Toekomst Wijkpaleis stuk zekerder!

door • 25 december 2017 • Bewoners, Buurt en wijk, Nieuws, Opinie

De meeste lezers zullen ondertussen wel weten dat het Wijkpaleis, het ontmoetingscentrum en doe-gebouw voor buurtbewoners, gehuisvest was en is in het souterrain van het voormalige wijkcentrum naast de Dirk van de Broek supermarkt aan de 2e Middellandstraat. Dat de gemeente in al haar wijsheid, maar vooral met al haar economische motieven, korte tijd geleden had besloten dat het gebouw maar verkocht moest worden voor de verbouw tot appartementen, wisten er misschien minder. Wat terloops zou betekenen dat het Wijkpaleis maar moest ‘wijken’. Dat is veel mensen gelukkig in het verkeerde keelgat geschoten, omdat het Wijkpaleis voor veel buurtbewoners een onmisbare plek is geworden voor hun sociale contacten, hun activiteiten, hun passies en hun creativiteit.

Marieke en Floris, voortrekkers vanaf het begin, hebben er alles aan gedaan om de gemeente tot andere gedachten te brengen, en mede door inzet van Querien Velter, gemeenteraadslid voor de SP, is het gelukt om dit verhaal in een betere richting te sturen. Door een motie van de SP kan het Wijkpaleis in elk geval zolang blijven zitten totdat een nieuwe locatie is gevonden en haar activiteiten voortzetten.

Ondertussen is de Eloutschool door de gemeente aangeboden als vervangende locatie. Aanvankelijk zou het Wijkpaleis deze voormalige school aan de Claes de Vrieselaan gaan delen met een andere partij, waardoor het mogelijk zou zijn 800 m2 te gaan benutten, tegenover de 400 m2 die in het huidige pand mogelijk waren in het souterrain. Met de verkoop van het huidige Wijkpaleis zal echter een goeie 4000 m2 maatschappelijk vastgoed verloren gaan!

Het goede nieuws is nu dat de gemeente, na de (com)motie, de gehele Eloutschool ter overname heeft aangeboden aan de mensen van het Wijkpaleis! Wow, dat is even andere koek, want nu krijgen ze ineens de gelegenheid om maar liefst 1800 m2 geschikt te maken voor hun activiteiten, ruimtes beschikbaar en geschikt te gaan maken voor ondernemende makers, een winkel, een kookruimte, een eetruimte, een klus- en knutselwerkplaats, enz., enz. Marieke en Floris willen zo in het nieuwe Wijkpaleis het verlies van een publieke ontmoetingsplek en de teloorgang van werkplaatsen in de wijk compenseren.

Maar voor de vlag uit kan, moet er nog heel wat geregeld, vergaderd, besloten en bedacht worden, voor de deuren van Wijkpaleis 2-punt-0 aan de Claes de Vrieselaan open kunnen voor ons buurtbewoners.

Wordt nu dus ook zeker vervolgd!

 

Jeroen Beltman
Laatste berichten van Jeroen Beltman (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.