Geschiedenisclub Burg. Meineszlaan

door • 17 december 2016 • Buurt en wijk, Geschiedenis

In onze “Spiegelstraat” aan de andere kant van de Heemraadssingel, is al geruime tijd een geschiedenisclubje actief, dat zich bezig houdt met historische zaken betreffende De Burgemeester Meineszlaan en omgeving. Ze komen elke 2e donderdag van de maand bij elkaar in ‘De Woonkamer van de burgemeester’ om hun plannen door te spreken of een voordracht te geven over recent historisch onderzoek.

Deze gezamenlijke aanpak heeft al tot diverse mooie acties geleid. Zo is het project van de Stolpersteine meteen groots aangepakt in deze straat. Nadat de club had uitgezocht op welke adressen Joodse bewoners zijn weggevoerd tijdens WO2 is er bij de gemeente subsidie aangevraagd om voor al deze woningen in een keer Stolpersteinen te laten leggen. Door goede kennis van het functioneren van het ambtelijk apparaat is dit gelukt. Wij zijn in onze straat afhankelijk van persoonlijke acties van bewoners of oud bewoners, waardoor lang niet alle woningen waar Joodse medebewoners zijn weggevoerd over Stolpersteinen beschikken.

Mede dankzij de inspanningen van acteur en televisiemaker Jack Wouters die in de nabijgelegen Van Weelstraat woont is er ook een mooie serie gemaakt door TV-Rijnmond over de herdenking van de Joodse slachtoffers in de Burgemeester Meineszlaan, genaamd ‘Struikelstenen’.
Elke aflevering wordt een er Joodse familie uitgelicht. Jack presenteert het programma op zijn eigen ongedwongen maar zeer vakkundige manier.
In een van de afleveringen komt de tekenaar Karel Kindermans aan het woord, die ook in de geschiedenisclub zit. Hij heeft zich geruime tijd verdiept in het wel en wee van de weggevoerde Joodse familie Westerborg uit de straat. Zo veel mogelijk heeft hij van deze familie uitgezocht en stukje voor stukje gereconstrueerd in prachtige tekeningen zodat het vooroorlogse leven van deze vergeten mensen weer helemaal zichtbaar wordt. De uiteindelijke bedoeling is dat het als boek uitgegeven wordt.

Onder begeleiding van historicus André van der Velden is de club op het moment bezig met archiefonderzoek naar de speculaties van (bouw)grond bij de aanleg van de Meineszlaan. Uit de stukken blijkt dat enkele kapitaalkrachtige boeren uit de omgeving (Overschie/ Schiedam) zich hiermee bezig hielden. Misschien leuk om dit ook voor onze straat uit te zoeken. De Graaf Florisstraat is immers ongeveer in dezelfde tijd gebouwd als de Burgemeester Meineszlaan.

In samenwerking met deze geschiedenisclub zou het een wat breder opgezet onderzoek kunnen worden en een aardige presentatie bij het komende 100 jarig bestaan van onze straat. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de redactie.

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.