Tony’s Kersttip: Ieper

door • 17 december 2018 • Opinie

De lezers van onze prachtige website kunnen zich uiteraard haarfijn herinneren wat mijn kersttip vorig jaar was. Niet? Zelf weet ik het nog precies, jawel, terwijl mijn geheugen ook niet meer ‘je dat ‘is. Tsja, als je het zelf schrijft, dan weet je het nog wel, meestal, doorgaans, vaak, soms…
Welnu vorig jaar heb ik er ernstig op aangedrongen dat u een bezoek moest brengen aan Bastogne, het episch centrum van het Ardennen offensief dat begon op 16 december 1944. Eigenlijk de laatste serieuze stuiptrekking van het Nazi regime, wat ten koste van heel veel slachtoffers uiteindelijk goddank op niets is uitgelopen.
Ten einde uw eigen leven een positieve impuls te geven, adviseerde ik om een korte wijle plaats te nemen in een schuttersputje, nog volop te vinden in de bossen rond Bastogne, en te proberen u voor te stellen wat zich daar heeft afgespeeld. Bij voorkeur bij -15 graden en flinke sneeuwval, maar ja, dat zit er niet meer in, dat verdomde klimaat ook! Als u dat gedaan hebt, kon u er weer een jaar tegenaan, beloofde ik…tot de volgende kersttip.

En die heeft weer te maken met oorlog, maar dan de eerste , WOI, een flink tijdje geleden, 1914-1918, ik geef het toe maar misschien nog wel idioter en barbaarser, voor zover dat überhaupt zou kunnen, dan WOII.

De belangstelling voor de eerste wereldoorlog wordt steeds groter, naarmate het langer geleden is zo lijkt het wel. De herdenkingen waren niet van de lucht, reden voor mij om naar Ieper, in België tegen de Franse grens aan, af te reizen, een week voor 11-11-2018, 11 uur in de ochtend, het moment waarop precies honderd jaar geleden in 1918 de vrede werd getekend.
En in Ieper staat de Menenpoort, een gigantische herdenkingsmonument waar aan de binnenkant de namen van meer dan 60.000 gesneuvelden staan gebeiteld. En dat betreft alleen nog de namen van bijna allemaal jonge soldaten waar niets van teruggevonden is, helemaal niets, wie kan zich dat voorstellen?

Elke avond sinds 1928, al 90 jaar dus, wordt om stipt 20.00 de Last Post gespeeld, ter nagedachtenis aan de miljoenen doden die die oorlog gekost heeft. Ik dacht nog, een week voor de 11-11 zal het toch wel niet zo druk zijn…maar het was enorm druk, duizenden mensen verdrongen zich om maar geen seconde te missen van het magische moment, waarop de Last Post wordt ingezet. Kippenvel dus, van enorme kippen, gepaard gaande met koude rillingen, hoe was dat toch allemaal mogelijk…??

Dus, ga een keer naar Ieper en luister naar de Last Post, om 20.00 in de Menenpoort.  Combineer dat met een bezoek aan Tyne Cot, vlakbij Ieper, de grootste geallieerde begraafplaats van Europa en enkele zeer interessante musea, die een realistische kijk geven op WOI en u kunt er weer een jaar tegenaan. En als u een ommetje maakt via Bastogne, zit u voor jaren weer goed!

Ik zeg …doen, en ik ga alvast wat verzinnen voor de kersttip van volgend jaar….de 80-jarige oorlog?

Fijne dagen en een 2019 vol vrede…

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.