Tony’s Kersttip uit Bastogne

door • 25 december 2017 • Geschiedenis, Opinie

Kersttip uit Bastogne

Af en toe moet je diep gaan om kerstmis echt te kunnen waarderen en het mooist is het natuurlijk altijd als het buiten flink sneeuwt en een graad of 10 vriest. Dat laatste was 73 jaar geleden het geval toen op 16 december 1944 het Ardennenoffensief begon, een laatste wanhoopspoging van de Duitsers om het tij te keren. Het middelpunt van deze ‘battle of the bulge’ was het plaatsje Bastogne, op zijn Nederlands Bastenaken, bekend van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, maar dit terzijde. Het stond bij mij al langer genoteerd als een plek die je in ieder geval bezocht moet hebben. Eindelijk kwam het er van en reisde ik samen met een vriend naar Bastogne. Voor een ‘correcte’ herbeleving zouden we eigenlijk 16 december hebben moeten gaan, maar … alle hotels fully booked, geen plek meer te krijgen. Kennelijk komen er nog steeds vele mensen op af en dan met name op de dag dat ooit het Ardennenoffensief begon. Dus werd het een week eerder, 8 en 9 december, een kniesoor die daar op let.

De oorlog leeft voort

Bizar is het toch wel, dat er aan die oorlog nog steeds flink verdiend wordt, aan souvenirs, prullaria, maar aan ook echte overblijfselen die nog steeds uit de grond tevoorschijn komen, zoals helmen, patronen, zelfs handgranaten, het kruit is er wel uit gelukkig. Verder natuurlijk musea, Het War Museum met een overzicht van wat zich daar afgespeeld heeft en het niet te missen het 101 Airborne Museum, de kern van de verdediging van Bastogne, met fantastische scenery’s alsof je er zelf bij bent, een absolute aanrader. Ook zijn er allerlei rondtochten, al of niet met een gids, te maken, per auto, te voet, of per fiets. Wij gingen er natuurlijk op eigen houtje op uit.

Foxholes

Alsof de duvel er bij was, het ging sneeuwen en de temperatuur zakte dik onder nul. Op de onvermijdelijke kerstmarkt hadden we ons de avond ervoor heerlijk kunnen verwarmen aan warme witte wijn, jawel, het was nog lekker ook en ook nog eens prima gedineerd met een uitgelezen fles wijn erbij, laat dat maar aan vriend Ralph over. Maar nu waren we klaar voor het echte werk, het veldwerk, de directe omgeving van het toen omsingelde Bastogne. Als je dan zo rondrijdt in dat vriendelijk ogende heuvellandschap kan je je nauwelijks voorstellen dat het hier zo te keer is gegaan.

Band of Brothers

Tot je ineens bij een gedenkteken staat van de Easy Company, bekend van de indrukwekkende serie ‘Band of Brothers’, met de namen van alle gesneuvelden van die eenheid. Kippenvel! Achter ons ligt het bos waar de E’company gedurende de kerstdagen omsingeld, ingegraven in schuttersputjes (foxholes), ondergesneeuwd in -15 graden, met onvoldoende munitie en kleding, niet berekend op deze barre omstandigheden, moesten standhouden tegen een Duitse overmacht. Dat is ze gelukt, wel met het verlies van veel (vaak heel jonge) soldaten. Als je vervolgens in dat bos bij zo’n foxhole staat, die zijn er nog volop, bij -5 graden en windkracht 5, gevoelstemperatuur -15, dan begin je pas echt te beseffen wat die mannen hebben doorgemaakt gedurende de kerstdagen van 1944. Pas zo’n 5 weken later werd de omsingeling doorbroken onder leiding van de legendarische generaal Patton. Ongehoord en ongelofelijk, diep, heel diep respect voor al die mannen die voor de vrijheid, vooral die van ons , hebben gevochten. Wil je er meer van weten, kijk op strijdbewijs.nl , een site van een gepassioneerd amateuronderzoeker. Doen!

Mijn kersttip

Dus mijn kersttip is: ga naar Bastogne, bij voorkeur rond 16 december, zorg dat het sneeuwt en stevig vriest, liefst ook met flink windje, zoek een foxhole op en ga daar een half uurtje in liggen, half uurtje maar, nee geen weken zoals in ’44, nou vooruit kwartiertje dan, nou doe maar 5 minuten op de rand van dat schuttersputje als dat allemaal teveel is. Kijk naar boven, hoor die ruisende bomen en probeer je in te denken wat zich hier afspeelde. Als je dat goed doet, je helemaal inleeft, dan…dan gaat er een wereld voor je open, nooit meer zal je klagen over wat dan ook en zeker niet over de kerstdagen met al dat verplichte eten en drinken, maar dan geniet je van elk uur, elke minuut, is iedereen lief en aardig, smaakt alles fantastisch en denk je..’what a wonderful world’…..voor zolang het duurt, dat nou weer wel…..

Fijne feestdagen van Tony!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.