I’m dreaming of a peaceful Christmas

door • 22 december 2018 • Buurt en wijk, Opinie

[wc_box color=”secondary” text_align=”left” margin_top=”” margin_bottom=”” class=””]

Neem het me maar niet kwalijk:
ik kom nog uit een mono-culturele samenleving.


Een samenleving waarin we met onze broertjes en zusjes op een avond in december wat langer mochten opblijven, een kop warme chocolademelk drinken en een schoen met een wortel erin neer mochten zetten bij de kachel; omdat de komende nacht een oude man met een witte baard op een paard uit Spanje zijn hulpje door de schoorsteen zou gaan sturen om voor ons een cadeau neer te leggen en wat snoepgoed. Waarom? Omdat de oude man graag kinderen gelukkig wilde maken. Een vermakelijk feest, dat ons kinderen wekenlang in de ban hield, want je kreeg pas wat van deze “Sinterklaas” als je braaf was geweest, je best had gedaan op school en je ouders gerespecteerd had. En die knecht was natuurlijk gewoon vies, omdat ie door de schoorsteen was gekropen. Maar wel een toffe gast, want hij strooide al dat snoepgoed rond.

Een samenleving waarin we tijdens de Kerstdagen even stilstonden bij het kleine en grote leed in de wereld, bij mensen die het stukken slechter hadden getroffen in het leven, bij oorlogen die we niet konden voorkomen. We wensten elkaar dan vrede op aarde, bij een sfeervol verlichte en glimmend versierde naaldboom in de huiskamer.

Sommigen van ons lieten ook dát feest gepaard gaan met cadeaus en lekkernijen, anderen vonden het prettiger juist wat bescheidener na te denken over het afgelopen jaar, de fijne en minder fijne dingen te overdenken en daar voornemens voor het volgende nieuwe jaar aan te verbinden. Een feest van verbroedering, liefde voor de medemens, aandacht voor de zwakkeren en kwetsbaren, zorg voor onze dierbaren, afkeer van haat en geweld.

Gelukkig kunnen we tijdens de komende feestdagen de sfeerverlichting laten verzorgen door stijlvol vormgegeven huiskamerlampen en tafellampen, die ook nog eens in de aanbieding zijn. Fijn dat de moderne pluri-culturele samenleving het mogelijk maakt om ook tijdens deze Kerstdagen opnieuw, in het “licht” van geweld en wapengekletter, de toestand in de wereld te overdenken. Te koop op de Vierambachtstraat, verkrijgbaar in goud en zilver, als Kalashnikov staande lamp of Glock tafellamp. Voor een habbekrats trouwens, want het ontwerp van Starck gaat voor het tienvoudige over de toonbank in veilingen.

Het oorspronkelijke ontwerp is trouwens van Philippe Starck! (rechts)

[/wc_box]

Jeroen Beltman
Laatste berichten van Jeroen Beltman (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.