al geregeld een ijsje kwam halen.” Favoriete ijssmaken van klanten zijn citroen en pistache maar er wordt ook geëxperimenteerd met wisselende smaken als zwarte sesam en groene thee. Er zijn zo’n 20 verschillende smaken in de ijssalon. Xavier zelf houdt van bijna alle smaken in de winkel maar z’n nummer 1 is op het moment ‘strawberry cheesecake’.

Scoops 

Warm broodje ijs

Warm broodje ijs!

De kleine Capri heeft ook warme broodjes ijs: zelfgemaakte broodjes, gezoet met honing, zonder conserveermiddelen. Xavier: “Er is maar 1 andere ijssalon in Nederland die dit doet en wij wilden dit ook wel proberen. Je kan kiezen uit twee smaken ijs op het broodje en vervolgens verwarmt het speciaal daarvoor gemaakte apparaat de combinatie 10 sec. Doordat de hitte alleen bij het boordje komt heb je daarna een koud en warm hapje in 1.“

Al pratend aan een van de tafeltjes in de ijssalon krijg ik een voorproefje van een nieuw product: ijsbonbons gevuld met eigen “Capri ijs” die ze zelf in de “kleine” Capri maken. De ijsbonbons worden vanaf april verkocht en de “kleine” Capri is voor zover zij weten de eerste in Rotterdam met deze traktatie.

IJsbonbons

Capri’s IJsbonbons/Gelato Bonbons

Het idee is ontstaan op een ijsbeurs door verveling, Youandi: “er was weinig nieuws te vinden op de beurs!”. De patisserie opleiding van Xavier kwam goed van pas bij het lastige proces om de ijsbonbons te maken. De temperatuurverschillen zijn er grote uitdaging. De smaakcombinaties hebben ze ook eindeloos gewisseld….en het resultaat mag er zijn: heerlijk! De naam is nog niet helemaal duidelijk want zou ook ijspralines of gelato bonbons kunnen worden.  Suggesties zijn welkom!   

En dan nog 1 scoop: 6 juni is het jaarlijkse ijsfeest bij de “kleine” Capri, met allemaal leuke activiteiten en een ijs-eet wedstrijd, ook voor kids.

Capri IJsfeest

Capri’s ijsfeest

Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.