Tekenen is als een basisbehoefte

door • 23 december 2018 • Bewoners, Kunst, Vereniging

Als kind tekenen we al vrij vroeg in onze ontwikkeling, we krabbelen wat af en het hoeft nergens op te lijken, want we kunnen ons er lekker mee uitdrukken. Tot het ineens, van grote mensen, wèl ergens op moet lijken en als het dan niet (snel) genoeg voldoet, neemt onze animo al snel af en laten we het heerlijke tekenen voor wat het was.

Marieke Stein, van oorsprong in de kunsteducatie werkzaam, wilde met dat gegeven wat organiseren voor andere mensen, en ook omdat ze het zelf heel leuk vindt om te doen. En vooral vanuit de overtuiging dat ‘je uiten’, in dit geval middels tekenen, waarschijnlijk heel erg gezond voor ons is.

[wc_box color=”secondary” text_align=”left” margin_top=”” margin_bottom=”” class=””]Marieke heeft, zoals in het begin genoemd, haar professionele wortels in de kunst educatie en organiseerde o.a. tentoonstellingen en workshops voor kinderen, zoals voor Villa Zebra. Als ZZP’er was ze werkzaam als docent aan de docentenopleiding van de Willem de Kooning Academie. Bij de SKVR was ze programmamanager Wijkgericht Werken en waren haar werkzaamheden organisatorisch van aard.


[/wc_box]

Een tekenclub

Dus besloot ze een poos geleden samen met Geeske de Graaff een tekenclub op te zetten, waar in het begin maandelijks een andere kunstenaar werd gevraagd om een aantal mensen lekker aan het tekenen te zetten met een opdracht. Na een half jaar moest Geeske daar door omstandigheden helaas mee stoppen en zocht Marieke een andere mogelijkheid om de club voort te zetten. Eén, omdat het een groot succes was en twee, omdat ze zelf niet meer zonder kon, inspirerend en ontspannend als de tekensessies werden beleefd. En laat nou precies voor dit soort activiteiten ons verenigings-hoekpandje ook uitermate geschikt zijn!

Als snel had Marieke de draad weer opgepikt en in samenspraak met onze vereniging besloten de tekenclub ook voor straatbewoners toegankelijk te maken. Sinds inmiddels maart 2017 vinden op 88A ’s avonds tekensessies plaats en worden daar steeds nieuwe professionele kunstenaars voor uitgenodigd om de deelnemers via een opdracht zich lekker te laten uiten. Het aantal deelnemers schommelt tussen minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers, die zich niet hoeven vast te leggen aan een aantal avonden; je meldt dat je komt en that’s it. In de praktijk is het gemiddeld aantal deelnemers zo’n 8. Ondertussen is nu ongeveer 50% van de deelnemers uit de GF. Het minimum van 5 wordt gehanteerd om de uitgenodigde kunstenaar ook redelijkerwijs te kunnen compenseren voor de genomen tijd en moeite voor de club, want de bijdrage van een deelnemer is 10 Eurietjes per avond.

Diverse technieken

Doordat de uitgenodigde kunstenaars heel verschillend werk maken en binnen verschillende disciplines werkzaam zijn, verschillen de clubavonden enorm. Ligt de ene keer het accent op portretten tekenen, de andere keer op bijv. druktechnieken als monoprint. Is de natuur een avond het thema, een andere avond is het intuïtief de pen over het papier laten glijden de uitdaging. Want het hoofddoel is om gewoon lekker te tekenen: niet het waarom, niet het wat, niet het moet lijken, niet goed of slecht. Leuk is ook vooral dat daarom heel verschillende deelnemers hiervan kunnen genieten; zelfs ook professionele kunstenaars die het leuk vinden weer eens over hun eigen tuinhekje te kijken om te (her)ontdekken hoe sterk dat gevoel van je gedachteloos kunnen uiten is. Ontspannend en bevrijdend vaak.

Magische stilte

Wat Marieke steeds opnieuw opvalt tijdens deze tekenclub-sessies is het verloop ervan. Eerst volgt de uitleg en opdrachtomschrijving door de uitgenodigde ‘sturende’ kunstenaar-docent. Dan gaat iedereen heel erg met het hoofd van alles bedenken om de opdracht in te vullen. Vervolgens ontstaat er een bijna magische stilte, waarin iedereen, helemaal in zichzelf, de opdracht aan het vormgeven is. Om daarna, wanneer er iets onder hun handen is ontstaan, weer om zich heen te gaan kijken om te zien wat de anderen ervan gemaakt hebben. Meestal wordt aan het einde van een sessie al het gemaakte naast elkaar gelegd om nog even na te bespreken, waarbij er in het bijzonder op wordt gelet dat er geen oordeel wordt uitgesproken over de producten, want het gaat daar niet om. Het gaat erom dat mensen heerlijk vanuit hun binnenste zelf spontaan hebben laten opborrelen wat… opborrelde. Niets meer en vooral, niets minder!

Tot en met juni 2019 loopt deze serie tekenclub-avonden nog zeker door, twee keer in de maand. Er is nog plaats, meestal zijn er nog wel een stuk of 4 plekken op een avond vrij. Per avond wordt een bijdrage van 10€ gevraagd. Je opgeven voor de club kan via marieke@mariekestein.nl Dan hoor je via Marieke welke materialen er meegenomen moeten worden.

De agenda

Hieronder volgt een lijstje van de kunstenaars die al bekend zijn tot maart met een korte omschrijving van hetgeen zij van plan zijn te doen op hun avond:

do 10 januari – Mia Andrésen, zelfportretten met mixed media

do 24 jan – Dinah Smutny, patronen ontwerpen

do 7 feb – Marijke en Gerjanne van Zuilen, duo tekeningen

do 21 feb – volgt nog

do 7 mrt – Michiel Deijman, wat kunnen we leren van Bob Ross

Zie ook de activiteitenpagina van de website.

Jeroen Beltman
Laatste berichten van Jeroen Beltman (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.