Barhangen bij Licurici

door • 25 december 2017 • Horeca en Winkels

Mijn eerste bijdrage ooit voor de TelegraafFloris was een stukje over Café Henegouwen (voorheen Café Paradijs) aan het begin van de straat, naast hotel Turquaz. De uitbaters daarvan, Sjaki en Cora, hebben onlangs plaatsgemaakt voor een opvolgster, het café heeft een nieuwe naam, en er zijn meer zaken veranderd.

Vergezeld door een aantal doorgewinterde maar kritische barhangers bezoek ik het café op een zaterdagavond. Het is niet al te druk, dus de nieuwe uitbaatster, Ramona, heeft wel tijd voor wat vragen.

Ramona

Ramona blijkt een dame van Roemeense afkomst. Ze is twintig jaar geleden met haar man naar Nederland gekomen en heeft al die tijd in Rotterdam gewoond. Ze heeft een koksopleiding genoten en in veel verschillende zaken gewerkt in Rotterdam, zoals het American Dream Café, de Harbour Club en de Martini Bar.
Hiervoor werkte ze in een café in Noord. De ‘gokbaas’ (uitbater van de gokkasten en eigenaar van café’s) vroeg haar of ze interesse had dit café te exploiteren, en dat wilde ze wel. Een eigen zaak was al een oude wens. Ramona heeft het café omgedoopt in Licurici, Roemeens voor vuurvliegje. Dit café symboliseert voor haar een lichtpuntje na een donkere periode in haar leven.

Verbeteringen in het café

Ramona heeft een aantal heel prettige verbeteringen doorgevoerd:

  • Compleet rookvrij! Het vorige café werkte met een boetepot waar rokers iets in moesten deponeren en de boetes van betaald werden. Fijn voor de rokers maar het bleef een stinkboel. Bij Ramona roken de gasten buiten. Bij de ingang heeft ze voor de stoeprokers een terrasverwarmertje opgehangen.
  • Een Jukebox met Youtube verbinding! Naast de vaste collectie heeft de jukebox een verbinding naar Youtube. Voor een Eurootje zet je vier nummers in de playlist. Als je dan – zoals ik – lange seventies rocktracks uitkiest, luister je zo een uur naar je eigen favorites. Voor een paar euro ben je de DJ van de avond.
  • Wifi voor de gasten! Handig natuurlijk voor diegene onder ons met een kleine bundel.
  • Betalen met pin! Kon niet bij Café Henegouwen, hier wel.

Toekomstplannen

Ramona heeft volop ambities. Ze wil iets doen met haar kokservaring en er zit een keukenvergunning bij het café. De bijbehorende keuken moet een beetje opgeknapt worden nog maar daarna wil ze kleine hapjes gaan serveren en – bij genoeg animo – wellicht een betaalbare daghap. Er zijn genoeg mensen in de buurt voor wie dit interessant kan zijn en de snackwagen aan de overkant, bij het sportveld, vertrekt binnenkort.
In de zomer wil een groot terras neerzetten.

Klandizie

Ramona en Hennie – de Rotterdamse Pocahontas – hebben voor een gedeelte de stamgasten van voorheen weten te behouden. Er zijn twee gokkasten die altijd klandizie trekken en verder moet het nog een beetje gaan lopen. De studenten uit het buurhuis aan de Beukelsdijk zijn al een keer langsgeweest. Ramona zegt dat iedereen uit de wijk meer dan welkom is. Ze wil ze altijdleren kennen!

Het keuringsteam heeft er in ieder geval een gezellige avond gehad! Tot in de kleine uurtjes zijn het bier en de diverse soorten gedestilleerd geproefd en in orde bevonden. Ramona bedankt, en tot ziens!

 


Het keuringsteam (Bierpapa’s van De Vierambachtschool)

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.