De Dierenkliniek

door • 18 juli 2016 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Ontspannen wacht ik op mijn beurt met een kopje heerlijke koffie. Ik heb dan ook geen zenuwachtige kat bij me. Ik mag dierenarts Lieke van Lansdaal en assistente Henriëtte Oostindie interviewen over hun werk op de hoek van de Graaf Florisstraat. De dierenkliniek markeert al zo’n 25 jaar het begin van de straat. Hoog tijd om er eens een kijkje te nemen voor de TeleGraafFloris.

IMG_5449

In de wachtkamer rekent Henriëtte af met het baasje van Henkie, een kitten in een draagmandje. Voor ik aan de beurt ben, moeten nog even de witte ratjes worden behandeld. Veel mensen kiezen voor een dierenarts in de buurt, zegt Henriëtte. Ze is goed op de hoogte van de woonplaats van hun patiënten. Mensen in de Graaf Florisstraat hebben vooral katten, vertelt ze. Henriëtte kent veel mensen in de straat, omdat ze er al vanaf het begin werkt én omdat ze er dagelijks haar hond Jip uitlaat.

De ratjes zijn behandeld en ik wordt binnengelaten in de spreekkamer. Hier ziet Lieke op een normale dag meer dan twintig verschillende huisdieren. Vandaag heeft ze bijvoorbeeld de doorgegroeide tanden van een konijn bijgewerkt en een kat gesteriliseerd. Dit soort operaties doet ze ’s ochtends. Om de voorbijgangers niet te laten schrikken, doet ze dan altijd de gordijnen dicht.

Hoewel deze dierenkliniek één van de vijf vestigingen is van een groter bedrijf, zijn Henriette en Lieke vaste krachten in onze straat. Als Lieke met onrustige of agressieve dieren te maken heeft, komt Henriette assisteren. Ze kunnen veel zelf, maar ingewikkelde operaties (zoals maagdraaiingen bij honden) gebeuren op de grotere vestiging in Ommoord.

IMG_5460Lieke barst van het enthousiasme voor haar werk. Al vanaf jongs af aan wil ze dieren helpen, zoals een eend met een mank pootje of een uit het nest gevallen mereltje. Het was dus vanzelfsprekend dat ze dierenarts werd. Een ziek dier laat je niet liggen, dat help je, zegt Lieke. Dat betekent dus ook dat ze ook buiten werktijd wel eens een hond moet behandelen, die net is aangereden.

Opmerkelijk was ook het aangereden “vogeltje” dat iemand een tijd geleden had gevonden. Bij binnenkomst bleek het “vogeltje” een volwassen havik, die net weer bijkwam van een aanrijding. Dat is wel even iets anders dan een hond of een kat, zegt Lieke. Het lukte trouwens goed om de havik weer op de been te krijgen en uiteindelijk weer uit te zetten.

Een havik is uitzonderlijk. Naast katten, honden en konijnen, krijgen ze ook wel eens een kip, een slang of een baardagame. Lieke is nergens bang voor – behalve voor spinnen, vertrouwt ze mij toe. Uw spinnen kunt u dus maar beter naar een andere dierenarts brengen. Ze hebben het erg naar hun zin hier, knikken Henriëtte en Lieke eensgezind. Leuk werk én leuke collega’s op een hele leuke plek natuurlijk. Tot slot komt de hond Jip nog even voor de fotoreportage. Die is ook al zo enthousiast!

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.